FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gelişmeler Lehimize!

Dün TCMB politika faizlerini 325 baz puan indirdi. Üstüne ECB de 10 baz puan indirime giderek, zaten eksi olan faizini daha da indirdi ve varlık alımlarına başlayacağını söyledi. Şimdi artık sırada 18 Eylül'de ABD FED kararı var. Bakalım oradan da bir faiz indirimi kararı gelecek mi. Trump'ın baskısı ve ECB'nin faiz indirimi sonrasında güçlü Dolar'ın ihracatları için risk teşkil edeceğini düşünerek, bir indirim de FED'den gelebilir.

ECB 1 Kasım'dan itibaren varlık alımlarına da başlayacağını söyledi. İşte tüm bu faiz ve varlık alımı kararları gelişmekte olan ülkeler ve bizim için oldukça iyi. Piyasalarda canlanma başlayabilir. Aynı zamanda da yabancı fonlar faizsiz ortamda ve para yeniden bollaşmaya başlayacağı için rotalarını yeniden gelişmekte olan ülkelere çevirebilirler. Umarım bu gelişmeleri siyaset ve ABD ile olası bir gerilim bozmaz. Eğer oralarda da olumlu gelişmeler yaşanacak olursa, o zaman iki yıldır bunaldığımız borsa trendi yeniden üst dirençlerine doğru hareketlenmeye başlayabilir.

BİST için 103.552 önemli bir direnç. Yani şu sıra bu dirençlere geldik diyebiliriz. Ama yapılan faiz indirimleri ve faiz kararı sonrası dövize gelen satış tam düşündüğüm gibi geliştiği için bankalar dövizdeki ve faizdeki düşüşlerden ekstra kar elde edeceklerdir. Bu nedenle eğer kurları yukarı çekecek ekstra bir gelişme yaşanmazsa sonraki bilançolarında ciddi kar artışları görülmesini bekliyorum.

Kısacası öncesinde yazılarımda dikkat çektiğim BİST'in 103.552 direnci olur da bu şartlarda geçilecek olursa, bugün destek-direnç tablomuzda paylaştığım iki ara dirençde takılma riski dahil 10 Bin puanlık bir yükseliş yaşayabiliriz. Böyle bir yükseliş yabancı fonların yeniden BİST'e yönelmesi ile olur. Yabancı fonlar doğal olarak ilgi alanlarındaki hisselere yoğunlaşırlar. Bunlar da yine bankalar, camlar, demirçelik, holdingler, telekom, havayolu şirketleri, otomotiv sektörü gibi sektörler olacaktır. Ama yine de ilgili hisseleri teknik dirençlerine, bilanço ederi ve beklentilerine bakarak değerlendirmek lazım.

Hepinize iyi bir seans dilerim.

Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler