FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BİST Yükselirken Yabancı Takası Düşüyor!

Sanırım BIST'in yükselmesinden herkes mutlu olmaya başlamıştır. Uzun süredir yatırımcıları mağdur eden hisseler de telafi yükselişlerine başladılar. BIST dün 107.528 kapattı. Diğer taraftan Dolar kuru da düşüyor. DTH'lardaki(Döviz tevdiat hesapları) artış 194 Milyar Dolar seviyesinde duruldu. Bu da güzel bir gelişme. ABD ile sorun olan S-400 ve F-35 gündemli görüşmelerin ilk toplantısı 3-4 Aralık gibi NATO toplantılarında gerçekleştirilecekmiş. Cumhurbaşkanımızın S-400'ler konusunda bir yol bulunur açıklaması da olumlu arayışların sürdüğüne işaret ediyor. Bunlar da olumlu. TCMB'nın aralık ayında bir faiz indirimi daha yapması bekleniyor. Böylece faizlerin borsaya alternatif yatırım alanı olması durumundan çıkması da BİST için olumlu bir gelişme. Düne kadar ABD başta gelişmiş borsalarda yükseliş ve rekorlar sürüyordu. Bu da BİST'in yükselişini destekleyen olumlu bir gelişme.

İşte tüm bu pozitif gelişmeler içinde yükselişini sürdüren BİST'e rağmen düşen bir yer var! Bu da BİST'deki yabancı takası. İlginçtir ki, son dönem BİST'in yükselişine rağmen yabancı takası 2018 Aralık ayından buyana en düşük seviyesi olan % 63 düzeylerine inmiş durumda. Bu gelişme biraz çelişki yaratıyor. Yani BİST'in yükselişinin yabancılar tarafından satış yapmak için kullanıldığını gösteriyor.

Benim BIST için pozitif görüşte olduğumu, çok ciddi iskontolu bir borsa olduğumuzu düşündüğümü, teknik olarak 105.930 seviyesi kırıldığı takdirde 110.000 - 112.000 - 115.000 diye hızlı yükselişler yaşanabileceği görüşümü birçok kez yazılarımda paylaştığımı biliyorsunuz. Ama bu görüşümün bir şartı olduğunu da biliyorsunuz! O da, ABD ile yaşanan S-400, F-35 krizinin uzlaşma ile çözümü idi. Henüz bu konu netleşmediği için tedirgin olduğumu bilmenizi isterim. Bu nedenle de yeni öngörü sayım düşük kalıyor. Yoksa önem verdiğim bu direnç kırıldığı anda seri ve çok sayıda yeni öngörü yapardım.

Anlaşılan o ki, yabancılarda da benim takıldığım riskler tereddüt yaratıyor, dirençler kırılırken alımdan ziyade kar satışlarına yöneliyorlar. Peki bu onların haklı çıkacağını mı gösterir? Hayır. Eğer süreç esnasında ABD-Türkiye saydığım bu kriz ve bir de Halkbank konusunu en az sorunla çözebilirlerse, o zaman yükselişte satış yapan yabancılar, çok daha yüksek endeks seviyelerinde geri alımlara başlamak zorunda kalabilirler. O nedenle yabancı takasının düşmesi bu ortamda çok önemli bir kriter olmayabilir. Ama yine de temkinli olunmasını gerektiren bir gelişme diye uyarımı yapmış olayım.

BİST Ne Yapar?
BİST'in 105.930 üstünde hızlı bir şekilde yaklaşık 10 Bin puanlık yükseliş yapması beklentimin ABD şartı netleşmediği için, olası yükseliş ara dirençlerde kar satışları ile karşılaşabilir. Zaten bir süredir Destek-Direnç Tablomuzda 108.224 seviyesinde bir ara direnç paylaştığımı görüyorsunuz. İşte bu ara direnç ve ABD borsalarında dün kar satışlarının gelmiş olması nedeniyle, BİST'in de kar satışları ile karşılaşması muhtemel olabilir.

108.224 geçilene dek kar realizasyonu yapmanın, ama bu direnç geçilirse yeniden yeni alımların yapılmasının teknik olarak doğru olacağını düşünüyorum. Olası bir düzeltmenin ilk destekleri 105.930 - 105.379(gap) - 105.176 - 104.664 ve 103.552 seviyeleri olacaktır. Böyle bir geri çekilme yaşanırsa bunu kısmi bir düzeltme hareketi olarak normal karşılamak ve yeni alım için fırsat olarak görmek doğru olur. Ama kar satışları gelmez ve BİST 108.224 direncini de geçecek olursa, bu takdirde banka hisselerinin de yükselişe genele yayılarak katıldığını ve BİST'in 110 Bin seviyesine hızlı çıktığını görebiliriz.

Ben kar satışlarının beklenmesini ve bu esnada hisse bazlı hareketlere odaklanmayı dooğru buluyorum. Umarım, olası kar satışları sadece kısmi düzeltmeler olarak yaşansın. ABD ile sorunlarımızı uzlaşma içinde çözelim. Bunu başarırsak, öyle söylendiği gibi özel başka bir hikayeye gerek kalmadan BİST'in yükselişine devam ettiğini görürüz. Ama ABD ile yeniden yaptırım gündemine girecek olursak, tabii o zaman düşen yabancı takasının neden olduğunu olumsuz bir şekilde BİST'deki geri çekilmelerin hızlanması ile görürüz.

Ben olumlu düşünmeye ve ...devamı için

Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler