FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
ANALİZ-Haftalık Bülten(Ak Yatırım)
03/04/2020 17:26:15

    Ak Yatırım Araştırma Bölümü Tarafından Hazırlanan Analiz:
    "Küresel veri akışı, korona virüsün etkilerini göstermeye başlıyor…
    Geçtiğimiz hafta, özellikle teşvik haberleriyle toparlanan  piyasalar, bu hafta özellikle ABD'de artan yeni vaka sayıları ve  açıklanan ekonomik verilerin beklentilerden de zayıf gelmesiyle satış  baskısı altında kaldı. Haftanın ana gündem maddelerinden biri de  petrol fiyatları oldu  arz kesintisinde anlaşılacağı beklentileriyle  petrol fiyatları sert yükseldi. Yurtiçi piyasalarda, global seyre  paralel olarak, bu hafta da satış baskısı görüldü.
    Vaka sayısında 1 milyon, vefat sayısında 50 bin kişi aşıldı. ABD
245 bin vaka ile virüsün merkez üssü olmuş durumda ve vaka sayısı  artış hızı da güçlü eğilimini koruyor. Almanya'da vaka artışlarında  yeniden hızlanma mevcut. Fransa'da vaka artış hızında ciddi bir  yavaşlama görülürken, İtalya ve İspanya'da vaka artışlarında bir  miktar stabilizasyon görülüyor. Çin'de ise yeni vakalar oldukça az.
Türkiye'de ise vaka sayısı 18.135 kişi iken, vefat edenlerin sayısı
356 oldu.
    Ek önlemler gelmeye devam ediyor. Çin, ters repo oranını %2,4'ten
%2,2'ye indirdi ve sisteme 7,1 milyar $'lik likidite sağladı. İtalya,  belediye başkanlarına vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılaması  amacıyla 4,3 milyar $'lık yeni bir paket açıkladı  ayrıca gıda yardımı  için ek 400 milyon ¬'luk fon ayrıldı. Fed ise, dolar likiditesi  endişelerini ve volatilitesini azaltma amacıyla diğer merkez  bankalarıyla ABD tahvilleri karşılığı repo operasyonu yapacağını  duyurdu. Fed ayrıca, bazı bankalar için kaldıraç zorunluluklarını  geçici olarak hafifletti. Mart ayı başında 4,2 trilyon $ olan Fed  bilançosu 5,8 trilyon $'a, 4,7 trilyon ¬ olan ECB bilançosu ise 5,1  trilyon ¬'ya ulaştı.
    Ekonomik veriler resesyon endişelerini destekler nitelikte. Çin'de  karantina önlemlerinin azaltılmasıyla beraber ekonomik aktivite dipten  toparlanma işaretleri verirken, dünyanın geri kalanında açıklanan tüm  veriler resesyona işaret ediyor. Global çapta hizmetler sektörüne  ilişkin veriler oldukça düşük seviyelerde. Euro Bölgesi'nde PMI  endeksleri, öncü verilerden de zayıf geldi. ABD'de istihdam sert  geriliyor. Geçtiğimiz haftaki 3,3 milyon kişilik rekor yüksek işsizlik  maaşı başvurularının ardından, 28 Mart haftasında da 6,6 milyon kişi  işsizlik maaşı başvurusunda bulundu. Böylece Mart ayında toplam 10,4  milyon kişi işsizlik maaşı başvurusunda bulunmuş oldu. Tarımdışı  istihdam 701 bin kişi ile Mart 2009'dan bu yana en sert düşüşünü  kaydetti  işsizlik oranı %3,5'tan %4,4'e yükseldi.
    Petrol fiyatlarında sert dalgalanma görülüyor. Haftabaşında  halihazırdaki talep endişelerinin yanı sıra, Suudi Arabistan'ın Rusya  ile bir görüşme içerisinde olmadıklarını açıklamasıyla 22 $/varil'in  altına gelen Brent petrol, Trump'ın Suudi Arabistan ve Rusya arasında  anlaşma sağlanacağını belirtmesi ve Çin'in devlet rezervleri için  petrol alacağını açıklamasıyla sert yükseldi  32,3 $/varil'de.
    Dolar, güvenli liman talebiyle, bu hafta yeniden yükselişte. Dolar  endeksi DXY haftalık %2,5 yükselişle 100,8, ¬/$ %3,2 düşüşle
1,0790'larda. Gelişmekte olan ülke para birimleri sepeti %2,9 değer  kaybetti. Moodys'in not indirimiyle başlıca kredi derecelendirme  kuruluşlarının hepsinde yatırım yapılabilir seviyesini kaybeden Güney
Afrika para birimi rand %6,7 değer kaybederken, petrol fiyatlarındaki  yükselişle Rusya rublesi %2,4 değerlendi. Borsalar genelinde de  haftalık bazda kayıplar devam ediyor  haftalık kayıplar ABD  borsalarında %0,2-%1,0, Avrupa borsalarında %0,8-%4,1, Japonya'da
%8,1'de. MSCI GOÜ endeksi ise %0,5 düştü.
    TL aktiflerde de zayıf bir seyir görülüyor. TCMB, özellikle tahvil  piyasasında likidite artırıcı ve krediyi teşvik edici ek önlemler  açıklarken, BDDK da ek önlemlerle bankaları destekledi. $/TL haftalık
%3,8 artışla 6,70'lerde. Gösterge faiz haftalık 65 bps yükselişle
%11,95, 10 yıllık getiri 140 bps yükselişle %14,48'de.  BIST-100 ise  haftalık bazda %2 artıda.
    Haftanın Konusu: OECD - Korona Virüsünün Yayılımına Karşı Alınan
Önlemlerin Etkisi
    Korona virüsü, tüm ülkelerin ana gündem maddesi olurken, virüsün  yayılmasını engellemek için birçok işletme geçici olarak kapanıyor,  seyahat ve hareketlilik üzerinde kısıtlamalar geliyor  finansal piyasa  volatilitesi, güven erozyonu ve belirsizlikler artıyor. Alınan bu  önlemlerin ekonomiler üzerine etkisini hesaplamak oldukça zor olmakla  birlikte, alınan önlemlerin üretim seviyesi, tüketim harcamaları,  kurumsal yatırım ve uluslararası ticarette belirgin bir daralma  yaratacağı açıktır. OECD de yayınladığı çalışmada, ülkelere özgü  sektörel üretim ve tüketim farklılıklarının da gözeterek ve her sektör  ve harcama kalemindeki değişimi göz ederek, alınan önlemlerin  ekonomilere etkisini hesaplamıştır"

                           ******

    Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı  sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri  tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer  alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize  uygun sonuçlar doğurmayabilir.

                           *******

    Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
    http://www.foreks.com
    http://twitter.com/ForeksTurkey