FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
BASIN BÜLTENİ-Erensan CEO’su Eren: Devlet ihracata değil, ihracat içindeki yerli katma değere teşvik vermeli
04/05/2020 18:11:05

    Basınçlı Kap ve Kazan Sektörü’nün ülkemizdeki öncü markası Erensan
CEO’su Ali Eren, ihracat yapan firmalara verilen teşviklerde,  gerçekleştirilen ihracat rakamının tamamına yönelik değil, firma  bazında yapılan ihracat içindeki yerli katma değer oranının esas  alınmasını gerektiğini savundu. İhracatın tamamına yönelik verilen  desteklerin ara mal ithalatını ve dolayısıyla cari açığı arttırdığına  dikkati çekerek, gerçek kalkınmanın ihracat içinde yerli katma değerin  artmasıyla sağlanacağını vurguladı.
    Sadece ülkenin ihracat hedeflerinde yerli katma değer rakamlarının  esas alınması gerektiğini ve sağlanan teşviklerin de bu yönde olması  gerektiğini savunan Erensan CEO’su Ali Eren, “Sanayicilere ihracat  hedefi gösteriliyor. Ancak önemli olan yerli katma değer rakamlarının  artırılması. Yerli katma değer rakamlarına göre incelemelerin  yapılması ve o rakamlara göre teşvik planlarının yapılması gerekiyor.
Bu sayede sanayinin yapısal değeri de düzelmiş, istihdam ve kalkınma  sağlanmış olur” dedi.

    “Dijital Kapitalizm”

    Eren, Çin’in tedarik zincirinde öncü olduğu ara mamül imalatının  bir kısmını Koronavirüs sonrası Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere  kaptırma olasılığının yüksek olmasıyla birlikte, gelen taleplerdeki  artışın üretim kapasitelerini artırmadıkça bir anlamı olmadığını  söyledi.
    Korona sonrası “dijital kapitalizm” devrinin hayatımıza daha da  yerleşeceğine değinen Eren, üretim ve imalat sektörlerinde yapay  zekalı üretim bantları, karanlık fabrika ve tam otomasyon sistemlerin  çok hızlıca olmasa bile zamanla orta vadede gündemde olacağına dikkat  çekti.

    “İhracattaki gerileme zaman farkından”

    TÜİK’in 2020’nin ilk çeyreğine ilişkin açıkladığı ithalat ve  ihracat rakamlarını da değerlendiren Eren, sanayicinin pandemiyi  öngörmesi nedeniyle ara mal ithalatını öne çektiğini söyledi. Eren,  “İthalatta yüzde 3,5 oranındaki artışa karşın İhracatta yüzde 17,5  oranında bir daralma söz konusu. Salgını yakından takip eden tedarik  zinciri şubat ayı sonuna kadar tüm tedarik ve siparişlerini tamamladı.
Üretim de yapıldı. Fakat mart ayı başından itibaren hazır olan ürünler  gönderilemediğinden ihracat yapılamadı. Dolayısıyla ihracatın ithalatı  karşılama oranı gerilemiş oldu” diye konuştu.

    “Rakamlar koronavirüs sonrası gerçeği yansıtacak”

    İhracat ve ithalat rakamlarının salgın sonrası gerçeği  yansıtacağını dile getiren Eren, anlık rakamlarla ithalat ve ihracatın  değerlendirilmesinin doğru olmadığını belirterek, “Koronavirüs salgını  sonrasında lojistik kanalların açılması ile asıl ithalat ve  ihracattaki durum gerçeği yansıtacaktır. Anlık rakamlarla ithalat ve  ihracatı değerlendirmemeliyiz çünkü gerçeği yansıtamayız” dedi.

    Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
    http://www.foreks.com
    http://twitter.com/ForeksTurkey