FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
EHKİB 1,5 milyar dolar ihracat hedefine dijitalleşmeyle ulaşacak
21/01/2021 08:34:25

    Ege bölgesinin hazır giyim sektörünü uluslararası boyutta  tanıtmak için AHA (AegeanHasApparel) markası ile tanıtım projesini  başlatan Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 2021  yılında ABD ve İspanya’ya sanal sektörel ticaret heyetleri düzenlemeyi  hedefliyor.
    Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu
Başkanı Burak Sertbaş konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
    "Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü, Covid-19 nedeniyle 2020 yılı  genelinde olağanüstü bir süreç yaşadı. Sektör olarak dalgalı bir  ihracat performansı gösterdik.
    Aslında 2020 yılının ilk 2 ayında Türkiye ve bölgemiz ihracat  performansı gayet iyiydi. Bu olumlu ihracat performansımızı bakarak,  yıl genelinde bir önceki yıla kıyasla daha olumlu bir performans  bekliyorduk.
    Maalesef bildiğiniz üzere mart ortasında Covid-19 salgınının
Türkiye’ye de yayılmasıyla bambaşka bir senaryo ile karşılaştık.
    2020 Mart-Nisan-Mayıs aylarında Covid-19’un etkilerini ihracat  rakamlarımızda yoğun bir şekilde hissettik. Konfeksiyon ihracatımızın
%70’ini gerçekleştirdiğimiz Avrupa pazarımızda perakende zincirleri  pandemi nedeniyle mağazalarını kapattıkları için ihracatçılarımızın  aldığı siparişler ötelendi, yeni siparişlerimiz oldukça azaldı.
    Tüm bu olumsuz gelişmelerin etkisiyle pandemi başladıktan sonraki
3 aylık dönemde ihracat kaybımız %44 oldu.
    Haziran ayıyla birlikte dünyada ve ana ihraç pazarımız Avrupa’da  önlemlerin gevşetilmesiyle birlikte ihracatımızdan olumlu sinyaller  gelmeye başladı. Haziran-Ekim arasında dönemde yüzde 22’lik artışla
662 milyon dolar ihracat yaptık.
    Bu beş aylık periyotta Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde ay  bazında ihracat lideri olduk. 2020 yılında EHKİB olarak geçen yılki  seviyemiz olan 1,3 milyar doları yakaladık. Türkiye geneli hazır giyim  ihracatımız ise geçen yıla göre % 3 azalarak 17,1 milyar seviyesinde  gerçekleşti.
    Hazır giyim endüstrisi olarak Aralık ayında oldukça iyi bir  performans gösterdik. Aralık ayında ihracatımız Türkiye genelinde
%25,3  Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği olarak ise
%13,9 arttı. Bu ihracat rakamlarıyla Türkiye geneli ve Birlik özelinde  tüm Aralık aylarının ihracat rekorunu kırdık.
    Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün 2021 yılı performansının  pandemi koşullarındaki gelişmelere bağlı olacağını kabul etmekle  birlikte, 2020 yılının getirdiği zorluklar içinde sektör olarak böyle  bir performans göstermemiz bizi gelecek için cesaretlendiriyor, daha  çok motive ediyor. 2021 yılında EHKİB olarak 1,5 milyar dolar ihracatı  hedefliyoruz.
    2020 yılında Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları
Birliğimizden 1305 üye firmamız ihracat gerçekleştirirken, Birlik  olarak 167 ülkeye ihracat gerçekleştirdik.
    Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatımızın niteliğine de değinmek  isterim. Geleneksel olarak Türkiye’nin açık ara en fazla dış ticaret  fazlası veren sektörüyüz. 2019 yılında yaklaşık 16 milyar dolar net  ihracat gerçekleştirerek ülkemize içinde bulunduğumuz ekonomik ortamda  ciddi oranda döviz kazandırdık.
    Tüm bunları da göz önüne alarak sektörümüzün katma değer gücünü  gösteren önemli bir veriyi de sizinle paylaşacağım: Türkiye olarak  ortalama Kg başı ihracat birim fiyatımız 1,32 dolar seviyesinde  gerçekleşirken  sektörümüzün KG başı ihracat birim fiyatımız Türkiye  ortalamasının oldukça üstünde olduğunu söylemek isterim.
    2019 yılında Türkiye konfeksiyon ihracat birim fiyatımız 13,22  dolar  EHKİB konfeksiyon ihracat birim fiyatımız ise 16,41 dolar  olarak gerçekleşti.
    Bildiğiniz üzere, tüm dünyada ve özellikle perakende sektöründe  görülen kısıtlamalarla birlikte hedef pazarlarımızda yaşanan  yavaşlamalar ihracat performansımızı doğrudan etkiledi, sektörümüz bu  duruma hızlı reaksiyon gösterdi, ilk şokla beraber Türk konfeksiyon  sektörü talep düşüklüğü sebebiyle oluşan atıl kapasiteye hızlıca  medikal tekstillere yöneltme becerisini gösterdi.
    Sektör olarak maske ve ameliyat önlüğü üretimi başta olmak üzere  diğer medikal ürün ihracatımızda da kayda değer ihracat rakamlarına  ulaştık. Öncelikle konfeksiyon sektörü olarak ülkemizin ve sağlık  kuruluşlarımıza destek olduk. Ardından dünyanın bu konuda önemli  tedarikçileri arasına girdik.
    Tabiki bu dönemde kapasitelerimizi tam dolduramadık. Bu noktada  devletimizin Kısa Çalışma Ödeneği, bez/kumaş maske ihracatının önünün  açılması, Eximbank tarafından ihracatçılarımızın kullandıkları  kredilerin vadelerinin 3 ila 6 aya kadar uzatılması gibi aldığı  tedbirler neticesinde firmalarımızın bu süreci en az hasarla  atlatmasına katkı sağladı.
    Sektörümüzün istihdam potansiyelinden de söz etmek isterim.
Bilindiği üzere geleneksel olarak imalat sanayinin istihdam deposu  olan hazır giyim ve tekstil sektöründe imalat ve perakendede yaklaşık
1,5 milyon kişi istihdam edilmektedir. 
    Ayrıca sektörümüz kadın istihdamında da açık ara birinci sektör  konumundadır. Sektörde kadın istihdamı %50-55 seviyelerindedir. Bu  noktada sektörümüzün nitelikli istihdama katkı sağladığını belirtmek  isterim. Bildiğiniz üzere tekstil mühendisliği mesleğine yönelik  azalan ilgiyi tekrar canlandırmak adına bir proje başlattık ve  sonuçların çok iyi olduğunu ifade etmek isterim. Tekstil
Mühendisliğini tercih edecek ve ilk 80 binde yer alacak başarılı  öğrencilere eğitim hayatları boyunca burs imkanı sağlıyoruz.
Projemizle sektörün önemli bir ihtiyacı olan nitelikli iş gücü  ihtiyacının karşılanmasına önemli katkı sağlıyoruz.
    Pandemi döneminde sektörde yükselen trendleri yakından takip  ediyoruz. Bu kapsamda Birlik olarak sektörümüzün gündemini belirleyen  “Sürdürülebilirlik” ve “Dijitalleşme” kavramları doğrultusunda yeni  dönem stratejilerimizi planlıyoruz.
    Pandemi öncesinde sektörümüzün çevreyle ilgili kamuoyunda sahip  olduğu olumsuz algıyı değiştirmek için Ege İhracatçı Birlikleri olarak  pandemi öncesinde çalışmalarımıza başlamış, bu anlamda 2020 yılını  “Sürdürülebilirlik Yılı” ilan etmiştik.
    Sürdürülebilirlikle ilgili URGE projesi, dünyanın en büyük sivil  sürdürülebilirlik inisiyatiflerinden biri olan Birleşmiş Milletler
Global Compact Üyeliği, Moda Devrimi Sergisi gibi birçok organizasyon  ve proje düzenledik, hatta bu sene 15.sini düzenlemeyi planladığımız  ancak pandeminin yayılmasının engellenmesi kapsamında alınan tedbirler  nedeniyle defile yapılmadan Aralık ayı içerisinde dijital ortamda  gerçekleştireceğimiz EİB Moda Tasarım Yarışmamızın “TECH-TILITY”  temasını da sürdürülebilirlik ve dijitalleşme çerçevesinde oluşturduk.
    Sürdürülebilirlik alanında üyelerimiz arasında farkındalık  yaratmak amacıyla webinar etkinlikleri düzenliyoruz, yeni yılda da  düzenlemeye devam edeceğiz.
    Birlik olarak dijitalleşmenin yeni normalde önemini kavradık, bu  doğrultuda üyelerimizin dijital altyapılarını geliştirmeyi  arzuluyoruz. 15 Temmuz- 14 Ağustos tarihleri arasında Uluslararası
Hazırgiyim Federasyonu ve Sourcing Journal İşbirliğinde, Foursource
E-Ticaret Platformunun altyapı desteğiyle gerçekleşen Global Apparel
Sourcing Expo dijital fuarına 30 üye firmamızın katılımına destek  olduk. Bu fuarın firmalarımızın için önemli bir deneyim olduğunu  düşünüyorum.
    27-28 Ekim tarihlerinde 25 üye firmamızın katılımıyla Hollanda ve  çevre ülkelere yönelik bir sanal ticaret heyeti organize ettik. Diğer  pazarlarımızla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor, fiziksel  fuarların/heyetlerin/seyahatlerin olmadığı bir dönemde, dijital  platformlar aracılığıyla müşterilerimize ulaşmayı hedefliyoruz.
    2021 yılı faaliyetlerimiz de pandemi koşulları çerçevesinde  şekillenecek. Uzmanlara göre aşılama sürecinin başlamasıyla birlikte
2021 yılının ikinci yarısında hayatın yeniden normale dönmesi, seyahat  kısıtlamalarının kalkması bekleniyor. Dolayısıyla fiziksel  faaliyetlerimizi (fuarlar/heyetler) yılın ikinci yarısı için  kurgulamayı planlıyoruz.
    Dijital platformlarda yer alma çalışmalarımız kapsamında çok önem  verdiğimiz projemizden söz etmek isterim. Markamızın ismi AHA
(AegeanHasApparel).
    Pandemi nedeniyle Birliğimiz üyelerinin ve sektörün uluslararası  platformlarda tanıtımının yapılması amacıyla bir strateji belirlenmesi  ve vizyon oluşturulması projesi yürütüyoruz. Yeni yılda  kurgulayacağımız faaliyetlerin merkezinde bu projemiz yer alacak.
    Avrupa’da da seyahat engellerinin kaldırılmasıyla birlikte
Birliğimizce her yıl düzenli olarak milli katılım organize edilen
Premiere Vision Manufacturing Paris fuarı eylül edisyonu ile yine  eylül ayında gerçekleşen Munich Fabric Start Sourcing fuarında  firmalarımızla birlikte yer almayı hedefliyoruz.
    Yine önemli ihraç pazarlarımız arasında yer alan ülkelere yönelik  sanal ve fiziksel sektörel ticaret heyetleri organize etmeyi  planlıyoruz.
    İspanya, sahip olduğu marka ve alım gruplarıyla küresel anlamda  hem çok büyük hem de EHKİB olarak ihracatımızda 322 milyon dolarla  birinci sırada yer alıyor.
    Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Ege Tekstil  ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği olarak Uludağ Tekstil
İhracatçıları Birliği iş birliğinde İspanya’ya bu sene sanal sektörel  ticaret heyeti düzenleyeceğiz.   
    2021 de önemli pazarlarımız arasında yer alan ABD pazarında da  aktif olmayı hedefliyoruz. Bu ülkeye yönelik olarak da sanal heyet  düzenlemeyi hedefliyoruz.
    EİB 16. Moda Tasarım Yarışmamızı 2021 yılı ekim ayında fiziki  olarak gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
    2021 yılında sektörümüzde yeni dönemin trend konuları  sürdürülebilirlik ve dijitalleşme konularında üyelerimizin  kapasitelerini geliştirmeye yönelik  faaliyetlerimiz/eğitimlerimiz/webinarlarımız devam edecek.
    EHKİB olarak projelerimiz yeni yılda da devam edecek. Bildiğiniz  üzere Tekstil Mühendisliği Algısının Yükseltilmesi Projemiz gayet  başarılı ilerliyor. Başarılı gençlerimizin tekstil mühendisliği  bölümlerini tercih ettiklerini görüyoruz. Yeni yılda da projemizle  ilgili tanıtımlarımıza devam etmeyi hedefliyoruz. Projemizin güzel  çıktıları yeni projelere başlamak için bize motivasyon sağlıyor.
Sürdürülebilirlik ile ilgili gençlerimize yönelik yeni bir projemizi  de hayata geçireceğiz. Yeni yılda önceliklerimiz arasında olacak bir  proje.
    Son olarak URGE projemiz ile ilgili bilgi vermek isterim.
Sürdürülebilir URGE projemiz kapsamında ocak ayında çevresel  sürdürülebilirlik danışmanlık faaliyetimize başlıyoruz. Bu kapsamda  projemizde yer alan hazırgiyim ihracatçısı 12 firmamızda çevresel  boyutların etki değerlendirmesinin yapılması, sera gazı emisyonlarının  hesaplanması gibi faaliyetler yürüteceğiz."

    Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
    http://www.foreks.com
    http://twitter.com/ForeksTurkey