FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
BASIN BÜLTENİ-Pfizer-Biontech aşısı dünyanın en fazla satan ikinci ilacı olacak
26/02/2021 13:15:36

    15 milyarlık satışla Pfizer-Biontech aşısı, AbbVie’nin 20 milyar  dolarlık artrit ilacı Humira’dan sonra dünyanın en fazla satan ikinci  ilacı konumuna yerleşecek. Sağlık ekonomisi uzmanı Prof. Dr. Onur
Başer, aşının koruma süresindeki belirsizlik giderilince aşıda yeni  bir fiyatlama sistemine geçilmesini beklediğini söyledi.
    Covid-19 aşısını bulan ilaç şirketleri, sektördeki dengeleri  değiştirecek. Bu yıl 15 milyar dolarlık aşı satmayı hedefleyen Pfizer,  yüzde 25-30’e ulaşacak kâr marjını BionTech ile bölüşecek. Sağlık  ekonomisi uzmanı ve MEF Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr.
Onur Başer,  “Pfizer-Biontech aşısı, AbbVie’nin 20 milyar dolarlık  artrit ilacı Humira’dan sonra dünyanın en fazla satan ikinci ilacı  konumuna yerleşecek” dedi.
    Dünya nüfusunun yüzde 70-85’i aşılanmadan tamamen eski günlere  dönmenin mümkün görünmediğini ifade eden Prof. Başer, İsrail’in  aşılamanın yüzde 52,4’ünü iki ayda tamamladığını, ABD’nin ise bu  seviyeye 2022 Ocak ayına gelmesinin beklendiğini söyledi. Başer,  “Gelişmiş ülkelerde bu oran çok çabuk sağlanacak. Ancak şu aşamada  gittiği takdirde tüm dünyanın yüzde 75’inin aşılanması 7 yılı bulacak.
Fakat gelişmiş ülke ekonomileri tüm vatandaşlarını aşılasalar bile,  tüm dünyayı güven altına almadan eski günlere oranla gelirlerinin  yüzde 50’sine yakınını kaybedecekler. Bu sebeple, aşı  milliyetçiliğinden bir an önce hızla uzaklaşılarak aşıların hızlı bir  şekilde dağılması için daha çok çabalanmalı” dedi.

    Aşı, Pfizer’in 3 ilacın  toplamına eşit

    Başer, 18 ay gibi kısa bir sürede geliştirilen aşılar için büyük  yatırımlar yapıldığını ve çoğu özel olan araştırma laboratuvarlarının  yatırımlarından kar olarak geri dönüş beklediklerini belirterek,  şunları söyledi: “Pfizer-Biontech aşısından elde edilecek gelir
Pfizer’in şu anda sattığı en iyi 3 ilacın toplamına eşit… Zatürre  aşısı Prevnar’ın, 6 milyar  kanser ilacı Ibrance’ın 5 milyar, kan  sulandırıcı Eliquis’in 5 milyarlık satışı bulunuyor. 15 milyarlık  satışla Pfizer-Biontech aşısı, AbbVie’nin 20 milyar dolarlık artrit  ilacı Humira’dan sonra dünyanın en fazla satan ikinci ilacı konumuna  yerleşecek. Aşının çıkarılmasıyla şirket, satışlarının 2021'de yüzde 6  artmasını bekliyor. Aşı satışları, bu yıl Pfizer'in toplam gelirinin  yaklaşık dörtte birini oluşturacak. Moderna ise geçen yıl sadece 60  milyon dolar geliri varken, bu yıl 13.2 milyar dolar bekliyor. Zamanla  aşı ve tedavi çeşitliliğinin artmasını bekliyoruz, yine aşı koruma  süresindeki belirsizlik ortadan kalkınca yeni bir fiyatlama sistemine  gidilecektir”.
    Aşıda başarılı olma oranının dünya genelinde yüzde 30 olduğunu  aktaran Başer, Türkiye’nin yerli aşı konusunda da bu düşük oranı  dikkate alması gerektiğini dile getirdi. Başer, “Yerli aşı  denemelerimizin olması umut verici ancak başarısızlık ihtimalinin  yüzde 70’lerin üzerinde olduğu unutulmamalı. Mutlaka bir B planımızın  olması gerekiyor” diye konuştu.

    3 bin imzalı aşı mektubu

    Başer, 115 dünya lideri, Nobel ödülü almış 19 kişi ve daha birçok  ünlü isimle birlikte 3 binden fazla insanın Covid-19 aşılarının ortak  mal olarak sayılması için ülkelerin gerekli çalışmaları yapması  gerektiğine dair bir mektuba imza attığını hatırlatarak, “Herkese  yetecek kadar aşı olmalı ve ödeme gücü olmayanlara da aşı yapılmalı.
Şu anda bilim, pandeminin ortadan kalkmasının tek yolunun aşının  dünyada yaygınlaşması olduğu konusunda hem fikir… Gelişmiş ülkeler  kendi vatandaşlarını aşıladıklarında, ekonomilerini açtıklarında hızlı  bir şekilde aşının yaygınlaşması için ellerinden gelenlerini  yapacaklardır, yoksa sadece kendilerini kurtarmak sürdürülebilir bir  yöntem değil” diye konuştu. 

    Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
    http://www.foreks.com
    http://twitter.com/ForeksTurkey