FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Teknik analiz

Trendin devamı açısından takip ettiğimiz Momentum’un ise endeksteki yükseliş sonrasında 100 referans çizgisinin üzerindeki seyrine azalan eğimine rağmen devam etmesi olumludur.

Teknik analiz

Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni:

Dün güne alıcılı başlayan piyasada yüzde0,23 oranındaki primle 64.522 düzeyinden açılış yapan endeks ilk seansı ortalama 64.400-64.700 puanları arasında sıkışık geçirdi. İlk seansı 64.603 puandan tamamlayan endeks ikinci seansa ise satıcılı bir başlangıç yaptı. 64.151 puana kadar gerileyen ve bu civarda dengelenen endeks seansın ikinci yarısında yeniden belirginleşen alımların etkisiyle yükselişine devam etti ve 65 bin seviyesinin üzerine çıkarak günü yüzde1,02 oranındaki değer artışı ile günü 65.032 seviyesinden kapadı.

Genel Görünüm: Aşağıdaki TL bazlı grafikte de yer aldığı üzere 10-11 Temmuz’da orta vadeli çanak formasyonunun boyun çizgisini test etmesinin ardından zayıflama sinyalleri veren ve sonrasında da hızlı bir düzeltme ile 60.500 desteğine kadar bir geri çekilme yaşayan endeksin geçen hafta Salı gününden itibaren yaşadığı hareket dikkat çekicidir. Formasyon gereği bir kulp oluşumunu önceden öngörmekle birlikte olası yükseliş çabasının hızının tahminlerin bültenlerimizde yazdığımız üzere kısa vadeli teknik göstergelerin konumu endeksteki toparlanma çabalarının sinyalini vermiş olsa da, yaşanan bu yükseliş biraz tahminlerin ötesinde gerçekleşti.

Geçen hafta Perşembe günü 63.500’deki formasyonun boyun seviyesini aşan endeksin, Cuma günü ve dün de azalan hareket bandına karşın yükselişine devam etmesi ve işlem hacmindeki artış olumlu olarak nitelendirilebilir. Aynı zamanda 2010 Ekim ayından bu yana aktif olan uzun vadeli alçalan kanal formasyonunun yukarı kırılmış olması ve 17 Mayıs 2011’den bu yana ilk defa 65 bin seviyesinin üzerinde kapanış yapılması kısa vadeli yükseliş trendinin orta ve uzun vadeli bir trende dönüşmesi açısından destek vericidir. Diğer taraftan endekse duyarlı kısa vadeli teknik göstergelerin aşırı alım bölgesine girmesi riski artırıcı bir unsur olarak nitelendirilebilir. Keza CCI ve William’s R aşırı alım bölgesinde zirve değerlerini test etmelerinin ardından yönünü aşağıya doğru çevirmiş durumdadır.

Trendin devamı açısından takip ettiğimiz Momentum’un ise endeksteki yükseliş sonrasında 100 referans çizgisinin üzerindeki seyrine azalan eğimine rağmen devam etmesi olumludur. Orta vadeli teknik göstergelerden MACD yükseliş hızını artırarak tetik çizgisinin üzerine çıkarak alım sinyali vermiş durumda olup, Trix de yataya seyrini yukarı doğru çevirmiştir. Mevcut durumda endeksteki işlem hacmi artışı ile de desteklenen bu olumlu görünüme karşın 9 ve 21 günlük hareketli ortalamalarının üzerine çıkılmasına ek olarak Bollinger Band’ın ve uzun vadeli alçalan kanalın dışında bulunulması kar satışlarına zemin hazırlanması açısından bir risk unsuru olabilir. Dünkü bültenimizde belirttiğimiz üzere kısa vadeli hedefi 65 binli seviyeleri dün test eden endeksin yükselişinin devam etmesi ve 66 bin seviyesini de hacimli bir şekilde aşması halinde 70 bini hedefleyeceği söylenebilir.
Ancak 64.400-66.000 aralığındaki direnç bölgesine girilmiş olması yükselişin hızının azalmasına ve hatta bir taban oluşumuna neden olabilir. Bu açıdan yeni açılacak pozisyonların kısa ve orta vade açısından dengeli dağıtılmasını, zaman zaman yaşanacak kar realizasyonlarında da VOB’da korunma amaçlı pozisyon alınmasını tavsiye ederiz.

Kısa vadede endeks için 65.400-66.000-66.800 direnç, 64.800-64.100-63.500-63.000 destekler olarak kabul edilebilir. Dolar bazında ise yandaki grafikte de görülebileceği üzere dün 3.61 cent seviyesinden kapanış yapan endeks için 3.63-3.70 cent direnç, 3.55-3.50-3.43 cent ise destek olarak kabul edilebilir.

En Çok Aranan Haberler