FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İç piyasa ve pariteler

Piyasada pariteler dün genel anlamda Dolar’daki hareketlerin etkisi ile yön bulurken, altın ve ham petrol de değer kaybeden Dolar’dan destek alarak yükselişler kaydettiği görüldü.

İç piyasa ve pariteler

GCM Menkul Kıymetler TarafındanHazırlanan Uluslararası Döviz Piyasaları Raporu:

Kritik haftanın ilk gününde açıklanan ekonomik veriler piyasalarda sert hareketlerin oluşmasına neden oldu. Hafta sonuna doğru yoğunlaşacak önemlirakamlar öncesinde görülen fiyat değişimleri hareketli bir hafta olacağının sinyalini verdi.
Dün Euro Bölgesi imalat PMI rakamları beklentilerin üzerinde olumlu bir tablo çizerken, tahminlerin altında kalan ABD’nin ISM imalat PMI verisi Dolar’da sert değer kayıplarının görülmesine neden oldu. Avrupa seansının sonlarına doğru düşüşünü hızlandıran ABD’nin para birimi, 9 Mayıstan bu yana görülen en düşük seviyelerine geriledi. ISM verisi Aralık 2012’den bu yana ilk kez 50 düzeyinin altına inerek imalat sektöründe daralmaya işaret etti.

Piyasada pariteler dün genel anlamda Dolar’daki hareketlerin etkisi ile yön bulurken, altın ve ham petrol de değer kaybeden Dolar’dan destek alarak yükselişler kaydettiği görüldü.
Olumsuz gelen ABD verisi sonrasında FED’in varlık alımlarına devam edeceği ihtimalinin arttığını fiyatlayan yatırımcılar, Dolar’dan sert çıkışlar gösterirken, Wall Street endeksleri de günü yükseliş ile tamamladı. Asya’da karışık bir seyir gözlemse de Nikkei’de yukarı yönlü hareketler dikkat çekiyor. Avrupa borsalarının ise haftanın ikinci gününe yükseliş ile başlaması bekleniyor.

Lockhart’dan tahvil alımlarına destek

Atlanta FED Başkanı Dennis Lockhart, FOMC üyelerinden parasal genişlemeye ilişkin karışık açıklamalar gelmesine rağmen, FED’in tahvil alımlarına devam etme konusunda halen kararlı olduğunu ifade etti. Lockhart, FOMC yetkilileri arasındaki tartışmaların ekonomideki karışık sinyallerin yansıması olduğunu sözlerine ekledi.

Yapı PMI verisi GBP/USD paritesini durdurabilecek mi?

Diğer günlere göre nispeten daha sakin bir veri akışının olduğunu söyleyebileceğimiz bugün, Kanada ve ABD’nin ticaret dengesi verilerinin yanında İngiltere’den yapı PMI verisinin öne çıktığı görülüyor.

PMI verilerine hassasiyeti yüksek olan Sterlin, açıklanacak veri sonrasında sert değer değişiklikleri gösterebilir. Perşembe günkü BOE toplantısı öncesinde, bir önceki döneme göre hafif bir yükseliş göstermesi beklenen yapı PMI verisinin tahminlerin üzerinde gelmesi Sterlin’de yukarı yönlühareketlerin görülmesine neden olabilecekken, rakamın 50’nin de üzerinde gerçekleşmesi, özellikle GBP/USD paritesinde dün görülen yükselişlerin oldukça sert şekilde devam etmesine yol açabilir. Diğer taraftan verinin 49.7 olan beklentinin altında kalması halinde GBP/USD dünkü kazanımlarını geriye verebilir.

Kansas City FED Başkanı parasal genişleme için neler söyleyecek?

İngiltere’nin önemli verisinin yanında, FOMC üyesi Esther George’un yapacağı konuşma piyasalarda etkili olabilir. Kansas City FED Başkanı George’un, parasal genişlemenin ilerleyen aşamalarda zararlı olacağını savunan ve tahvil alımlarının bitirilmesi gerektiğini düşünen bir FOMC üyesi olduğu biliniyor. FOMC toplantılarında oy verme hakkı olan Başkan, alınan kararlara muhalefet eden tek üye.

Düşük gelen ISM verileri ile değer kaybeden Dolar’dan güç alan ham petrol için ise bugün stokların azaldığını yönünde bir beklenti olduğu görülüyor. Verilerin stoklarda tahminlerden daha fazla düşüş kaydettiğine işaret edecek rakamlar petrol fiyatlarındaki yükselişleri destekleyebilecekken, stokların arttığının görülmesi halinde ise emtianın fiyatında geri çekilmeler izlenebilir.

EUR/USD ANALİZ

Haftanın açılış günü EUR/USD paritesi sakin bir şekilde aşağı yönlü hareketlerine devam ederken günün en önemli verisi ABD’den gelen ISM imalat endeksindeki olumsuzluk Dolar’ın değer kaybetmesine neden olurken EUR/USD paritesi gerçekleştirdiği düşüşleri sınırlandırarak yukarı yönlü çıkışlarını 1,3106 seviyesine kadar sürdürdü. Dolar endeksinde gerçekleşen sert satışlar sonrasında yükselişe geçen EUR/USD paritesi bu çıkıştan sonra şimdi sakin bir şekilde 1,3060 seviyesi yakınında hareketlerini sürdürmektedir.

Uzun bir süreden sonra 200 günlük basit hareketli ortalama üzerinde günlük kapanış yapan EUR/USD paritesi bu tutumunu devam ettirecek mi sorusuna ise bu hafta gelecek olan makro-ekonomik verilerin etkisi karar verecektir. Özellikle de Çarşamba akşamından itibaren yoğun veri akışına maruz kalacağımızı bu nedenle de yarın akşamdan itibaren daha dikkatli olmamız gerektiğini söyleyebiliriz.

Teknik bazda baktığımızda gün içerisinde 1,2990 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Ancak eğer parite gün içi 1,3130 seviyesinin etkisi altında kalır ve bu seviyeyi geçemezse bu durum orta vadeci satıcıları tekrar devreye sokmak isteyecektir ve 1,2990 desteği test edilecektir. Bu bağlamda da 1,2990 ile 1,3130 seviyeleri gün içi hareketlerin nasıl olacağına yönelik kararı verecek en önemli seviyelerdir.

Pivot: 1,2990
Destek 1,3025-1,2990-1,2950
Direnç 1,3100-1,3130-1,3160

GBP/USD ANALİZ

ABD’den gelen ISM imalat endeksi verisindeki negatifliğin etkisinin Dolar endeksi üzerindeki sert etkisi GBP/USD paritesinin de yukarı yönlü çıkışını sağladı ve bu durum GBP/USD paritesini gün içerisinde 1,5375 seviyesine kadar taşıdı. Şuanda da 1,5321 seviyesinde hareketlerine devam eden parite için bollinger bandının orta noktası olan 1,5230 seviyesi önemli ve bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş beklentimiz devam etmektedir.

Pivot: 1,5230
Destek 1,5295-1,5265-1,5230
Direnç 1,5375-1,5410-1,5450

USD/TRY ANALİZ

BİST endeksinin %10’lara yaklaştığı kayıplara rağmen çıkışlarını 1,90 ile sınırlandıran USD/TRY paritesi 1,90 seviyesinden başlatmış olduğu satıcılı seyri gün içi 1,88 seviyesine kadar devam ettirdi ve şuanda da 1,8853 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda 1,8750 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası kırılmadığı müddetçe bu düşüşlerin sınırlı kalacağını ve yeniden yukarı yönlü çıkışlarına devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Ancak eğer parite 1,8750 desteğini aşağı yönlü kıracak olursa olası TCMB müdahalesine gerek kalmadan kar realizasyonlarının daha etkin rol almasını sağlayabilir. Özellikle de son zamanlarda yaşanılan “gezi parkı” eylemleri ve eylemlerdeki çatışmaların etkisi yabancı yatırımcılar tarafından BİST endeksinden çekilmelere neden oldu ve BİST endeksi sert düşüşlere maruz kalmıştı.

Haftanın ikinci günü BİST endeksinde yaşanacak hareketler Türk lirasının da direk olarak etkileyecek önemli gelişme olarak belirlenmiştir. Özellikle de BİST endeksinin 75.500 seviyesini aşağı yönlü kırması satışları hızlandıracakken USD/TRY paritesi de yukarı yönlü hareketlerine devam etmek isteyecektir.

Pivot: 1,8750
Destek 1,8750-1,8690-1,8640
Direnç 1,8900-1,8955-1,9050

USD/JPY ANALİZ

Nikkei225 endeksinin 13200, USD/JPY paritesinin 99,90 destek noktalarını kırması ile başlayan satış baskısı paritenin gün içi 99 seviyesinin altına düşmesini sağlarken gece Asya borsalarının açılışı sonrasında Nikkei225 endeksinin tekrar toparlanarak kanalın içine tekrar girme isteği USD/JPY paritesini de yeniden yukarı yönlü taşıyarak şuanda bulunduğu 99,81 seviyesinde olmasını sağladı.

Teknik olarak baktığımızda USD/JPY paritesi için 100,20 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer geçilmediği müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Tabii ki bu arada Nikkei225 endeksindeki hareketlerde dikkatle takip edilmelidir. Bildiğiniz gibi Nikkei225 endeksi ile Yen arasında ters korelasyon mevcut, USD/JPY paritesi ile de aynı korelasyondadır.

Pivot: 100,20
Destek: 99,30-98,85-98,45
Direnç: 100,20-100,50-100,80

HAM PETROL ANALİZ

Ham petrol fiyatları ABD’den gelen olumsuz ISM imalat endeksi verisi sonrasında ABD borsalarında yaşanılan çıkışlar ( Dolar endeksindeki değer kayıplarınedeniyle ) ham petrol fiyatlarının da yükselmesini sağladı ve ham petrol fiyatları gün içi 93,67 seviyesine kadar yükseldi. Şuanda da 93,08 seviyesinde hareketlerini sürdüren ham petrol fiyatları için gün içi 91,80 ile 94,25 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirmek istemektedir. 91,8 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam ettiği ham petrol de bu çıkışların devam edebilmesi için 94,25 bariyerinin geçilmesi şarttır. Aksi takdirde yukarıda belirlediğimiz bant içi hareketlerin devam etmesi beklenilmektedir.

Pivot 91,80
Destek: 92,20-91,80-91,30
Direnç: 94,20-95,10-96,00

En Çok Aranan Haberler