FİNANS

İç piyasa ve pariteler

ECB ve BOE’nin faiz ve para politikası beyanatları öncesinde genel anlamda parite ve emtia fiyatlarında sakin bir seyrin izlendiği görülürken, Avrupa endekslerinde alıcılı bir seyir hakim.

İç piyasa ve pariteler

GCM Menkul Kıymetler Tarafından Hazırlanan Uluslararası Döviz Piyasaları Raporu:

Darbenin ardından yükselen Mısır borsası ve Portekiz’e ilişkin gevşeyen endişeler, küresel piyasaların kritik verileri pozitif alanda beklemesine destek sağlıyor. Hükümetteki istifalar ile başlayan Portekiz’deki gerginlik ile borsada oluşan sert satışlar sonrasında bugün bazı şirketlerin hisselerinde koruma amacı ile açığa satışlara yasak getirildi.

TCMB’nin yayınladığı bir raporunda Türkiye’nin enflasyon oranda düşüş beklentisinin öne çıktığı görülürken, BOJ’un Osaka yetkilisinden gelen, Japonya’nın Çin’e olan ihracatına yönelik olumsuz açıklamalar, ülkenin güvenli liman olarak görülen para birimine olan talebin artması sonucu USD/JPY paritesinde düşüşler görüldü. USD/TRY ise tarihi zirvelerine yakın seviyelerde işlem görüyor. Öğleden önce gelen verilerde Euro Bölgesi ekonomisinin yüzde-0.3 ile beklentilerden daha fazla daraldığı görülürken, İngiltere’de Halifax konut fiyatları endeksi tahminlerin üzerinde olumlu yönde yükseliş kaydetti. Fransa’nın 10-Yıllık ihalesinde ise faiz yükseldi. ABD borsalarının kapalı olacağı günün devamında, yarınki önemli ABD verileri öncesindeki BOE ve ECB kararları piyasalara yön verecek.

“ECB’ ve Draghi’den sürpriz çıkacak mı?”

Euro Bölgesi’ndeki zayıf ekonomik görünüm nedeni ile Mayıs ayından 25 baz puan faiz indirimine giden ECB’nin bugünkü kararı ve Başkan Drahgi’nin basın konferansında kullanacağı ifadeler piyasalarda sert hareketlerin oluşmasına neden olabileceği için piyasa katılımcılarının merceği altında olacak. Banka’nın bugünkü toplantı sonucunda politikalarında ve faiz oranında bir değişikliğe gitmesi beklenmezken, kıtadan gelen olumsuz ekonomik veriler nedeni ile Drahgi’nin konuşmasında nasıl bir tavır sergileyeceği merak konusu.

Konferans öncesinde, ECB’nin sürpriz bir şekilde faiz indirimine gitmesi halinde Euro sert değer kayıpları görülebilecekken, oranın değiştirilmemesi, ortak para biriminde önemli hareketlerin görülmemesine neden olabilir. Ancak Başkan’ın basın toplantısında, ECB’nin ilerleyen aylarda politika faiz oranında bir değişikliğe gidebileceği sinyalini vermesi, yine Euro’da keskin düşüşlerin oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle Draghi’nin konuşmasında seçeceği kelimeler yakından incelenmelidir.

“Carney ilk toplantısında neleri değiştirecek”

Bugün BOE’nin yeni Başkanı Mark Carney ile yapacağı ilk toplantısı, Banka’nın para politikasındaki duruşunda bir değişiklik olup olmayacağının görülebilmesi açısından büyük önem taşıyor. Mervyn King’den koltuğu devralan Kanada Merkez Bankası’nın eski Başkanı’nın, ada ülkesinin ekonomisi için nasıl bir yol izleyeceği merak konusu.

Banka’nın yüzde0.50 olan faiz oranı ve 375 milyar Sterlin’lik varlık alım programının aynı bırakılacağının öngörüldüğü toplantıdan sonra Carney’nin bir basın toplantısı düzenlemesi beklenirken, Başkan’ın ifadeleri de, ilerleyen aylarda Banka politikalarında yapılabilecek olası değişikliler nedeni ile yakından incelenecek.

Dün başlayan ve bugün sonlanacak olan toplantının ayrıntılı tutanakları ayın ilerleyen haftalarında yayınlanacakken bugün, verilen kararların sonucu duyurulacak. Piyasa katılımcılarının merak ile beklediği Banka’nın politikalarına ilişkin önemli noktalardan bir tanesi varlık alım programının büyüklüğü olacak.

BOE’nin kararları açıklandıktan sonra, Banka’nın toplam parasal genişlemesinin sürpriz bir şekilde miktarca artırıldığının görülmesi, Sterlin’de sert değer kayıplarının oluşmasına neden olabilecekken, toplantı sonrasında herhangi bir değişiklik yapılması beklenmese de, üzerinde parasal genişlemenin artırılması yönünde baskıların şimdiden başladığı bir Başkan’ı olan BOE’nin beyanatları dikkatle takip edilmelidir.

NOT: Bugün Kurtuluş Günü nedeni ile ABD piyasaları tam gün tatil olacak.

EUR/USD ANALİZ
“Süper Mario dikkatle takip edilmelidir”
ABD borsalarının tüm gün tatil oluşu nedeniyle bugün ECB başkanı Draghi’nin gerçekleştireceği basın açıklamasında ABD tarafından fiyatlanamayacak olması hem piyasadaki sert hareketlerin baskınlığını azaltacak hem de piyasada terse düşecek olası yatırımcı sayısında da bir nebze azalmış olacaktır. Aslında bu durum yatırımcılar için olumlu bir durum söz konusu olsa da yine piyasada yer alacak yatırımcıların Draghi’nin konuşmasında dikkatli olması gerekmektedir. Özellikle basın açıklamasında soru-cevap kısmına geçtiğimizde basın mensuplarının Draghi’nin üzerine giderek öğrenmek istediği bazı kritik soruların

Draghi tarafından nasıl cevaplanacağı da merakla beklenilmektedir.Teknik olarak baktığımızda EUR/USD paritesinin haftalık grafikte kanalın alt noktası olarak gözlemlediğimiz 1,2925 seviyesinin önemli olduğunu, bu destek noktası kırılmadığı müddetçe tepki alışlarının devam etmek ihtimalinin oluştuğunu söyleyebiliriz. Kısa vadeli olarak baktığımızda ise EUR/USD paritesinin 1,3055 ile 1,2925 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini, özellikle daha net hareketler için bu bandın dışına çıkılmasının gerektiğini söyleyebiliriz.

Pivot: 1,3055
Destek 1,2965-1,2925-1,2885
Direnç 1,3025-1,3055-1,3085
GBP/USD ANALİZ

ABD borsalarının tatil oluşu, piyasaların BOE ve ECB’den gelecek olan açıklamalara bağımlı kalacağı anlamına gelirken ilk resmi BOE toplantısı gerçekleştirecek olan başkan Mark Carney ise piyasalarda cesur açıklama yaparak Poun’u değerlenmesine katkı mı sağlayacak yoksa güvercin açıklamalar yaparak riskini minimize mi edecek sorularının cevabını öğreneceğiz. Özellikle de ABD’li işlemcilerin bugün tatilde oluşu Avrupa ve Londra borsalarının daha hareketli bir gün geçireceği anlamına gelecektir ve bu da ülke para birimi üzerinde etkili olacaktır.

Dün gelen olumlu verilerden sonra yükselişler gerçekleştiren ve haftalık grafikte yükselen kanalın alt noktası olan 1,5090 desteğinden dönüş gerçekleştiren GBP/USD paritesini teknik olarak incelediğimizde 1,5345 ile 1,5170 seviyeleri arasında bant hareketinin olduğunu, 1,5305 seviyesinin geçilememesi durumunda ise aşağı yönlü baskının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Daha net hareketler için de yukarıda belirlemiş olduğumuz bandın dışına çıkılması beklenilmelidir.

Pivot: 1,5305
Destek 1,5205-1,5170-1,5120
Direnç 1,5305-1,5345-1,5385

USD/TRY ANALİZ

“USD/TRY paritesi 1,9500 seviyesi üzerinde gözler TCMB’de” USD/TRY paritesi uzun bir süredir 1,95**’li seviyelerden gerçekleştirdiği TCMB müdahalesi ile kendisinden söz ettirmiş ve bu nedenle de şuanda 1,95 seviyesi üzerinde hareket eden parite için TCMB’den gelecek olan olası müdahaleler dikkatle takip edilmelidir.

Teknik olarak baktığımızda paritenin 1,9560 ile 1,9345 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirmek istediğini, özellikle de 1,9345 desteği kırılmadan yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 1,9410
Destek 1,9410-1,9345-1,9285
Direnç 1,9610-1,9700-1,9800

USD/JPY ANALİZ

100,85 seviyesine kadar yükseldikten sonra satış baskısına maruz kalan ve 55 günlük basit hareketli ortalama olan 99,20 seviyesine yaklaşan USD/JPY paritesi gün içerisinde 99,48 ile 100,08 seviyeleri arasında hareketlerine devam etmekte ve şuanda da 99,65 seviyesinde hareketlerini sürdürmektedir. Teknik olarak baktığımızda 100,15 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe 55 günlük basit hareketli ortalamaya doğru hareket edeceğini ve satışların tekrar sorgulanmak isteyeceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 100,15
Destek: 99,55-99,15-98,75
Direnç: 100,25-100,45-100,85

HAM PETROL ANALİZ

“102,62 seviyesi KRİTİK”
Mısır’da yaşanılan son gerginliklerden sonra yukarı yönlü çıkışlarını devam ettiren ve bu hafta gerçekleştirdiği 102,15 ile tepe gerçekleştiren ham petrol fiyatları özellikle de 102,62 seviyesinde oluşacak olası kar realizasyonların düşüncesi ile tepki satışlarına maruz kalmış ve bu durum ham petrol fiyatlarını 100,50 seviyesine kadar geriletmiştir. Bu gerileme sonrasında tekrar toparlanarak yukarı yönlü çıkış gerçekleştiren ham petrol fiyatlarının 102,62 ile 99,80 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirmesi beklenilmektedir.

Daha net hareketler için bu bandın dışına çıkılması gerektiği bilinen ham petrol de kontrol noktası olarak da 100,80 seviyesi önemli bir yere sahiptir. Bandın alt ya da üst noktası hedeflenmesi için kontrol noktası dikkatle takip edilmelidir.

Pivot 99,80
Destek: 100,80-99,80-99,20
Direnç: 101,80-102,62-103,15

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler