FİNANS

Teknik analiz

Mevcut ortamda hızlı düşüşlerin zaman zaman tepki alımları yaşanmasına neden olmakla birlikte, işlem hacminin düşük seviyesi bu çabanın devam etmesini engellemektedir.

Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni:

Dün güne belirgin alıcılı başlayan piyasada yüzde1,10 oranındaki primle 53.333 puanlık bir primle açılış yapan endeks 53.387 puana kadar çıkış yaşamasının ardından ilk seansın geri kalanını 52.800-53.200 aralığında sıkışık geçirdi. İkinci seansa ise satış baskısı ile başlaya piyasada 52.500 ve 51.500 seviyelerinin altına inen endeks en düşük 51.497 puanı test etti. Sonrasında bu seviyede dengelenen endeks kapanışa yakın gelen zayıf tepki alımları ile günü yüzde1.45 oranındaki değer kaybı ile 51.986 puandan tamamladı.

Genel Görünüm: Aşağıdaki TL bazlı grafikte de görülebileceği üzere geçen haftanın ikinci yarısında başlayan satış eğiliminin, bu hafta da artarak devam etmesine bağlı olarak kısa vadeli önemli destek seviyelerinin altındaki seyrini sürdüren endeksin 19 Ağustos’tan bu yana en düşük düzeydeki kapanışını gerçekleştirdiği söylenebilir.

Pazartesi günü kısa vadeli alçalan kanal formasyonunun altına inen ve dün de formasyonun dışında kapanış yapan endeksin bu gerileme sürecinde işlem hacminin Kasım ayı ortalamasının üzerine çıkması önemli bir risk unsuru olup, zayıf görünümün devamına işaret etmektedir. Son iki gündür 52.800 seviyesindeki desteğinin altında kapanış yapan endeksin kısa vadeli olarak incelendiğinde 52 bin seviyesinin altında önemli bir desteğinin bulunmayışı dikkat çekicidir. Daha uzun vadeli incelendiğinde ise 51.400 ve 50.500 seviyelerinde yataydan gelen destekler bulunmaktadır. Endeksin bu
seviyelerde tutunamayıp gerilemesini sürdürmesi halinde 48.500 seviyesindeki, dip kısa vadeli hedef olarak aktif hale gelecektir.

Bollinger Band’ın açılma eğiliminin devam etmesi ve kısa-orta vadeli tüm hareketli ortalamaların aşağı yönlü bir seyir izlediği bu ortamda günlük hareket bandının 1900 puana kadar yükselmesi piyasadaki sert hareketliliği tetiklemektedir. Diğer taraftan kısa vadeli teknik göstergelerin karışık seyri dikkat çekicidir. Keza CCI aşırı satım bölgesinde kısa vadeli desteklerini test etmesinin ardından yukarı doğru hareketini sürdürürken, William’s R da aynı bölgede dip yaptıktan sonraki yatay seyrine devam etmekte olup, her iki gösterge de endeks ile uyumsuzluk göstermektedir. Trend olarak endeks ile
benzer bir seyir izleyen Momentum’un da düşüş eğilimini sonlandırarak yönünü yukarı doğru çevirmesi endeksin yukarıda bahsettiğimiz seviyelerde destek bulmasına yardımcı olabilir. Diğer taraftan, bir süredir piyasadaki hareketliliğe tepki vermeyen orta vadeli teknik göstergelerden MACD ve Trix’in ise hızlı bir şekilde yatay konumlarını düşüş yönünde değiştirmeleri ise birer risk unsuru olmaya devam etmektedir.

Mevcut ortamda hızlı düşüşlerin zaman zaman tepki alımları yaşanmasına neden olmakla birlikte, işlem hacminin düşük seviyesi bu çabanın devam etmesini engellemektedir. Bu açıdan orta ve uzun vadeli yeni pozisyon açılması konusunda karar vermek için henüz erken olduğu görüşümüzü korumaktayız. Mevcut pozisyonlar için stop loss konulmasını ya da VOB’da korunma amaçlı işlemler yapılmasını tavsiye ederiz. Kısa vadede endeks için 52.500-53.600-54.400 seviyeleri direnç, 51.400-50.500-49.600-48.500 seviyeleri de destek konumundadır. Dolar bazında ise yanda görüldüğü üzere dün de 3.00 cent seviyesindeki önemli desteğinin altındaki seyrini sürdürerek 2,80 cent düzeyinden kapanış yapan endeksin formasyonlarının bozularak son iki yılın en düşük seviyelerine hızla yaklaştığı söylenebilir. Kısa vadede Ağustos ayında gerçekleştirdiği 2.73 cent seviyesinde dip destek konumunda olup, bu seviyenin altına yaşanacak sarkmalar 2.70 ve 2.60 cent desteklerini aktif hale getirecektir. Endeks için 2.84-2.90-2.98-3.00 cent ise direnç konumundadır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler