Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni:
Cuma gününe yatay bir başlangıç yapan piyasada yaklaşık 13 puanlık bir değer artışı ile 63.853 seviyesinden açılış yapan endeks, seansın ilk yarısında 64 bin puanı test etmesinin ardından ikinci yarıyı yaklaşık 63.800 civarında yatay geçirdi. İkinci seansa ise alıcılı bir başlangıç yapan endeks seans boyunca kademeli yükselişini sürdürdü ve günü %0,83 oranındaki prim ile 64.372 seviyesinden tamamladı.
Genel Görünüm: Aşağıdaki TL bazlı grafikte de yer aldığı üzere 10-11 Temmuz’da orta vadeli çanak formasyonunun boyun çizgisini test etmesinin ardından zayıflama sinyalleri veren ve sonrasında da hızlı bir düzeltme ile 60.500 desteğine kadar bir geri çekilme yaşayan endeksin geçen hafta Salı gününden itibaren yaşadığı hareket dikkat çekicidir. Formasyon gereği bir kulp oluşumunu önceden öngörmekle birlikte olası yükseliş çabasının hızının tahminlerin üzerinde gerçekleşmesi Haziran ayı boyunca etkili olan yükseliş trendini yeniden aktif hale getirmiştir. Her ne kadar daha önceki bültenlerimizde yazdığımız üzere kısa vadeli teknik göstergelerin konumu endeksteki toparlanma çabalarının sinyalini vermiş olsa da, yaşanan bu yükseliş biraz tahminlerin ötesinde gerçekleşti.
Perşembe günü 63.500’deki formasyonun boyun seviyesini aşan endeksin, Cuma günü de azalan hareket bandına karşın yükselişine devam etmesi ve işlem hacmindeki artış olumlu olarak nitelendirilebilir. Aynı zamanda 2010 Ekim ayından bu yana aktif olan uzun vadeli alçalan kanal formasyonunun yukarı kırılmış olması, kısa vadeli yükseliş trendinin orta ve uzun vadeli bir trende dönüşmesi açısından destek vericidir. Diğer taraftan endekse duyarlı kısa vadeli teknik göstergelerin tek bir günde aşırı satım bölgesinden çıkarak aşırı alım bölgesine girmesi riski artırıcı bir unsur olarak nitelendirilebilir.
Keza CCI aşırı alım bölgesinde yükselişine devam ederken, bölgede zirve değerlerini test eden William’s R yönünü aşağıya doğru çevirmiş durumdadır. Trendin devamı açısından takip ettiğimiz Momentum’un ise endeksteki yükseliş sonrasında 100 referans çizgisinin üzerindeki seyrine devam etmesi olumludur. Orta vadeli teknik göstergelerden MACD düşüşünü sonlandırarak yönünü yeniden yukarı doğru çevirmiş, Trix de yataya dönmüş durumdadır.
Mevcut durumda endeksteki işlem hacmi artışı ile de desteklenen bu olumlu görünüme karşın 9 ve 21 günlük hareketli ortalamalarının üzerine çıkılmasına ek olarak Bollinger Band’ın ve uzun vadeli alçalan kanalın dışında bulunulması kar satışlarına zemin hazırlanması açısından bir risk unsuru olabilir. Kısa vadede hedefi 65 binli seviyeler olan endeksin yükselişinin devam etmesi ve 66 bin seviyesini de hacimli bir şekilde aşması halinde 70 bini hedefleyeceği söylenebilir. Ancak 64.400-66.000 aralığındaki direnç bölgesine yaklaşılmış olması yükselişin hızının azalmasına ve hatta bir taban oluşumuna neden olabilir. Bu açıdan yeni açılacak pozisyonların kısa ve orta vade açısından dengeli dağıtılmasını, zaman zaman yaşanacak kar realizasyonlarında da VOB’da korunma amaçlı pozisyon alınmasını tavsiye ederiz. Kısa vadede endeks için 64.800-65.400-66.000 direnç, 64.100-63.500-63.000-62.500 destekler olarak kabul edilebilir. Dolar bazında ise yandaki grafikte de görülebileceği üzere Cuma günü 3.55 cent seviyesindeki direncinden kapanış yapan endeks için 3.63-3.70 cent direnç, 3.50-3.43-3.34-3.30 cent ise destek olarak kabul edilebilir.