Avrupa'da liderlerin uzlaşma kararları ile yaşanan yükseliş dalgasını MB'nın beklenmedik faiz kararları ile kaçırdık. Şimdi ise dışarıda yaşanan gevşemeye ortak olmaya adayız.
Yeni Yunanistan Riski!
Yunanistan başbakanı Papandreu yardım kararları sonrası, gelişmeleri referanduma götürme kararı aldı. Bir ülke ve halkı için çok önemli gelecek blokesi yaşanacağı için, muhtemelen sonrasındaki risklerden korunmak ve halkın desteğini almak, alabilirse parlamentodaki siyasi gücünü tazelemek istemiş olabilir. Ama yaşadıkları şimdiye dek alışık olmadıkları çapta bir finansal darboğazın etkisi ile neredeyse her gün sokaklarda olan Yunan halkı bu referandum ile hükümetine vize verir mi bilemiyorum!
Sanki bana öyle geliyor ki, Papandreu hükümetinin anlaşmanın ağır şartlarından kaçmak için almış olduğu bir karar ile karşı karşıyayız. Referandum geçmezse, AB için alınmış tüm kararlar askıya alınmış olacaktır. Bu takdirde de tüm AB finansal krizi tam bir açmaza girer. Muhtemelen hayır çıkması halinde Yunanistan kontrolsüz bir temerrüte de düşebilir. Kısacası çok tehlikeli sonuçları olabilecek bir karar alınmış durumda.
Umalım da, bu referandum kararı üç gün sonra olacak olan güven oylaması öncesi diğer partilere verilen bir göz dağı olsun ve güven oyu alındığı takdirde bu karardan geri dönülsün.
İtalya'nın Borçlanma Faizleri Arttı!
Dün İtalya ve İspanya'nın borçlanma ihaleleri vardı. İtalya'nın faizlerindeki artış, gözlerin yeniden İtalya'da mı krize giriyor korkularını canlandırdı.
ABD'de Bir Finansal Kurum İflas Etti.
MF Global iflasını açıkladı. Muhtemelen Avrupa tahvillerinden kaynaklandığı söylenen bu durum diğer iflas korkularını da tetiklemiş oldu.
Kısacası AB kurtarma planı ile hala belirsizliklerin olması ve bir takvim açıklanmamış olması Avrupa finansal krizi ile ilgili benzer risklerin artmasına neden olabilecek. Bu nedenle liderler anlaşma takvimi ve detayları konusunda hızlı davranmalarının önemini anlamalılar. Yoksa ABD not indirimi sürecindeki gecikmenin etkisi gibi, çok daha büyük bir negatif etki görebilirler.
İşte kısaca bahsettiğim bu riskler ile birlikte ama en önemlisi Yunanistan referandum kararı nedeniyle dış piyasalar sert realizeler yaşayabilirler diye düşünüyorum. Bu ortamda İMKB'nin de düşmesi kaçınılmaz gibi geliyor. Buna bir de Merrill L.'in MB'nın kafa karıştıran faiz kararları nedeniyle Türk hisseleri için sat düşüncesi daha da etkiyi arttıracaktır.
Maalesef yine stres yumağının içine giriyoruz. Umarım bu süreç hızlı geçer.
Not: Yazı 09:13'te borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır.
Aydın Eroğlu