Moody's, ekonomik zayıflığın kemer sıkma programlarına ve reformlara tehdit oluşturabileceğini kaydederek aralarında İtalya, İspanya ve Portekiz'in bulunduğu altı Avrupa ülkesinin notunu düşürdü ve İngiltere ve Fransa'nın en yüksek seviye olan Aaa kredi notunu kaybedebileceğini belirtti.
Moody's bu kararı ile, Euro Bölgesi'ndeki gelişmelerin halen endişe kaynağı olduğunu ön plana çıkarmış oldu. Yunanistan'daki durum henüz çözülmüş değil. Borç anlaşması yapılabilse de, devamında Yunanistan'ın bu anlaşmanın şartlarını yerine getirebilmesi oldukça zor görülüyor.
S&P ve Fitch de İndirime Katıldı!
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's aralarında Banco Santander SA ve Garanti Bankası'nın ortaklarından Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA'nın yer aldığı 15 İspanyol bankasının kredi notu indirdi.
Diğer bir kredi kuruluşu olan Fitch Ratings de dün Santander'ın uzun vadeli kredi notunu AA-'den A'ya, BBVA'nınkini ise A+'dan A'ya indirdi.
Biliyorsunuz geçen hafta sonu İtalyan bankalarının notunun indirilmesi için de çok fazla olumsuz bir etki yaratmasını beklemediğimi söylemiştim. Bu not indirimleri için de aynı düşüncelerdeyim. Gördüğünüz gibi ratingçiler o kadar itibar kaybına uğramışlar ki, bu kadar ciddi rating kararları dahi piyasalar tarafından sanki görülmezden geliyor. Aslına bakarsanız, öyle olmuyor. Çünkü piyasalar bu değerlemeleri zaten kendileri daha önceden ratingçileri beklemeden yapmış olduğu için, zamansız gelen gecikmeli kararlar piyasaları etkilemiyor. Piyasalar ECB ve FED'in ek kaynak yaratacağına inanmış durumdalar. Bu nedenle nakit bolluğunun yaşanabilecek krizleri öteleyebileceği düşünülüyor.
Ancak sadece borç para kaynakları ile bu krizin çözülemeyeceği, ekonomik tasarruf tedbirlerinin, ortak maliye politikalarının uygulanabilirliğinin, tüketim ve büyümeyi arttırıcı tedbirlerin de devreye girmesi gerektiğinin bilinmesi Avrupa'daki karar verenler açısından önemli olacaktır. Yoksa bir gün musluklardan akan su kesilince, Avrupa ciddi kuraklık yaşayabilir.
Neyse, bu rating indirimlerinin çok fazla olumsuzluk yaratmasını beklemesem de, bu ortamda yükselişin de soluklanması normal bir beklenti olur. Endeks için önemli dirençler dediğim 61.750 ve 62.750 seviyeleri çok önemli. Biliyorsunuz bu dirençlerden birincisine yaklaştığımızda realizeler gelmişti. Bu ilk seviye geçilmeden, endeks için daha üst beklentilerin başlamasını beklemiyorum. Ama eğer öncesinde 61.384 görülür ve devamında 61.750 geçilebilirse alımlar yeniden hızlanabilir. Fakat dediğim gibi yıl sonu bilançoları tamamlandığı zaman piyasaların sakinleşmesini beklediğim için, endeks olarak değil de, hisse bazlı takip ve beklentiler daha doğru olabilir düşüncesindeyim.
Not:Yazı 09:09'da borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır.
Aydın Eroğlu