Güney Kıbrıs Parlamentosu dün yapılan oylamada AB tarafından verilecek 10 Milyar Euro'luk kurtarma paketine karşılık istenilen mevduat vergisini kabul etmedi. Hem de oylamada tek bir tane bile evet oyu çıkmadan ret kararı alındı.
Güney Kıbrıs Büyük Oynuyor!
Rumlar neden bu kadar rahatlar acaba? Çünkü elini kaptırmış olan Avrupa ve Ruslar. Kolunu kurtarmak zorunda olanlar da onlar. Rumlar ise, yıllardır uluslar arası ilişkiler ve ticarette kural, etik, birlik aidiyeti ve sorumluluğu gibi sınırlamaları ciddiye almadığı için gayet rahat her türlü manevrayı yapabilecek olduklarını biliyorlar. Kısacası bence yine Ruslara güveniyorlar. Hatta belki İsrail bile bu aşamada arkalarında olabilir!
Asıl AB'yi dinleyerek bankalarındaki mevduata vergi getirseydi daha büyük sorun yaşayacaklardı. Çünkü bu takdirde, Rum bankalarında ciddi parası bulunan başta Rusya olmak üzere, sıkıştığında yardım aradığı AB dışı partnerlerini kaybedecekti.
Şimdi Ne Olur?
Destek bulamazlarsa finansal bir iflas zinciri yaşanabilir. Ama bence Rusya ile münhasır petrol sahaları ve-veya Rum bankaları üzerinde sermayedar ortaklık anlaşmaları yaparak ihtiyaç duydukları finansal desteği bulmaya çalışacaklardır. İsrail ile de benzer bir ilişkiyi arayabilirler.
Rumların vergiyi ret etmelerine rağmen, AB tarafından 10 Milyar Euro yardımın halâ geçerli olduğu açıklandı. Ama geri kalan 6-7 Milyar Euro'luk ek finansal ihtiyacın ise Rumların kendilerinin bulmaları gereken bir sorun olduğu ifade edildi. Yani, Güney Kıbrıs vergiye hayır demiş olsa da, AB tamamen sırt çeviremiyor. Yıllardır bize her türlü zorluğu çıkartan AB'nin Rumlara bu denli tavizkar olması, umarım bugün kaptırdıkları ellerinin karşılığında kurtarmak istedikleri kolları iken, ileride gövdeleri olmasına neden olmaz!
Güney Kıbrıs AB İçin Büyük Sorun Olmaz.
İşler kontrolden çıksa ve Rum'lar yardım bulamasalar bile bu sorunun AB'nin diğer sorunlu ülkelerine sıçramasını beklemiyorum. Sadece kısa bir belirsizlik yaratabilir. Ama olası sorunlu ülke mevduat garantileri ile bu risk kolayca aşılabilir. Olabilecek en önemli gelişme Rum kesiminin AB'den çıkması olur. Bu olur mu, ondan bile şüpheliyim. Çünkü AB nedense sert bir tutumu şu ana kadar gösteremiyor. Ama Güney Kıbrıs AB'den dışlanmadan aynı şekilde tavizler koparmaya devam ederse, sorunlu ülkelerin de günü geldiğinde aynı yolu izlemeleri AB için ileride daha önemli sıkıntılara neden olabilir.
FED Açıklamaları Bekleniyor.
Bugün Ben Bernanke'nin açıklamalarını duyacağız. Muhtemelen yine piyasaları memnun edecek tarzda açıklamalarda bulunması bekleniyor.
Piyasalar Ne Olur?
Altın
Hemen belirteyim ki, yaşanan bu belirsizlik nedeniyle yükseliş yaşayan altın, yatırımcıları için satış imkanı yaratmıştır. Bunun değerlendirilmesi görüşündeyim! Altında belki 1.635 Dolar görülürse görülür ama ya bu fiyatlardan(1.615$), ya da görürse 1.630 - 1.635$ civarından yeniden satışların gelmesini bekliyorum. Bu yükseliş altın sevenleri çok heyecanlandırmasın derim!
Borsalar
AB borsalarında dalgalanmalara neden olabilir ve zaten bunu da yaşıyoruz. Ama dün AB ülkeleri bankacılık kesiminde ECB(Avrupa Merkez Bankası)'nin karar merkezi olması konusunda mutabakat sağladılar. Bu nedenle AB'nın mali birlik konusunda ilerleme kaydettiğini düşünüyorum. Bu gelişme sadece bir dalgalanma kaynağı olarak gelip-geçecektir.
Parite
1,28 seviyesi destek olup, yeniden 1,30'a doğru yükseliş yaşanmasını bekliyorum. Yok eğer bu düşüncemin tersi olur ve 1,28 desteği kırılırsa, bu takdirde 1,26'nın güçlü bir alt destek olduğu görüşündeyim.
BİST(İstanbul Borsası)
Bir süredir tahvil faizlerinde olabilecek yükselişe dikkat çektiğimi biliyorsunuz. Avrupa gelişmeleriyle de olsa, bu yöndeki düşüncemin gerçekleştiğini görüyoruz. Bu durum bankalar öncülüğünde bir satış yaşanmasına neden oldu. Aslında bu durumun daha öncesinden yaşanmasını bekliyordum. Ama Güney Kıbrıs ve AB borsa gelişmeleri bu süreci tetiklemiş oldu.
Bana göre teknik olarak bu düzeltmenin yaşanması sağlıklı. Aynı zamanda da tahvil faizleri ve bankaların olası 2013 kârları nedeniyle yaşanması gereken bir düzeltme diye düşünüyordum. Ama bunun yaşanmamasına neden olan özel durumumuz 21 Mart tarihinde yaşanması beklenen gelişmelerdir. 21 Mart'ta terör örgütünün silah bırakma gibi bir açıklamada bulunması olası endeks düzeltmesini yeniden yükselişe çevirebilir. Lakin, son söylenenlere göre silah bırakma değil de, geri çekilme ifadelerini görüyorum.
Toplumda büyük bir beklenti yaratmış olan bu konunun yeniden sulandırılması, beklentinin gerçekleşmemesi halinde, teknik olarak gerektiği halde toplumsal barış beklentisi ile düşmeyen endeksin beklenen düşüşü fazlası ile yapmasına neden olabilir. Ben halâ ümidimi olumlu yönde koruyorum.
Bugün borsamız 21 Mart odaklı davranacaktır. Olası açıklamaların olumlu ya da olumsuz olmasına göre bunu önceden öğrenmiş olanların alım ya da satımları yön belirleyicisi olacaktır diye düşünüyorum. Yani eğer düşüş devam ederse, yarın tatminkar olmayan bir 21 Mart açıklamaları duyacağımızı, yok eğer endekste bugün yükseliş yaşanırsa, yarın olumlu ve beklentileri yükselten bir 21 Mart açıklaması geleceğini düşünüyorum.
Bir bıçak sırtı dengedeyiz. Umarım aşağıya kaymayız. Çünkü 21 Mart beklentisi ile tutunduğunu düşündüğüm borsamız, aşağı kayarsa, bu beklenti bir süreliğine de olsa bozulacak demek olur. Bu durumda borsadaki düzeltmenin hızlandığına şahit olabiliriz.
Not: Yazı 09:00’da borsaanalizci.com’da yayınlanmıştır.
Aydın Eroğlu
Stratejist