Yunanistan İstediğini Yine Kopardı!
Yunanistan'ın borçları konusunda, daha doğrusu borçların yeniden yapılandırılması konusunda Euro ülkeleri ile IMF arasında uzlaşma sağlandı. Varılan uzlaşmaya göre;
*) Yunanistan'ın borçlarından 40 Milyar Euro daha indirim yapıldı.
*) 2022 için borç oranı % 120 olarak hedeflendi.
*) Borç geri ödemesi 15 yıldan 30 yıla uzatıldı.
*) Borçların faizinde % 1.5'tan % 0.50'ye indirim yapıldı.
*) İlk on yıl faiz ödemesi yok.
Kısacası Yunanistan için bundan iyisi Şam'da kayısı. Hoş şu sıra kimse Şam'da kayısı yemek istemez sanırım:)
Böylece çözümün muhakkak bulunacağını düşündüğüm Yunanistan sorunu yakın vade için atlatılmış oldu. Şimdi en önemli diğer bir sorun;ABD mali uçurumu konusu var diyebiliriz. Ancak o konuda da uzlaşmanın olacağını beklediğimi biliyorsunuz. Ben 2013 için ABD ve AB için finansal uzlaşmalarla daha iyi bir yıl bekliyorum.
Lakin Yunanistan sorunu giderildi ama, AB bu sorunu ciddi finansal tavizler vererek çözüme bağladı. Peki silinen bu borçlar kimin alacağından düşülecek? Diğer verilen tavizler hangi ülkelerin finansal tablolarına negatif etkide bulunacak konusunda yeni bir risk önümüzde olabilir! Rating kurumlarından AB'nin büyük ekonomileri için bu uzlaşma yeni not indirimi sebebi olabilir mi göreceğiz. Tabii bir de, Yunanistan'ın kopardığı tavizler, diğer sorunlu ülkelerden Portekiz, İspanya ve İtalya tarafından da yenipazarlıklar için baz alınırsa, bu ihtimal de ilerisi için yeni riskler oluşturabilir. Ama her halukarda gerekirse AB ülkeleri aynı Yunanistan'da olduğu gibi onlar için de borç silmeleri yapıp,finansal krizi sonlandırmak isteyeceklerdir. Yunanistan dışında Avrupa üretim fazlasına sahiptir. Piyasalar canlandırıldığında bu borçları geri ödeme kabiliyetleri yeterince vardır. Ekonomilerin normalleşebilmesi için gerekli olan tüketim talebi güven eksikliği giderilince yeniden başlayacaktır.
TCMB'dan Aralık'ta Faiz İndirimi Bekleniyor.
Bana göre çok önceden yapılması gereken faiz indirimi bu sefer yapılacaktır. Toplamda yapılacak faiz indirimleri ile politika faizinin % 5'e inmesini bekliyorum. Ancak bunun bir kerede değil de, % 0,5 ve % 0,25 şeklinde iki etap halinde yapılabbileceğini düşünüyorum. Faizlerde hala iniş beklentisinin olması ve mevcut piyasa faizlerinde düşüşün sürüyor olması da banka hisselerine olan talebi halâ korunmasına neden oluyor.
Bir kaç hafta evvelinden Kasım'ın ortalarından sonra düzeltme sonrası yıl sonu yükselişleri başlar. Fon yöneticileri yıl sonu operasyonları ile fon getirilerinde daha yüksek rakamların oluşmasını ve bunun üzerinden de kendi primlerini yükseltmeyi düşüneceklerdir diyordum. Kasım'ın ortasını geçtik ama ben ısrarla 68.500 ile 69.500 arasında bir sviyenin görülmesini bekledim. Endeks benden de inançlı çıktı ve bu beklentimi boşa çıkartarak yanılmama neden oldu. Gerçi beklediğim bu realizenin nedeni yeni yükselişler öncesinde bir düzetme olabileceği düşüncesinden kaynaklanıyordu. Yoksa 2013 için çok daha yüksek hedeflere gideceğimiz düşüncemi koruyorum.
Maalesef 69.817'seviyesine inmiş olmamıza rağmen,ek düşüş beklentim nedeniyle izleyici konumda kalmıştık. Dünden beri gördüğüm tekniklere göre yeniden yeni öngörülerimi listelerde görmeye başladınız. Umarım, izleyici konumda beklerken kaçırdığımız fırsatları sonrasındaki teknik hisse öngörülerimde fazlası ile telafi ederiz. Yeni yükseliş trendi için önümüzdeki önemli endeks direnci 73.300 civarı seviyeler olacaktır. Hisse bazlı ve genele yayılmaya başlayan yükselişlere de şahit olabiliriz. Yeni teknik hisse öngörülerimi Teknik Al/Sat Tablosun'ndan ve Destek/Direnç Tablosu'ndan takip edebilirsiniz.
Ancak hemen bir uyarıda bulunmak istiyorum! Yunanistan sorunu bitince her şey henüz tamamlanmış değil. Mali uçurum konusu ve İspanya-İtalya gibi diğer finansal sorunlu ülkeler için de ara dalgalanma sebepleri yaşanacaktır.
Aydın Eroğlu