FİNANS

Bu hafta piyasaları neler bekliyor?

Küresel piyasaların yanı sıra yurtiçinde cari açık ve bütçe verileri izlenecek.

Bu hafta piyasaları neler bekliyor?

Yunanistan’ın tahvil takası konusunda tüm hafta boyunca yapılan yorum ve spekülasyonlar Perşembe akşamı katılımcıların yüzde 85’i aşan kısmının anlaşmayı kabul ettiklerine ilişkin açıklamalarla sona erdi.

Piyasalarda genel olarak bir rahatlama oldu. Ancak tahvil takası programına katılımın yüzde 90’ın altında kalması ve Yunan hükümetininin tahvil takasına katılmak istemeyen yatırımcıların elindeki Yunan yasalarına tâbi tahvillere CAC (ortak eylem şartları-zorunlu katılım düzenlemesi) hükümlerinin uygulanması yönündeki talebinin uluslararası kurumlara iletildiğini açıklaması piyasalarda hafif tedirginliğe de yol açtı.

Ancak bundan sonraki gelişmelerin olumsuz olması fazla beklenmiyor. Bu arada gözler yavaş yavaş Portekiz’e ve İspanya’ya çevrilmeye başlandı. Özellikle Portekiz’in faizlerinin düşmemesi piyasada rahatsızlık yaratıyor. Bunun dışında, Avrupa Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 1’de bırakması zaten beklenen bir gelişmeydi, ancak Başkan Draghi’nin enflasyon konusunda daha endişeli olduğu göze çaptı.

ABD tarafında ise ekonomik veriler oldukça iyi. Bugün açıklanan tarım dışı istihdam verileri beklentilerden daha iyi geldi ve istihdamdaki iyileşmeyi teyit etti. Fed’in enflasyonist etkilere yol açmadan yeni bir tahvil alımı programı açıklayacağı beklentileri öne çıkmaya başladı. Fed’in alacağı mortgage ve benzeri tahvilleri karşılığında piyasaya çıkacak parayı tekrar kısa vadeli ve düşük faizlerle borçlanabileceği belirtilmekte.

Euro/dolar paritesi Yunanistan’ın borç takası anlaşmasından sonra artarken, olumlu ABD verileriyle tekrar geriledi. Öte yandan Çin bu yılki büyüme tahminini yüzde 7.5’a çekerken, ülkede enflasyonun gerilemesi parasal genişleme politikalarının sürdürülebileceğine ilişkin beklenti yaratmakta. Japonya’da ise cari açık rekor kırarken; yen dolara karşı son zamanların en düşük değerine gerilemiş durumda. Hindistan Merkez Bankası da zorunlu karşılık oranını düşürdü. Diğer taraftan, bu hafta altın fiyatları düşerken, petrol fiyatları yatay seyretti.

Euro/dolar paritesi 1.3135 civarında seyrederken; dolar/yen paritesi 82.30 dolaylarında. Altının onsu 1683 dolar civarında. Brent petrolünün varili 124.85, ABD ham petrolünün varili ise 106.20 dolar civarında.

Türkiye ekonomisine baktığımızda; bu hafta Şubat ayı enflasyonu ve Ocak sanayi üretimi verilerinin açıklandığı görülmekte. Enflasyon verileri beklenilen düzeydeydi ve özellikle çekirdek enflasyondaki düşüş dikkat çekiciydi. Sanayi üretimi ise ekonomideki yavaşlamayı teyit etti ve bundan sonraki dönemde de bu yavaşlamanın süreceğine ilişkin beklentileri artırdı. Önümüzdeki hafta Ocak ayı cari işlemler dengesi, Aralık dönemi işsizlik verileri ve Şubat ayı bütçe verileri açıklanacak. Cari işlemler açığında Ocak ayı dış ticaret açığı verileri doğrultusunda hafif bir azalmanın olacağını tahmin etmekteyiz.

Önümüzdeki hafta küresel piyasalarda Yunanistan konusunda sağlanan göreli rahatlamanın etkilerinin devam etmesi beklenmekte.

Ancak bundan sonraki dönemde Portekiz ve İspanya’nın durumu ve genel olarak Euro Bölgesi’ndeki durum daha yakından izlenecek. Ayrıca, Avrupa İstikrar Fonu’na IMF’in desteğinin ne oranda olacağı da merak edilmekte.

Yurtiçi piyasalarda ise özellikle cari açık verileri önem taşımakta ve piyasalar tarafından yakından izlenecek. Bu bağlamda, haftaya piyasaların bu haftaya göre daha sakin geçmesini beklemekteyiz.

Risk iştahında artış olması durumda ise kur ve faiz oranlarında gerileme kaydedilebilir. Bu çerçevede, dolar/TL paritesinin 1.74-1.79 aralığındaki hareketinin devam etmesini beklemekteyiz. Gösterge tahvilin bileşik faizinin de yüzde 9.10-9.40 aralığında seyredeceğini tahmin ediyoruz.

Dr. M.Veyis Fertekligil, T-Bank Baş Ekonomisti

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler