FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İç piyasalarda şaşırtan açılış!

Global borsalarda yaşanan dalganın tersine İMKB haftaya alımlarla başladı. Dolarda ise düşüş yaşanıyor.

İç piyasalarda şaşırtan açılış!

Selçuk Altun /Editör Endeks, 150 puan artışla 51.712 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.29 oranında değer kazandı.

S&P’nin not indirim kararlarının ardından global borsalarda yaşanan satışlar paralelinde haftaya satıcılı bir seyirle başlaması beklenen İMKB’nin, yükselişle açılması şaşırttı.

Ancak, endeksin gün içinde Avrupa borsalarının seyrini ve alternatif piyasaları takip ederek hareket edeceği belirtiliyor.

Cuma günü S&P’den gelen 9 Euro Bölgesi ülkesinin kredi notunun düşürüldüğü haberi piyasalara bomba gibi düştü.

Piyasalar kapandıktan sonra S&P Fransa, Avusturya, İtalya, İspanya, Portekiz, Kıbrıs Rum Kesimi, Malta, Slovakya ve Slovenya’nın notlarının bir ya da iki puan düşürüldüğü açıklandı.

Uzmanlara göre; S&P haberinin asıl etkisi piyasalarda bugün görülecek. Ancak Cuma günü not indirim haberinin geleceği yetkili makamlardan piyasalara sızdırılsa da, Avrupa ve ABD borsa endekslerinde düşüşlerrin sınırlı kalması bu sabaha çok da moral bozukluğu ile başlanmasını engelleyecek gibi duruyor.

Bugün İzlenecek Datalar
10:00 - Türkiye, TÜİK ekim ayı işsizlik oranı
10:00 - Türkiye, TÜİK/TCMB aralık ayı tüketici güveni endeksi
11:00 - Türkiye, Maliye Bakanlığı aralık ayı bütçe dengesi ve faiz dışı denge

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

DOLAR YENİ REKOR İÇİN GÜÇ MÜ TOPLUYOR?
Dolar/TL kuru, uluslararası piyasalarda doların değer kazanması nedeniyle 1,85’lerden aşağı gelmekte zorlanıyor.

Yeni gündeki ilk işlemlere baktığımızda, İstanbul serbest piyasada dolar 1,8590, avro 2,3530 liradan haftaya başladı.

Kapalıçarşı'da 1,8560 liradan alınan dolar 1,8590 liradan satılıyor. 2,3500 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,3530 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada önceki kapanışta doların satış fiyatı 1,8620 lira, avronun satış fiyatı ise 2,3610 lira olmuştu.

Uzmanlara göre; TL’nin değerlenmesi için Merkez Bankası hala işi sıkı tutuyor ama, bu durum dolar/TL’nin yükselmesine engel olmayacak. Kabaca örneklemek gerekirse, Euro/dolar paritesi 1,26’lardan 1,20’lere gelirse dolar/TL’de yeni bir rekor kırabilir ama kur sepeti yükselmez ise bu durum Euro/TL’de de yakın oranda düşüş demek olduğundan Merkez Bankası müdahale etmeyecektir.

Euro/dolar paritesi ise, S&P haberiyle 1,26 seviyelerindeki önemli destek bölgesine kadar geriledi.

Analistlere göre; 1,26’nin üzerinde tutunmayı sürdürmesi paritenin 1,28’leri yeniden denemesine neden olabileceği gibi, 1,26’nin altına kayılması durumunda hedef 1,24’ler olacak. Bu nedenle teknik olarak 1,26 seviyesi önemli.

DÜNYA BORSALARINDA NOT DALGASI
Cuma gününe önceki günkü ECB Başkanı Draghi’nin olumlu açıklamalarının etkisiyle, moralli başlayan dünya piyasaları, Cuma günü S&P’den gelen 9 Euro Bölgesi ülkesinin kredi notunun düşürüleceği haberi ile sert bir satış dalgasına muhatap oldu.

ABD piyasaları kapandıktan sonra Cuma günü geç saatlerde not kararını açıklayan S&P’nin başta kredi not görünmü AAA olan Fransa olmak üzere İtalya, İspanya, Avusturya, Portekiz, Malta, Kıbrıs Rum Kesimi, Slovakya ve Slovenya’nın kredi notlarını indirmesi piyasaların haftaya satıcılı bir seyirle başlamasına neden oldu.

ABD borsalarının tatil nedeniyle kapalı olacağı bugün, Asya borsalarında düşüşler yüzde 1.5 seviyesine ulaştı.

S&P'nin Fransa ve İtalya başta olmak üzere 9 Avro Bölgesi ekonomisini kredi notlarını düşürmesi sonrasında Avrupa borsalarının düşüşle açılmaları bekleniyor.

IG Markets, FTSE 100'ün 22, Dax'ın 25 ve Cac-40'ın 13 puan kayıpla açılacağını tahmin ediyor.

Analistler, S&P'nin not indirim kararının Cuma günü bir miktar fiyatlandırıldığını ancak bu indirimlerin etkilerinin görmezden gelinemeyeceğini ve satışların bugün açılışta da devam edeceğini öngörüyorlar.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler