FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar haftaya kötü başladı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), yeni haftanın ilk gününe yurtdışı piyasaların da etkisiyle satıcılı bir başlangıç yaptı. Dolar ise, 1.8570 seviyelerinde bulunuyor.

Piyasalar haftaya kötü başladı

Mynet Özel Haber: Selçuk AltunEndeks, 376 puan düşüşle 55.191 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.68 oranında değer kaybetti.

Dış borsalarda yaşanan panik satışlarının bugün yurtiçi piyasalara da yansıması bekleniyor.

Cuma günkü pozitif ayrışmanın ardından Endeksin bugün 55.000 desteğini korumaya çalışacağı düşünülüyor.

Teknik olarak bakıldığında analistler, 55.000 seviyesinin korunması durumunda ikincil hedefin 55.700-56.400 aralığı olacağını belirtiyor. Ancak 55.000 seviyelerinin altına olası gevşemelerde 54.700-54.200 aralığına doğru geri çekilme muhtemel görünüyor.

Türkiye'de bu haftanın en önemli verisi bugün açıklanıyor. Özellikle Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın bu ay enflasyonun tek haneye düşeceğini söylemesinin ardından, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak enflasyon verileri piyasalar tarafından merakla bekleniyor.

Mayıs ayı enflasyon rakamları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün saat 10:00'de açıklanacak. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 6.5 seviyesinde bulunuyor. TCMB Beklenti anketinde ise analistlerin yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 7.66 seviyesinde bulunuyor.

Analistlerin Mayıs ayı enflasyon medyan tahmini, Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) yüzde 0.45 oldu. Yıllık beklenti ise TÜFE'de yüzde 8.90, ÜFE'de ise yüzde 6.87 oldu. Bir önceki ayda TÜFE yıllık yüzde 11.14 olarak gerçekleşmişti.

Bugün izlenecek veriler:
-Türkiye Mayıs ayı TÜFE
-Türkiye Mayıs ayı ÜFE
-11:30 Euro Bölgesi Sentix yatırımcı güveni
-12:00 Euro bölgesi ÜFE
-17:00 ABD Nisan ayı fabrika siparisleri

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

DOLAR, EURO, ALTIN VE PETROL FİYATLARI
Dolar, geçtiğimiz hafta kapanış seviyelerinde yeni haftaya başladı.

Sabah ilk işlemlere baktığımızda serbest piyasada dolar kuru 1.8570 TL, Euro 2.3030 TL seviyelerinde bulunuyor.

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 1.2285 ile son 2 yılın en düşük seviyesini gören Euro/dolar paritesi ise, özellikle altın ve gümüş fiyatlarıyla birlikte sert yükseliş kaydetti. Bunun en önemli nedeni "ani ve şok, gelmesi muhtemel yeni parasal genişleme sinyalleri" olarak gösteriliyor. Paritede bu sabah ilk işlemler, 1.2407 seviyesinde seyrediyor.

Emtia fiyatlarına baktığımızda, altının onsu 1624.25 dolar civarında bulunurken, petroldeki düşüşün hız kesmediği görülüyor.

ABD ve Çin'den gelen verilerinin küresel yavaşlamayı işaret etmesi nedeniyle petrol fiyatlarında düşüş haftanın ilk günü de sürüyor.

Brent türü petrol 97 doların altına indi.

Temmuz vadeli ABD türü petrol fiyatı yüzde 2.0 düşüşle 81.56 dolardan işlem görürken, Brent türü petrol yüzde 1.67 düşüşle 96.66 dolara kadar indi.

DIŞ BORSALARDA PANİK SATIŞLARI BAŞLADI
ABD'de Cuma günü açıklanan tarımdışı istihdam verisinin beklentilerin çok çok altında kalmış olması, AB ve bankacılık kriziyle boğuşmakta olan piyasaların panik satışlar yaşamasına sebep oldu.

Avrupa ve ABD borsaları yılın en sert düşüşlerini yaşamakla birlikte bu yılın en düşük seviyelerine gerilemiş durumda.

Bugün de AB ve ABD'ye bağlı olarak düşüşün devam ettiğini gözlemlediğimiz Asya piyasalarında, Japonya başbakanının "müdahele etmek"le tehdit etmesi ve bazı AB gazetelerine göre "ECB'nin faiz indireceği" dedikoduları bile piyasalardaki panik satışlarını yatıştırmaya yetmiyor.

Bu sabah ilk işlemlere baktığımızda, Japonya'da düşüş yüzde 2'yi, Güney Kore Borsası'nda yüzde 3'ü aştı. Hong Kong'da ise yüzde 2.5'e yaklaştı.

ABD vadeli kontratlarında değer kaybı devam ediyor.

ABD'den gelen hayal kırıklığı yaratıcı tarım dışı istihdam verileri ve piyasaların genelindeki ekonomik yavaşlama işaretlerinin etkisi ile Avrupa borsalarının da yeni haftaya düşüşle başlamaları bekleniyor.

Londra'da piyasaların kapalı olduğu bugün Cantor Indax, Dax'ın 105, Cac-40'ın 50 puan kayıpla açılacağını tahmin ediyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler