FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar satış baskısıyla açıldı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), dün görülen alımların ardından güne satıcılı başladı. Dolarda yükseliş yaşanıyor.

Piyasalar satış baskısıyla açıldı

Mynet Özel Haber: Selçuk Altun Endeks, 374 puan düşüşle 58.446 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.64 oranında değer kaybetti.

ABD’de JP Morgan’ın yatırım işlemlerinden 2 milyar dolar zarar kaydettiğini açıklaması, ABD vadelileri ve Asya borsalarının güne satıcılı bir seyirle başlamasına neden oldu.

Dolayısıyla haftanın son işlem gününde yurt dışındaki olumsuz hava paralelinde güne hafif satıcılı bir seyirle başlayan piyasaların, gün içerisinde ABD tarafından gelecek ekonomi verileri ve Avrupa cephesinden gelecek haber akışını takip ederek yurt dışı odaklı seyrini sürdüreceği düşünülüyor.

Endeksin, açılışın ardından satış baskılı bir seyir izlenebileceğini ifade eden analistler, teknik olarak gerilemelerde 58.200 desteğini korumaya çalışacak olan İMKB’de, yükselişlerde ise daha önce test edilen 59.300'ün direnç olarak izlenmeye devam edileceğini vurguluyor.

Bugün yurt içinde saat 10:00’da cari işlemler açığı verisi açıklanacak. Yurt dışında ise; bugün açıklanacak veriler arasında ABD’de Mayıs ayı Michigan Üniversitesi tüketici güveni, Nisan ayı ÜFE, İngiltere’de Nisan ayı girdi ve çıktı fiyatları ile ÜFE, Almanya’da Nisan ayı TÜFE, Çin’de Nisan ayı ÜFE, TÜFE ve sanayi üretimi bulunuyor.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

MERKEZ BANKASI TL'YE SİPER OLUYOR
Global piyasalarda yaşanan çalkantılar ve Euro'da yaşanan düşüşe rağmen TL güçlü bir görünüm sergiliyor.

Türkiye piyasalarında en güçlü enstrümanın Türk Lirası ve tahviller olduğu belirtiliyor.

Yurtdışında geçici iyimserlikte dahi en güçlü tepkiler para piyasalarında gerçekleşiyor.

Ekonomistlere göre; bunun nedeni ise, Merkez Bankası’nın faiz koridorunu son derece etkili kullanmasından kaynaklanıyor. Dolar/TL 1,80’ne ulaştığı gün fonlama maliyetini Merkez Bankası yüzde 10,48’e çıkardı. Para piyasalarının güçlü duruşun arkasında Merkez Bankası var.

Bu gelişmeler çerçevesinde bu sabah dolar kurunda ilk işlemler 1.7940 seviyesinden geçiyor. Kur, dün kapanışı 1.80'li seviyelerden gerçekleştirmişti.

Teknik olarak bakıldığında; serbest piyasa dolar/TL kurunda satışların gelmesi durumunda destek olarak 1.7780, 1.7700, 1.7620 seviyeleri mevcut. Alımlarda ise 1.7950, 1.8100 ,1.8200 seviyeleri direnç olacak.

Diğer yandan, dün 1.2925-1.2980 bandında hareket eden Euro/dolar paritesi bu sabah 1.2925 seviyesinde bulunuyor.

Emtia fiyatlarına baktığımızda, 1.600 dolar seviyesini zorlayan altın, 1.584 dolar seviyesine kadar geriledi. Brent petrol 111 dolar seviyesinde seyrediyor. En yakın vadeli NYMEX kontratında petrol fiyatı 96.06 dolar civarında

DIŞ BORSALAR YİNE ÇALKALANIYOR
Yurt dışı piyasalar dünü 6 günlük düşüşün ardından soluklanarak geçirse de bugün yeniden terse döndü.

Yunanistan'ın 5,2 milyar Euro'luk yardım diliminin EFSF tarafından serbest bırakılacak olması ve Yunanistan'da koalisyon hükümetinin kurulabileceği beklentileri piyasaları bir miktar toparladı. Söz konusu gelişmelerle İtalya ve İspanya’da 10’ar baz puan gevşeyen 10-yıllık tahvil faiz oranları, İspanya’da yüzde 5.98 ile 6.00 seviyesinin altına indi.

ABD borsalarının kapanmasının ardından Amerikan bankası JP Morgan birinci çeyrek bilançosunda sürpriz şekilde 2 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı. Açıklamanın ardından vadeli işlemlerde JP Morgan hisseleri yüzde 6’nın üzerinde değer kaybederken, diğer finans hisseleri üzerinde de olumsuz etki yaratarak fiyatlarının hızla gerilemesine neden oldu. Bu nedenle ABD vadelileri şu saatlerde önemli bir değer kaybı ile işlem görüyor.

Asya borsalarında, yukarıdaki gelişmelere ilâve olarak Çin ve Hindistan’da beklentilerin altında kalan sanayi üretim verilerinin de etkisiyle, ortalama yüzde 0.25-1.00 arasında geri çekilmeler göze çarpıyor.

Japonya'da Tokyo Menkul Kıymetler Borsası Nikkei Endeksi, 56,34 puan (yüzde 0,63) değer kaybederek 8,953.31 puandan kapandı.

Avrupa borsalarının yeni güne düşüşle başlamaları bekleniyor.

Analistler, İspanya ekonomisinde kötüleşmenin bu ülkenin kredi notunun indirilmesi riski yaratmasının yatırımcıları tedirgin ettiğini ifade ediyorlar.

Sabah saatlerinde birinci çeyrek bilançosunu açıklayan Fransız bankası Credit Agricole’ün kârının beklentilerin oldukça altında kalmasının satış baskını artırabileceği düşünülüyor.

IG Markets, FTSE 100'ün 23, Dax'ın 40 ve Cac-40'ın 26 puan kayıpla açılacağını tahmin ediyor.

JP Morgan'ın sentetik kredi operasyonlarından 2 milyar dolar zarar ettiğini açıklaması sonrasında ABD vadeli endekslerinde yaşanan düşüş de Avrupa borsaları için aşağı yönlü açılış beklentisi yaratıyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler