FİNANS

Piyasalar S&P şoku sonrası nasıl açıldı?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), S&P’den gelen not indirimine rağmen güçlü bir açılış gerçekleştirdi. Dolarda ilk işlemler 1.7580 seviyerinden geçiyor.

Piyasalar S&P şoku sonrası nasıl açıldı?

Selçuk Altun/Editör Endeks, 38 puan düşüşle 59.971 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.06 oranında değer kaybetti.

Yeni güne, dün S&P’den gelen Türkiye’nin kredi notu görünümünün pozitiften durağana indirildiği haberiyle başlıyoruz. İMKB’de son birkaç gündür yaşanan görece zayıf seyrin söz konusu haber ile açılışta devam edeceği düşünürken, yurtdışında devam eden pozitif havanın S&P’nin kararının etkilerini sınırlayacağı belirtiliyor.

Analistlere göre, teknik olarak bugün İMKB’de, 60 bin seviyeleri korunmaya çalışılacak. 60 bin altında kalındığı sürece İMKB’de 59,700-59,000 aralığının test edilmesi beklenmeli. Yükselişlerde 60 bin 700 direnci üzerinde kapanışlar olmadığı sürece İMKB üzerindeki satış baskısı sürecek.

Bu sabah uluslararası piyasalar açısından ise, gündemin en önemli haberi Çin’den geldi. HSBC’in hazırladığı Çin PMI endeksi Mart ayında 48,3 iken Nisan ayında 49,3’e çıktı. 50 seviyesinin altı durgunluğa işaret eden ve satın alma müdürleri endeksinin İngilizce okunuşunun baş harfleri olan PMI (Purchasing Managers’ Index) Çin’de yükselişe geçmesi piyasaların moralli açılmasına neden olacak gibi görülüyor.

Sonuç olarak, dün Avrupa’nın büyük kısmı ve Türkiye piyasaları kapalı iken gelen haberler uluslararası piyasaları negative yöne çekecek türden değil.

Her ne kadar S&P tarafından Türkiye'nin kredi notu görünümü indirilse de Fitch’in Kasım ayında yaptığı indirim sonrası bu durum da bekleniyordu.

S&P’nin bu değişim için gerekçesi ise, “azalan dış talep ve kötüleşen dış ticaret haddi -ihracat fiyatları ile ithalat fiyatlarını karşılaştıran oran-, ekonominin yeniden dengelenmesini daha zor hale getirdi ve yüksek dış borç ve dolaylı vergi gelirlerine dayanan devlet bütçesi dikkate alındığında, Türkiye'nin kredibilitesine yönelik riskleri artırması.

S&P haberinin, içerideki piyasalara etkisi muhtemelen çok büyük bir şok dalgası yaratmayacak. Zira kur sepeti de bu sabahki duruşu ile bu tezi destekliyor görüntüsü içerisinde TL’nin değerlendiğini gösteriyor.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Ancak yine de, son aylarda S&P’nin risk unsuru olarak vurguladığı durumlarda iyleşmeye, özellikle de ihracatin ithalatı karşılama oranındaki belirgin artışa rağmen bu not görünümünde yapılan revize can sıkıcı.

Bugün İzlenecek Datalar
10:00 - Türkiye Nisan ayı imalat endeksi
10:55 - Almanya, Nisan ayı işsizlik oranı
10:55 - Almanya Nisan ayı PMI imalat
11:00 - Euro Bölgesi, Nisan ayı PMI imalat
12:00 - Euro Bölgesi, Mart ayı işsizlik oranı
14:00 - ABD, haftalık ipotek kredisi başvuruları
15:15 - ABD, özel sektör istihdam verisi
17:00 - ABD, Mart ayı fabrika siparişleri

DOLARIN DESTEK VE DİRENÇ SEVİYELERİ
Türk Lirası’nın dolara karşı değer kazanma süreci devam ediyor.

Uzun bir süre 1.80 seviyelerinde tutunan kur, son günlerde 1.75 seviyesini yeni tutunma alanı haline getirdi.

Dolar kurunda, bu sabah ilk işlemler 1.7580 TL seviyelerinden geçiyor. Euro/TL ise, 2.3250 civarında hareket ediyor.

Uzmanlara göre; dolar/TL, yeniden 1,77 üzerine çıkamaz ise uzun vadeli yükselen trend yapısı bozulduğu ve aşağı eğilimli bir trend sürecine girildiğini gösteren teknik resim bozulmayacak. Mevcut görüntü içerisinde de dolar/TL’nin en önemli desteği 1,73-1,75 bandı olacak. Şubat ayında bu seviyelerde destek bulan dolar/TL’nin 1,73’ün altına kayması hedefi 1,69-1,70 bandı yapacak.

Euro/dolar paritesine baktığımızda ise, bu sabah işlemlerin 1.3225 seviyesinden geçtiği görülüyor.

Analistlere göre; paritede teknik yönden, 200 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 1,34 seviyesine doğru bir hamle yapma olasılığını artırmış görünüyor. Bu nedenle parite 1,3170 seviyesinin altında kalmadıkça 1,34’e değin yükseliş pootansiyeli ihtimali, teknik açıdan yüksek görünüyor.

Diğer taraftan 1,3170’in altında kalınması durumunda ise, paritenin yeniden önemli desteği olan 1,30’a doğru sert bir geri çekilme yapabileceği unutulmamalı.

Emtia fiyatlarına baktığımızda, en yakın vadeli NYMEX kontratında petrol fiyatı bu sabah 105.97 dolar, altının onsu 1659.45 dolar seviyelerinde bulunuyor.

DIŞ BORSALARDA BAHAR HAVASI
Global borsalar, dün Türkiye piyasaları tatildeyken genel olarak pozitif bir seyir izledi. Bu sabah da bu seyrin devam ettiği gözleniyor.

Dün, ABD hisse senetleri piyasalarından Nasdaq yüzde 0.13, S&P 500 yüzde 0.57 değer kazandı. Dow Jones’ta ise dünkü işlemler 13.174-13.338 puan aralığında gerçekleşti ve yüzde 0.50 değer kazancı ile 13.279 puandan tamamlandı.

Güney Amerika borsalarından Brezilya'da da tatil nedeniyle işlem gerçekleşmedi.

Avrupa borsalarından Almanya ve Fransa'da borsalar tatil nedeniyle işlem görmedi. İngiltere yüzde 1.30 değer kazandı.

Yeni gündeki ilk işlemlere baktığımızda; Çin’den büyüme yönelik olumlu işaretler ve ABD borsalarının desteğiyle bu sabah Asya cephesinde de pozitif bir eğilim hakim.

Uzakdoğu borsalarından Japonya'da yüzde 0.66 değer kazancı mevcut. ABD vadeli kontratlarında yükseliş devam ediyor.

Avrupa'nın önde gelen borsalarının, dün Wall Street'te yaşanan yukarı hareketi yakalamak için, bugün yükselişle açılmaları bekleniyor.

IG Markets dün açık olan FTSE 100'ün bugün 17 puan düşüşle açılacağını öngörürken, Dax'ın 41 vev Cac-40'ın 25 puan artıda açılacağı tahmininde bulundu.

Analistler, ABD'de dün açıklanan ISM PMI verisinin yatırımcıları cesaretlendireceğini öngörüyorlar.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler