FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolarda rekor kırdı, borsa hafif yükseldi

Dolar kuru, 3 aylık aranın ardından yeni bir rekor kırdı.

Dolarda rekor kırdı, borsa hafif yükseldi

SELÇUK ALTUN - MYNET
Yurtiçinde artan siyasi risk, doları tarihi zirveye taşıdı. Borsa ise, 3 günlük sert düşüşün ardından bir miktar tepki alımları gördü.

Dün 2,07 seviyelerinde seyreden dolar kuru, artan siyasi risklerin etkisiyle bu sabah 2,09'un üzerine çıktı.

Sabah saatlerinde 2,08 seviyesini aşan dolar/TL, yükselişini sürdürdü ve en yüksek 2,0981'i gördü. Bu noktadan gelen satışlarla bir miktar gevşeyen dolar kuru, haftayı 2,090 TL seviyesinden kapattı.

Daha önce en yüksek seviye 5 Eylül 2013 tarihinde 2,0844 ile görülmüştü.

Çarşamba akşamı ABD Merkez Bankası FED'in tahvil alımlarını 10 milyar dolar kısması, doları tüm para birimleri karşısında güçlendirdi.

Buna ek olarak yurtiçinde artan politik riskler doların TL karşısındaki değer artışını farklı boyutlara taşıdı.

BORSADA TEPKİ ALIMLARI SINIRLI KALDI
Öte yandan borsa dün doların yükselmesiyle birlikte gelen satışların ardından güne önceki kapanışa göre 344 puanlık yükselişle 69.444 puandan başladı.

Ancak doların rekora kırmasıyla borsa da satışlar arttı. Sonrasında tekrar yönünü yukarı çeviren endeks, haftayı 472 puan (yüzde 0,56) artışla 69 bin 572 puandan kapattı.

MERKEZ BANKASI'NDAN REKOR KIRAN DOLARA İLK MÜDAHALE

TC Merkez Bankası rekor kıran dolara karşı ilk müdahalesini de yaptı. Merkez Bankası döviz satım ihalelerinde minimum tutarı 10 katına kadar artırabilecek.

TCMB'den yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: "Döviz kurlarında aşırı oynaklık gözlenen günlerde saat 16.30’da yapılan döviz satım ihalesi tutarı minimum tutarın 10 katına kadar artırılabilecektir."

Merkez Bankası günlük döviz satım ihalesi için minimum tutarı 50 milyon dolar olarak belirlemişti. Açıklanan yeni kararla birlikte Merkez Bankası bu miktarı 500 milyon dolara kadar çıkarabilecek.

Merkez Bankası'nın bu açıklamasının ardından dolar 2.09 TL'nin altına düştü.

Analistler, politik haber akışı sakinleşene kadar yatırımcılara portföylerinde bir miktar dolar bulundurabilecekleri önerisinde bulunuyor. Orta vadede ise TL tercih ediliyor.

Diğer taraftan, Batı'da yılın fiilen bittiğini ifade eden kimi analistler, gelecek hafta Noel kutlamaları, ardından da yatırım bankacıları ve fon yöneticilerinin yılbaşı tatilleri olacağını hatırlatıyor. Bu nedenle yılın kalan günlerinde çok sığ piyasalarda manipülatif hareketlere dikkat edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Bu dönmde, özellikle Türkiye’de yabancıların yokluğundan istifade edilerek “TL’yi kurtarma operasyonu” başlatılabileceği kaydediliyor.

DÖVİZ KURUNU 24 SAAT CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Serbest piyasa

Döviz çevir

Döviz çevirici


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler