FİNANS

Atina Euro Bölgesi'nin kapısını çalıyor

Koalisyon hükümeti anlaşmasının sağlandığı Yunanistan, kredi anlaşması koşullarının gevşetilmesi talebini bugün Euro Bölgesi maliye bakanlarına iletecek.

Avrupa Birliği'nde 17 ülkenin kullandığı euronun çöküş sürecini fitillemesinden endişe edilen Yunan krizinin geldiği yeni aşamadan sonra Euro Bölgesi maliye bakanları bugün ilk toplantılarını yapacak.

Yunanistan'da Pazar günü yapılan seçimi birincilikle kazanıp diğer iki partiyle koalisyon hükümeti kuran Yeni Demokrasi Hareketi, AB ve IMF'nin mali sistemi kurtarmak için verdikleri kredinin karşılığı olarak istenen kemer sıkma önlemlerini uygulamayı ilke olarak kabul ediyor.

Seçimi kazanma ihtimali son ana kadar yadsınmayan radikal sol Syriza ise esas olarak antikapitalist bir çizgi izliyor ve iktidara gelmesi halinde programı yeniden müzakere etmek istediğini söylüyordu.

Syriza seçimi ikinci sırada tamamlayıp, koalisyon dışında kalmıştı.

Atina'dan bildiren BBC muhabiri Chris Morris yeni Yunanistan hükümetinin toplantıda kredi anlaşmasının koşullarında gevşetmeler yapılmasını isteyeceğini belirtiyor.

Ancak Euro Bölgesi'nin hükümetleri, başta Almanya olmak üzere, anlaşmanın koşullarında fazla oynama yapılmayacağını ilan etmiş durumdalar.

Yunanistan'da koalisyonu kuran üç parti de (Yeni Demokrasi Hareketi, sosyalist PASOK ve Demokratik Sol Parti) kredi anlaşmasına esas olarak sadık kalacaklarını söylüyor.

Yeni kabine açıklanıyor

Ne kadar etkili olup olmayacağı tartışıladursun Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras yeni kabinesini açıklamaya hazırlanıyor.

Samaras’ın muhafazakâr Yeni Demokrasi partisi ile koalisyona giren iki sol parti, milletvekillerinin kabinede yer almasına izin vermiyor.

Maliye Bakanı olacağı tahmin edilen Vassilis Rapanos şu anda Yunanistan Merkez Bankası başkanı.

Euro bölgesi Maliye Bakanları bugün Lüksemburg’da Yunanistan’ın durumunu ele alıyor.

Yunan basını kabinede belli bakanlıklardan vazgeçildiğini açıkladı.

Kathimerini Gazetesi, eskiden 49 bakanlıktan oluşan kabinenin bu sefer 16 bakan ve 12 bakan yardımcısından oluşacağını yazdı.

Geliştirme Bakanlığı ise Turizm Bakanlığı ve Denizcilik Bakanlığı olarak ikiye ayrılacak.

Turizm ve deniz taşımacılığı Yunanistan’a en çok para kazandıran iki sektör.

Koalisyonla ilgili kuşkular şimdiden belirdi

Ancak muhabirimiz hali hazırda yapılmaya başlanan yorumlarda, bu hükümetin de uzun ömürlü olmayacağının söylendiğini aktarıyor.

Yeni hükümet, kamu harcamalarında büyük kesintiler yapmak ve binlerce kişiyi işten çıkarmak zorunda kalacak.

İlk aşamada ortada olan konu, Yunanistan hükümetinin öngörülen takvimde bir gecikmeyi kabul ettirip ettiremeyeceği ile ilgili.

Bu sayede hükümet başka yollardan gelir elde etmenin yollarını bulmak için zaman kazanmış olacak.

Lüksemburg'da bugün yapılacak olan toplantıya, kurulan yeni hükümetin maliye bakanı değil, geçici hükümetin maliye bakanı katılıyor.

Toplantı gelecek hafta yapılacak olan Avrupa Birliği zirvesine hazırlık niteliği de taşıyor.

İspanya kredi başvurusu yapıyor

Bakanların ayrıca İspanya'nın bankacılık sistemini kurtarmak için ihtiyaç duyduğu kredi ile ilgili başlığı da ele almaları bekleniyor.

İspanya'nın bugünkü toplantıda büyük bir kredi paketi için resmi başvuruyu yapması bekleniyor.

Yapılacak olan kredi başvurusu, İspanya'nın uluslararası sistemden ancak ve ancak aşırı yüksek faizle kredi alabileceğinin ortaya çıkmasını izliyor.

Söz konusu kredilerin maliyetleri, İspanya'nın mali sistemini sağlıklı bir şekilde sürdürmesine izin vermeyecek yükseklikte belirmişti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler