FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Atina’dan çok acil satılık!

Yunanistan’ın Ziraat Bankası kabul edilen ATE Bank, 470 şubesi ile satılık...

Atina’dan çok acil satılık!

Atina’dan çok acil satılık! Yunan sermayesi 2006 yılından itibaren Türkiye’den banka satın almaya başladığında çok kıskanmıştık. Finansbank, Tekfenbank Yunanlılar tarafından satın alındı. Alternatifbank’ı da istediler, BDDK izin vermedi. Tarihi kriz yaşayan Yunanistan şimdi bankalarını satıyor. Yunanistan’ın Ziraat Bankası kabul edilen ATE Bank, 470 şubesi ile satılık. 350 milyon euroluk piyasa değeri ile Türk yatırımcıların ilgisini çekebilir.

Ayakta kalabilmek için Euro Bölgesi ülkelerinden ve IMF’den yardım almak zorunda kalan Yunanistan, şimdi de kamu bankalarını satışa çıkarıyor. 2006 yılında Yunanistan’ın en büyük bankası National Bank of Greece (NBG) Finansbank’ı, EFG Eurobank ise Tekfenbank’ın çoğunluk hissesini satın almıştı.

O dönemde bir başka Yunan bankası Alpha Bank, Alternatifbank’a talip olmuş ancak BDDK’dan vize alamamıştı. Yunan bankalarının Türk bankalarını satın aldığı yıllarda, kamuoyunda “Biz neden yurtdışında banka alamıyoruz” söylemleri yüksek sesle dile getiriliyordu. Ancak Avrupa’daki borç krizi bir anda rüzgarı tersine çevirdi. Yüksek bütçe açığı ve borcu ile Yunanistan, zor günler geçirmeye başladı. Avrupa ve IMF’den mali yardım istedi. İki kez mali yardım alan Yunanistan’ın kredi dilimlerine ulaşabilmek için kemer sıkması ve özelleştirmeye hız vermesi gerekiyor.

İşte Yunanistan, kaynak yaratmak için yüzde 70’i kamuya ait olan ATEbank’ı satışa çıkarmaya hazırlanıyor. Yunanistan Maliye Bakanlığı’ndan bir kaynak, Atina’nın zor durumdaki kamu bankası ATEbank’ı satmaya karar verdiğini söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen yetkili Reuters’e yaptığı açıklamada, kararın dün geç saatlerde bir araya gelen Maliye Bakanı Yannis Stournaras ve Merkez Bankası Başkanı George Provopoulos tarafından alındığını belirtti.

ATE Bank, son yıllarda yurtdışında büyüme planları yapan ve bu uğurda adımlar atan Türk bankaları için fırsat olabilir.

1929 yılında kurulan ve tarımı destekleme misyonuyla faaliyet gösteren Yunanistan’ın Ziraat Bankası ATE Bank, ülkenin en geniş bankacılık ağlarından birine sahip.

Kriz nedeniyle hisseleri hızla değer kaybeden ATE Bank’ın piyasa değeri ise 350 milyon euro seviyelerinde. ATE Bank’ın satılacağı haberlerinin ardından bankanın hisseleri dün Atina Borsası’nda yüzde 7 değer kazandı. 2008 yılında hisseleri 4.2 euro seviyelerinden işlem gören ATE Bank’ın hisseleri dün 0.20 eurodan kapand

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler