Kıbrıs Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis, gerekirse Avrupa Birliği'nden kurtarma yardımı isteyebileceklerini açıkladı.
Dimitriadis, Financial Times gazetesine verdiği demeçte, Kıbrıs'ın mali bakımdan önemli bir sıkıntı yaşadığını kaydetti.
Kıbrıs Merkez Bankası başkanının sözüleri Cuma günü Kıbrıs Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas'ın söylediklerini yansıtır nitelikte.
Hristofyas,Cuma günkü basın toplantısında "Mali destek mekanizmasına dahil olmak için görüşmeye oturacağımız kesin değil. Ama böyle bir olasılığı tamamen gözardı etmiyoruz." demişti.
Kıbrıs daha önceleri, mali açıdan kurtarma gerektiren bir aşamaya geldiğini kesin dille reddediyordu. Ancak Kıbrıs'ta bankacılık Yunanistan ile yakından ilişkili.
Kıbrıs bankalarından Cyprus Popular Bank, AB'nin yeni sermaye koşulları doğrultusunda Haziran sonuna dek en az 1,8 milyar euro bulmak zorunda.
Mali çevreler, söz konusu paranın Avrupa Finansal İstikrar Fonu'ndan geleceğine inanıyor.
Kıbrıs ekonomisinin çapı 17,3 milyar euro dolayında. Yunanistan'la bağlantılı bankacılık riski ise 23 milyar euro olarak tahmin ediliyor.
Hristofyas, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'ni terketmesi halinde doğacak kargaşa ortamıyla başetmek amacıyla acil planlar hazırlandığını belirtti; "Umarım böyle birşey asla olmaz" dedi.
Kıbrıs'ın kredi puanı, geçen yıl, önde gelen üç kredi derecelendirme kuruluşundan ikisi tarafından 'çöp statüsü'ne düşürülmüş ve Kıbrıs, Rusya'dan 2,5 milyar euro kredi almıştı.
Merkez Bankası Başkanlığına geçen yıl atanan Panikos Dimitriadis, Financial Times'daki mülakatında, özel sektörde ve kamu kesiminde daha başka borçlanmaya gidilebileceğini belirtti.
Ancak Dimitriadis, bu konuda da dayanak noktasının Avrupa Finansal İstikrar Fonu olduğunu ve gerekirse bundan yararlanılacağını söyledi.