Avrupa Birliği liderlerinin bir araya geldiği Brüksel'deki gayrı resmi zirvede Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, Almanya’nın öncülük ettiği AB kemer sıkma politikaları aleyhinde bir konuşma yapması bekleniyor.
Hollande, krizden çıkmak için ekonomik büyümeye odaklanılması gerektiğini savunuyor.
Fransa Cumhurbaşkanı bugünkü toplantıda, ekonomik büyümenin sağlanabilmesi için AB ülkeleri arasında borç paylaşımını sağlayacak "euro tahvilleri" önerisini gündeme getirecek.
Almanya, euro tahvilleri önerisine karşı çıkmakla birlikte ekonomik büyümeyi sağlayacak önlemler alınmasını kabul etti.
Toplantı, Yunanistan’ın euro’dan çıkma ihtimali ile ilgili kaygıların arttığı bir dönemde yapılıyor.
BBC muhabirleri toplantının gündem maddelerinden olmasa da Yunanistan'ın euro'dan çıkma ihtimalinin gündeme geleceğini bildiriyor.
Brüksel’deki zirveye Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy önderlik edecek.
Rompuy, liderlerden, Haziran ayındaki AB zirvesinde tartışılmak üzere, ekonomiyi canlandırmak için “tartışmalı olsa da, yenilikçi” fikirler önermelerini istedi.
François Hollande, bu akşamki yemekten önce euro tahvilleri önerilerine destek almak için İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile görüşecek.
Hollande'ın önerisine göre ülkeler, AB ülkelerinin güvencesi altında borç alabilecekler. Bu da İspanya ve İtalya’da yaşandığı gibi yüksek borçlanma maliyetlerini düşürecek ve piyasaların bu durumdaki ülkelere borç vermesini sağlayacak.
Bu öneri Avrupa Komisyonu da dahil birçok ülke tarafından destekleniyor.
Fransa, bu borcu ekonomiyi canlandırmak için yapılacak harcamalarda kullanmak istiyor.
Ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hollanda ve Avusturya ile birlikte bu öneriye karşı çıkıyor.
Hollanda Maliye Bakanı Jan Kees de Jager, euro tahvillerinin krize bir çözüm olmadığını, kemer sıkma programına ve reformlarına odaklanılması gerektiğini savunuyor.
De Jager, “Böyle bir öneri, zor durumdaki ülkelerin reforma gitmemesi ve harcamaları kesmemesi yönünde, ters teşvik olabilir” diyor.
Brüksel toplantısında AB liderlerinin, kullanılmamış EU fonlarını kullanmak, Avrupa Yatırım Bankası'nın küçük işletmelere destek vermesini sağlamak ve bürokrasiyi azaltmak gibi, büyümeyi sağlayacak diğer önlemleri de tartışmaları bekleniyor.
Diğer birçok ülkenin yanı sıra, Fransa daha hızlı bir canlandırma paketi istiyor.
Hollande ve diğer liderler, borçları azaltmak için konan hedefin büyümeyi engellediğini, bu nedenle ertelenmesi için baskı yapabilirler.
BBC Avrupa editorü Gavin Hewitt, Yunanistan konusunda mesajın aynı kalacağını; Atina’nın kemer sıkma önlemleri de dahil olmak üzere kurtarma paketlerinin şartlarına uyması gerektiğinin tekrarlanacağını söylüyor.
Yunanistan'da radikal sol koalisyon Syriza'nın lideri Alexis Tsipras, dün ortak para birimi euro'yu terketmek gibi bir isteği olmadığını vurgulayarak bu yöndeki kaygıları bir derecede yatıştırdı.
Berlin'de gazetecilere açıklama yapan Tsipras, gelecek ayki parlamento seçimlerini kazanmaları halinde ortak para biriminde kalmak için çabalayacaklarını söyledi.
Ancak Tsipras, Yunanistan'ın tasarruf önlemlerinden çok büyümeye yoğunlaşan bir kurtarma paketine ihtiyacı olduğunu, ülke ekonomisinin bu sayede toparlanabileceğini ve borçların ödenebileceğini kaydetti.
Euro Bölgesi krizinin küresel ekonomi açısından en büyük tehdit oluşturduğunu belirten OECD de, büyümeye yönelik önerileri destekleme işaretleri veriyor.