İngiltere Merkez Bankası ekonomiyi canlandırmak içi piyasaya 50 milyar sterlin (yaklaşık 80 milyar dolar) enjekte etme kararı aldı.
Kararın hayata geçirilmesiyle nicel gevşeme adıyla anılan program kapsamında ekonomiye pompalanan paranın miktarı 325 milyar sterline (yaklaşık 515 milyar dolar) ulaşacak. Merkez Bankası 2009'da uygulamaya başladığı bu program uyarınca daha çok bankalardan hazine bonosu satın alıyor. Böylece bankaların kredi verme kapasitelerinin artırılması hedefleniyor. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugünkü toplantısında ayrıca gösterge faiz oranını yüzde 0,5'te tutma kararı aldı. Faizler, Mart 2009'dan bu yana, rekor kabul edilen bu seviyede tutuluyor. Ekonomi uzmanları başlangıçta ekonomiye enjekte edilecek paranın miktarının 75 milyar sterlin olacağını tahmin ediyordu.
Fakat, imalat ve hizmet sektörüne ilişkin verilerin umulandan daha iyi çıkması üzerine bu rakam 50 milyar sterline çekildi. Bununla birlikte euro bölgesindeki borç krizi ve tüketici harcamalarının hala düşük olması nedeniyle kaygılar devam ediyor. IHS Global Insight'ın baş ekonomisti Howard Archer, "Gayri safi yurt içi hasılanın geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,2 azalmasından sonra gelen olumlu işaretlere karşın ekonominin önünün açıldığını söylemekten çok uzağız. Sürdürülebilir, normal bir büyüme oranının önünde hala ciddi engeller var" dedi.