İspanyol bankalarını kurtarma operasyonunun başta yarattığı iyimserliğin ardından, bugün borsalara ihtiyat havası egemen oldu ve İspanya ile İtalya'nın borçlanma maliyetlerinde artış kaydedildi.
İspanya'da 10 yıllık tahvil faizi, Mayıs ayında görülen ve son altı ayın en yüksek düzeyi olan % 6,65'e ulaştı. İtalya'da da 10 yıllık tahvil faizi Ocak'tan beri görülmemiş olan % 6,19 düzeyine ulaştı.
Dev borç yükü altında bulunan bu iki ülkede bu faiz oranlarının uzun süre korunamayacağı kaydediliyor.
Hafta sonunda İspanyol bankalarının kurtarılması için 100 milyar euroluk bir kurtarma paketi sunulacağı açıklanmıştı.
Günün erken saatlerindeki işlemlerde Avrupa bankalarının hisseleri önce değer kaybetti; daha sonra yeniden toparlandı.
Barclays önce % 3,8, RBS ve Lloyds hisseleri de % 2 değer kaybetti. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in puan düşürmesi ardından, İspanya'da en büyük iki bankaları olan Santander ve BBVA'nın hisseleri % 1,3 ve % 0,9 oranında düşüşler kaydetti.
Ancak öğle saatlerinde belli başlı bankaların çoğu durumlarını düzeltmiş görünüyordu.
Asya borsalarının günü değer kaybıyla kapatmasına rağmen, Londra'da FTSE 100, Almanya'da Dax ve Fransa'da Cac endeksi güne % 0,2 artışla başladılar. İspanya'nın Ibex borsası ise güne % 0,2 değer kaybıyla başladı.
Asya'da Nikkei 225 endeksi % 1, Hang Seng endeksi de % 0,6 değer kaybetti.
ING Yatırım uzmanı Paul Zemsky, "İspanyollar daha fazla borç alıyor ama büyüme konusunda hiçbir şey yapmıyor. Bugün artık İspanya'nın bankacılık sektörünün uçurumdan aşağı düşmesi kaygısı kalmadı ama, bunun dışında değişen birşey yok." dedi.
İspanya bankalarını kurtarma paketi için verilecek paranın, mevcut Avrupa Finansal İstikrar Fonu'ndan mı, yoksa yeni oluşturulan Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan mı karşılanacağı henüz belirlenmedi.
İspanyol bankalarına verilecek kurtarma paketi, finans piyasalarındaki kaygıları yatıştırmaktan ziyade, ülkenin genel borçları ve bu fonun yeterli olup olmayacağı konusunda yeni kaygılar yarattı.
Euro Bölgesi'ndeki ülkelerin ekonomileriyle ilgili kaygılar, dün Avusturya Maliye Bakanı Maria Fekter'in, gelecek aylarda İtalya'nın da kurtarma paketine ihtiyaç duyabileceği olasılığından söz etmesiyle, daha da pekişti.
Fekter, bugün Roma'nın kurtarma paketine ihtiyaç duyduğunu gösteren bir işaret bulunmadığını vurguladıysa da, İtalya Başbakanı Mario Monti, Avusturyalı bakanın "hiç uygun düşmeyen sözler sarfettiğini" belirtti.