Bankacılık sektörünün geleceğine ilişkin belirsizlikler nedeniyle yatırımcılar İspanya'nın borçlarının en riskli döneme girdiğini düşünüyor.
İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvil primleri euro kurulduğundan bu yana en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 5,05'e yükseldi.
Avrupa'da birçok hisse senedi yükselişe geçerken İspanya ve Yunanistan borsalarında düşüş gözlendi.
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İspanya'da durumun "aşırı zor" olduğunu kabul etti.
Rajoy basın toplantısında, "Euro Bölgesi'ne dair büyük kuşkular sözkonusu ve bu da bazı ülkeler için risk priminin yükselmesine neden oluyor. Bu nedenle euro'dan geri dönüş olmayacağı mesajını açık seçik vermek gerekir" dedi.
Bazı çevreler bunun, Avrupa Merkez Bankası'nın uluslararası piyasalarda borç almakta zorlanan Euro Bölgesi ülkelerinin borçlarını satın almak için harekete geçmesi konusuna bir gönderme olduğunu ifade ediyor.
"Avrupa'nın İspanyol bankacılık sistemini kurtarması sözkonusu değildir" diyen Rajoy, Avrupa yardım fonunun bankalara doğrudan borç vermesi çağrılarını destekledi.
Tahvil faizleri arttıkça hükümetler açısından borçlanmak daha masraflı hale geliyor.
Yardım fonuna başvurudan kaçınmak amacıyla İspanyol hükümetinin Avrupa Merkez Bankası'ndan yardım isteyeceğine dair spekülasyonlar artıyor.
İspanyol bankası Bankia Cuma günü 19 milyar euro tutarında yardım paketine başvurduğu için hisseleri bugün yüzde 27 düşüş gösterdi.
Ülkenin üçüncü büyük bankası olan ve 32 milyar euro tahsil edilemeyen alacağı bulunan Bankia'nın kamulaştırılması kararı alınmış ve İspanya merkez bankasından 4,5 milyar euro'luk ödenek sunulmuştu.
İtalyan devlet tahvillerinin faizi ise yüzde 5,87'ye çıktı.
Hafta sonu Yunanistan'da yapılan bir kamuoyu yoklamasında kemer sıkma yanlısı muhafazakar Yeni Demokrasi partisinin birinci parti olarak çıkması nedeniyle Pazartesi günü borsalarda yüzde 7 artış gözlendi.