FİNANS

Madrid: Kurtarma paketi istemedik

İspanya'da sekiz bölgenin kredi notu düşülüp euronun geleceği ile ilgili olumsuz açıklamalar yapılırken Madrid, IMF'den kurtarma paketi istediği yolundaki haberleri yalanladı

İspanya ekonomi bakanı, Uluslararası Para Fonu'ndan kurtarma paketi talep ettikleri yolundaki haberlerin "saçma" olduğunu söyledi.

IMF de, İspanya'nın böyle bir kredi anlaşması için başvuruda bulunduğu haberlerini yalanladı.

Uluslararası Para Fonu, Yunanistan'ın da aralarında bulunduğu, Euro Bölgesi'ndeki pekçok ülkeye yardımda bulunmuştu.

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi'nde varolan koşul ve düzenlemelerin "sürdürülemez" olduğunu söyledi.

İspanya Maliye Bakanı Luis de Guindos'un IMF Başkanı Christine Lagarde ile görüşme yapması ardından ülkenin Uluslararası Para Fonu'ndan yardım istediği söylentileri çıkmıştı.

İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, televizyonda yaptığı açıklamada "Söylentileri reddediyorum, çünkü bu haberler saçma" dedi.

Euro bölgesindeki krizde ilgi odağı, son dönemde Yunanistan'dan İspanya'ya doğru kaydı. Bankaların sağlıklı olup olmadığı hakkındaki belirsizlik, piyasalarda sarsıntılara yol açıyor.

İspanya'nın dördüncü büyük bankası olan Bankia, hükümete başvurarak 19 milyar euro yardım istemişti. Ancak hükümetin elindeki kaynakların buna yetmeyeceği düşünülüyor.

Euronun geleceği tehlikeye girebilir

İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, önümüzdeki haftalarda euronun İtalya ve İspanya'da tehlikeli bir sürece girebileceğini söyledi.

Son veriler, kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana ilk kez bu denli yüksek sayıda İspanyolun mevduatlarını ülke dışındaki bankalara gönderdiğini ortaya koydu.

İspanya'nın sekiz bölgesinin kredi notu düşürülmüştü.

Euro Bölgesi girdabı

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi Avrupa Parlamentosu'nda konuşurken: "Merkez Bankası ortadaki boşluğu doldurabilir mi? Bu hükümetlerin yol açtığı bir durumdur. Cevap, hayır. Merkez Bankası, hükümetlerin ataletinden doğan boşluğu doldurabilir mi? Cevap, hayır. Bundan sonraki adım, önümüzdeki birkaç yıl içinde vizyonun ne olduğuna açıklık kazandırmaktır. Vizyon ne kadar erken belirginleşirse o kadar iyi olur." dedi.

Avrupa Birliği'nin yürütme organı niteliğindeki Komisyon'un Başkanı Olli Rehn de, Euro Bölgesinin dağılmasının önlenmesi için kemer sıkma paketlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini bildirdi.

Avrupa devletlerinin ortak tahvil uygulamasına geçmesi konusundaki önerilere sıcak bakmayan Rehn, yakın işbirliği ile daha fazla kemer sıkma önlemi gerektiğini söyledi.

Avrupa'dan gelen son rakamlara göre, enflasyan geçen ay beklenenden daha büyük miktarda yavaşladı.

Euro bölgesine üye 17 ülkedeki ortalama enflasyon oranı Nisan ayında yüzde 2,6'ydı. Bu oran Mayıs ayında yüzde 2,4 olarak gerçekleşti.

Ne var ki bu oranlar Avrupa Merkez Bankası'nın hedeflediği yüzde 2'nin hala çok üzerinde.

Enflasyon oranındaki düşüş, faiz oranlarının düşürülmesi yolundaki baskıyı arttırabilir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler