Fransa ve Türkiye arasında gerilim yaratan 'soykırımı inkar' yasa tasarısı konusunda girişimler hız kazandı.
Anadolu Ajansı, Fransız meclisinin tasarıyı gündeme alıp almayacağını bugün netleştireceğini kaydediyor.
Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde, 1915'teki Ermeni tehcir yasası ardından sırasında yaşanan ölümleri "soykırım" olarak kabul eden Fransız meclisi, şimdi olaylar için bu ifadeyi kullanmayanları cezalandırmayı hedefliyor.
Yasa teklifi ile "Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımları reddedenlerin" bir yıl hapis ve 45 bin euro para cezası alması öngörülüyor.
Türkiye ise bu girişimlere sert tepki gösteriyor.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu "Avrupa'nın ortasında böyle yasaklayıcı bir tutum egemen olursa bunun doğuracağı sonuçlar, bu yasanın çok ötesinde olacaktır'' dedi.
Davutoğlu daha önceki açıklamalarında da "Fransız sömürgeciliğinin gerçeklerini" konuşmaya başlayacaklarını kaydetmişti.
Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe'nin bugün TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır başkanlığındaki karma parlamento heyeti ile görüşmesi bekleniyor.
Heyet Fransız milletvekilleri ile de görüşüyor.
TBMM, TOBB ve TÜSİAD heyetleri de yasa teklifinin teklifin genel kurula gelmesini engellemek için Paris'te temaslarda bulunuyor.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, teklifin kabul edilmesinin Türk-Fransız ekonomik ilişkilerine önemli zararlar vereceği uyarısında bulundu; enerji ve havacılık alanlarında planan yatırımlara işaret etti.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bu yönde bir adımın ilişkilerde tamir edilemeyecek kadar büyük sıkıntılar yaratabileceğini belirterek, "Fransa gelecekte bunun bedelini çok ağır öder." dedi.
Girişimi ülkede yaklaşan seçim kampanyasının faydacı bir uzantısı olarak niteleyen Türkiye daha önce, ülkedeki büyükelçisini geri çekme tehdidinde bulunmuş, Başbakan Erdoğan ise Paris'in önce Cezayir ve Ruanda'daki ihlalleri incelemesi gerektiğini savunmuştu.
İktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) meclis grup başkanı Christian Jakop, yasa teklifinin gündeme alınıp alınmayacağına Başbakan François Fillon'un meclis başkanlık divanı ile kararlaştıracağını söyledi.
Tasarının 22 Aralık'ta oylanması öngörülüyor.
Jakop, gündeme alınması halinde bir UMP milletvekili tarafından hazırlanan teklife UMP grubunun kabul oyu vereceğini söyledi.
Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, ''Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır'' ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de, Ekim ayında Ermenistan'a yaptığı ziyaret sırasında Türkiye'nin Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında Ermenilerin katledilmesi konusunda sorumluluğu kabul etmesi gerektiğini savunmuştu.
Sarkozy, Türkiye'nin tavrını 'kolektif şekilde yadsıma' olarak nitelerken bunun kabul edilemez olduğunu söylemiş, Türkiye "tarih ile yüzleşmeli" diye konuşmuştu.
Dünyadaki en büyük ikinci Ermeni diasporasına ev sahipliği yapan Fransa'da Ermeni kökenlilerin sayısı 500 bini buluyor.
Bu, Sarkozy için gelecek yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanılan bir dönemde önemli bir kitle olarak yorumlanıyor.
2012 Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, Nicolas Sarkozy'ye halk desteği hiç olmadığı kadar az.
Ekim ayındaki kamuoyu yoklamalarına göre Sarkozy'e destek oranları yüzde 30'un altında seyrediyor.