Yunanistan'da sol blok Syriza'nın lideri hükümet kurma girişimlerinin bir parçası olarak eski koalisyon hükümetini oluşturan kemer sıkma yanlısı iki ana parti liderleriyle görüşecek.
Alexis Çipras, AB/IMF kaynaklı kurtarma paketinin "barbar" olarak tanımladı ve bu paketin şartlarını tanımayan bir koalisyon kurmaya çalıştığını söyledi.
Bugün Yeni Demokrasi ve Pasok liderleriyle yapılacak görüşmede taraflar anlaşmaya varamazsa Yunanistan'da yeniden seçimlere gitmek gerekebilir.
Syriza lideri Çipras, tasarruf tedbirlerine ve Yunanistan'a verilecek kurtarma paketi şartlarına sırtını dönen bir hükümet kurmak istiyor.
Salı günkü görüşmelerde ortanın solu bir parti ile anlaşma sağlanmıştı.
BBC Atina muhabiri Mark Lowen, kurtarma paketine imza atan iki parti liderinin Çipras'ın koşullarını kabul etmesinin pek de mümkün olmadığını bildiriyor.
Anlaşmaya varılamaması durumunda ülkede tehlikeli bir iktidar boşluğu yaratılmış olacağını ifade eden Lowen, Yunanistan'ın kendisine vaad edilen uluslararası krediyi alamayacağını, bunun ise ülkeyi iflasa götürerek euro'dan ayrılmasına neden olabileceğini belirtiyor.
Avrupa Komisyonu ve Almanya, Euro Bölgesi ülkelerinin planlanan bütçe kesintilerine uyması gerektiğini ifade ediyor.
Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso Salı günü yaptığı açıklamada "Üye ülkelerin hepsi de aynı şeyi yapmalı, üzerinde anlaşılan poltikalara uymalıdır" dedi.
Mali kaos Yunanistan'da büyük toplumsal hareketlenmelere ve kemer sıkmanın mimarları olarak düşünülen partilere karşı büyük bir güvensizliğe neden oldu.
Koalisyon ortaklarından Yeni Demokrasi partisinin oy oranı 2009'da yüzde 33,5 iken son seçimlerde yüzde 19'a, Pasok'unki ise yüzde 43'ten 13'e düştü.
Her iki parti, teknokrat Başbakan Lucas Papademos'un Mart ayında AB ve IMF ile yaptığı ikinci kredi anlaşmasını desteklemişti.
240 milyar euro'yu bulan iki kurtarma paketi karşılığında Yunanistan emeklilik maaşları ve ücretlerde kesinti yapma, vergileri arttırma ve kamu sektöründe binlerce işçinin işine son vermeyi kabul etti.
Syriza lideri Sipras ise bunun karşısında beş maddelik bir plan sunuyor.
Başta ücret ve emekli maaşlarında kesintiler olmak üzere, kurtarma paketlerine iliştirilen şartların iptal edilmesi.
Toplu sözleşmelere son verecek ve 15 Mayıs'ta yürülüğe girecek türden işçi haklarına karşı yasaların iptali.
Demokrasi ve sosyal adaleti geliştirecek değişikliklerin teşvik edilmesi.
200 milyar euro kamu parası verilen bankacılık sisteminin soruşturmaya tabi tutulması ve Yunanistan'ın kamu bütçesi açığını araştıracak ve borç ödemelerini askıya alacak bir uluslararası komite kurulması
Yunan basınına göre Çipras küçük bir sol parti olan Demokratik Sol'un desteğini almış bulunuyor; fakat komünist parti KKE'yi ikna edebilmiş değil.
Çipras'ın, aşırı milliyetçi Altın Şafak dışında diğer bütün parti liderleri ile görüşmesi bekleniyor.