---
title: "Akaryakıta zam geliyor! Biri 12,5 lira, diğeri 3,60 lira artacak"
date: "2026-09-28 11:47:42"
author: "Cansu Çamcı"
tags: "Ekonomi"
canonical_url: "https://finans.mynet.com/haber/detay/ekonomi/akaryakita-zam-geliyor-biri-12-5-lira-digeri-3-60-lira-artacak/577412/"
original_url: "https://finans.mynet.com/haber/detay/ekonomi/akaryakita-zam-geliyor-biri-12-5-lira-digeri-3-60-lira-artacak/577412/"
---
# Akaryakıta zam geliyor! Biri 12,5 lira, diğeri 3,60 lira artacak
ABD-İran arasındaki saldırılar ve döviz kurundaki seyir nedeniyle akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş sürüyor. Yükselişi kontrol etmek için devrede olan eşel mobil uygulamasında kritik viraja girildi.
Sektör kaynaklarından alınan bilgilere göre, daha önce alınan kararlar doğrultusunda benzinde uygulanan desteğin 1 Ekim 2026 tarihi itibarıyla kaldırılması planlanıyor.
Benzinde eşel mobil uygulamasının 1 Ekim’de sona ermesiyle birlikte **12 lira 48 kuruşluk zammın** tabelaya yansıması bekleniyor.
## MOTORİN 3,60 LİRA, BENZİN 12,5 LİRA ARTACAK
Eşel mobil sisteminin sona ermesi nedeniyle benzinde 10,40 TL'lik ÖTV artışı gerçekleşecek. Yüzde 20'lik KDV'nin de eklenmesiyle birlikte benzinin litre fiyatındaki toplam artış **12,48 TL** olacak.
![BENZİN İÇ](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/26420996/1200xauto.jpg)
## BENZİN VE MOTORİN 100 LİRAYA DAYANACAK
Zammın ardından Türkiye'de en pahalı akaryakıtın satıldığı Hakkari'de motorin 99.90 liraya, benzin ise 95,48 liraya ulaşacak.
## GÖZLER EKONOMİ YÖNETİMİNDE
1 Ekim Perşembe gününe kadar ekonomi yönetiminin yeni bir vergi kararı alıp almayacağı merakla bekleniyor.
Eğer belirtilen tarihe kadar herhangi bir müdahale yapılmazsa, artışlar doğrudan tabela fiyatlarına yansıtılacak.
![akaryakıt](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/25828532/1200xauto.jpg)
## EŞEL MOBİL NEDİR?
Akaryakıt fiyatlarında jeopolitik gelişmelerden kaynaklı artışın önüne geçmek amacıyla geçici olarak eşel mobil sistemini kullanılıyor.
Eşel-mobil sisteminde, akaryakıtta uluslararası petrol fiyatları ve döviz kuru nedeniyle yapılan fiyat artışları, Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) karşılanıyor; buna bağlı KDV’den de vazgeçiliyor.
Örneğin zammın 10 lira olması halinde bu tutarın sadece 2,5 lirası piyasa fiyatına yansıyor, geri kalan 7,5 liraysa vergiden karşılanıyor.
