FİNANS

Babayiğitlere büyük destek

Ekonomi yönetimi, kamu ihalelerinde yerli üreticiye sağlanan yüzde 15’lik fiyat avantajını yüzde 25’e çıkarmaya hazırlanıyor.

Babayiğitlere büyük destek

Yani yüzde 25 pahalı da olsa Türkiye’de üretilen ürünün tercih edilmesinin zorunlu hale geleceği belirtiliyor.

Yerli üreticiye kamu ihalelerinde sağlanan yüzde 15’lik fiyat avantajının yüzde 25’e çıkarılması gündeme alındı. Hem de bu kez fiyat avantajının bir genelgeyle ilan edilmesi değil zorunlu hale getirilmesi için çalışıldığı iddia ediliyor. Şu ana kadar yerli üretimi teşvik için Başbakan Erdoğan bir çok kez, “Fiyatı yüzde 15 pahalı da olsa Türkiye’de üretileni alın” çağrısı yaparak genelge yayınlamıştı. Ancak, genelgelere herhangi bir zorunluluk içermediği için başta belediyeler olmak üzere birçok kamu kurumu uymamıştı. Ekonomi yönetiminin bundan hareketle yerli üreticiye destek için hem bu yüzde 15’lik fiyat farkını artırmak hem de bunu zorunlu hale getirmek için çalıştığı belirtiliyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de sektör yetkililerine bu konuda müjde verdiği gelen haberler arasında.

TORBA DA REVİZYON

İnternet düzenlemelerinin de yer aldığı ve TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen torba kanunda da konuyla ilgili yeni bir düzenleme yer aldı. Düzenlemeyle bazı sanayi ürünlerinin ihalelerinde fiyat avantajı kuralı uygulanması yeniden düzenlendi. “Orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri” isimli yeni bir tanım oluşturuldu. Bu kapsama giren ürünlerin ihalelerinde artık yüzde 15’e kadar daha pahalı ürün önerilse dahi, ihale makamı zorunlu olarak bu isteklinin teklifini kabul edecek. “Orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünlerinin” yerli olarak üretilenleri, her yıl Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilan edilecek. Bakanlığın yayınlayacağı usul ve esaslar doğrultusunda üreticiler, yerli olarak ürettikleri bu ürünlere ilişkin belge alacaklar. Ekonomi yönetiminin yerli üreticiye yönelik fiyat avantajı çalışması, torba kanunda yapılan düzenleme ile sınırlı kalmayacak. Ekonomi yönetimi yüzde 15’lik fiyat avantajı oranının artırılması için de çalışmaya başladı. Edinilen bilgiye göre şu anda oranın yüzde 25’e çıkarılması üzerinde duruluyor. Ancak yüzde 25’lik fiyat avantajı tüm ürünler için geçerli olmayacak. Şu anda seçenekler üzerinde durulduğu belirtilirken; söz konusu düzenleme iş dünyasıyla da çeşitli toplantılarda paylaşıldı. Ancak bürokratlar, yüzde 15’lik yerli fiyat avantajının dahi Avrupa Birliği ‘nde sıkıntı yarattığına dikkat çekerek; bu konuda atılacak adımın iyi hesaplanması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Yüzde 15’lik avantaj var

KAMU İhale Kanunu’na göre, kamunun açtığı ihalelerde yerli isteklilere yönelik yüzde 15’lik bir fiyat avantajı söz konusu olabiliyor. Buna göre hizmet alımı ve yapım işi ihalelerinde yerli istekliler lehine, mal alımı ihalelerinde ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile diğer ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak yerli malı olarak belirlenen malları teklif eden istekliler lehine yüzde 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabiliyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler