Merkez bankası zayıflayan TL ve çift haneye çıkan enflasyonun önüne geçmek için yılın son işlem gününde başladığı istisnai günlere devam ediyor.
Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın normale dönüş sinyali haftanın ilk işlem gününde doğru çıkmazken endeksler bazında huzursuzluk da gözlerden kaçmıyor.
Parasal sıkılaştırmanın banka marjları üzerinde yarattığı gerilim ile son dört günde daha belirgin düşüş yaşayan endeksler yatırımcıyı da tedirgin ediyor.İMKB’nin yüzde 36’sını oluşturan bankacılık endeksi geçtiğimiz yıl yüzde 28 düşerken Merkez’in 15 milyar dolarlık lirayı destekleme çalışması ile yeni yılda da düşmeye devam ediyor.
Piyasa uzmanları bankaların vade uyumsuzluğu ve mevduatta büyüme zorluğu yaşanacağını dile getiriyorlar. Türk bankalarının hala pek çok risk içermeye başladığını belirten piyasa oyuncuları fonlama maliyetlerindeki sert artışların bankacılık sektöründeki marjları da baskı altına aldığını belirtiliyor. Yılın ilk yarısında kötü kredilerin aratacağı uyarısı da dikkat çekiyor. Türk bankaların fiyat kazanç oranları yüzde 8.7 olan MSCI Avrupa Finansal endeksinin 7 katına çıktığı dagelen bilgiler arasında.
Kur tarafında denge oluşturma çabası ile bankacılık endeksi önceliğinde gerileyen İMKB haftalık bazda yüzde 3 değer kaybederken bankacılık endeksi de değer kaybederek 2009 seviyelerine gerildi.
Yılın ikinci haftasında ilk işlem gününü tamamlayan endekste bankacılık endeksi yüzde 1.88 gerilerken haftalık bazda bakıldığında kayıpların yüzde 6.18’e ulaştığı görüldü.
Piyasalarda istisnai günlerin ne kadar devam edeceği merak konusu olurken bankalara tarafına bakıldığında Akbank’ın haftanın ilk işlem gününe yüzde 1.74 değer kaybettiği gözlendi. Haftalık bazda bakıldığında ise hisse yüzde 6.29 erdi. Aynı şekilde İMKB’nin en çok işlem gören hisselerinden Garanti gün sonunda yüzde 1.42 değer kaybederken haftalık bazda yüzde 705 değer kaybına uğradı.
Yakından takip edilen bir diğer banka ise İş Bankası oldu. Bankada haftalık kayıp yüzde 4.18 olurken dün gün sonunda yüzde 2.73 değer kaybetti. UniCredti'in sermaye arttrımı kararının da etkisi ile Yapı Kredi hisselerine bakıldığında ise gün sonunda yüzde 2.30 değer kaybı yaşadığı görülürken haftalık kayıp yüzde 5.56 oldu. Günün dikkat çeken bir diğer bankası HSBC’nin satın almaktan vazgeçtiği Denizbank oldu. Banka hisseleri gün sonunda yüzde 8.47 değer kaybederken haftalık bazda kayıp aynı oldu. Yakından takip edilen bir diğer banka ise İran ile ilişkiler ve ABD'nin uyarıları ile oluşan gerilimi Halkbank'ı da etkiledi. Banka gün sonunda yüzde 2.32 değer kaybederken haftalık bazda yüzde 6.65 düştü.
İSTİSNALAR TL'Yİ DE TERCİHTEN ÇIKARTTI
Morgan Stanley, TCMB'nin para birimini desteklemede giderek daha agresif olmaya başladığını ancak bu politikanın başarısının azalmaya başladığını da belirtirken, eurodaki zayıflık nedeniyle kısa vadede TRY/CZK'da yukarı hareketin devam ettiğinin görülebileceğini vurguladı
Morgan Stanley, beklenen performansı sağlayan Türk Lirası/Çek Kronu (TRY/CZK) için 'al' olarak belirlediği tavsiyeyi kaldırdı. TRY/CZK'nın risk/getiri rasyosunun ardından çekici olmadığına inandığını vurguladı. (GAZETEPORT)