Müşteriler artık, kredi kartı hesap özetlerini öğrenmek için bilgisayarlarına sıfır maliyetle gönderilen e-postaların her birine 1 TL ödemek zorunda kalıyor.
Hürriyet gazetesinin haberine göre,bankacılık işlemleri ve kredi kartlarında uygulanan komisyonlarla ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bir yandan sınırlama getirmek için çalışmalar sürdürürken, bankalar da boş durmuyor. Faiz dışı uygulamalardan elde ettikleri bu gelirlere sürekli yenilerini ekleme yoluna gidiyor. Son 8 ayda 31’den 60’a ulaşan bu gelirlere, şimdi de internet üzerinden gönderilen kredi kartı ve hesap ekstre bedelleri de eklendi.
Bankalar artık, sıfır maliyetle e-posta olarak müşterilerin bilgisayarlarına gönderdikleri bu ekstreler için de komisyon alıyor. 55 milyon 744 bin kredi kartının, 93 milyon 788 bin de banka kartının kullanıldığı Türkiye’de, gönderilen her e-posta için müşterilerin hesaplarına 1 TL yansıtılıyor.
Oysa bankalar, daha kısa bir süre öncesine kadar posta yoluyla gönderdikleri kredi kartı ve hesap ekstrelerini elektronik ortama taşımak için farklı kampanyaları devreye sokarak, müşterilerini teşvik etmeye çalışıyorlardı. Bunu da posta yoluyla gönderilen ekstrelerin kağıt, baskı ve pul masraflarından tasarruf etmek için yapıyorlardı.
ÖDEMEYENE EKSTRE YOK
Ancak, bazı bankalar, nisan ayından itibaren müşterilerine gönderdikleri hesap ekstreleri için de e-posta masrafı adı altında ücret yansıtmaya başladı. Bu bedele tepki gösterenlerden biri de okuyucularımızdan Ahmet Saygı... Ancak, Saygı’nın masraf gerektirmeyen bu uygulama için hesabına yansıtılan bedeli geri almak için yaptığı tüm grişimler sonuçsuz kaldı. Uygulamayı devreye sokan bankalar, bu bedeli üstlenmek istemeyen müşterilerine hesap ekstresi göndermeme yoluna gidiyor. Müşteri de mecburen kabul etmek zorunda kalıyor.
Bankalar bu uygulamayı, hesap ekstreleri gibi daha önce teşvik ettikleri internet ve telefon bankacılığında da devreye sokmuştu. Şubelerde ki aşırı yüklenmeyi azaltamak için müşterilerini internet ve telefon bankacılığına yöneldiren bankalar, sistemin yaygınlaşmasıyla birlikte şubelerdeki komisyon uygulamasını internet bankacılığına da kaydırıldı. EFT işlemlerinin yanı sıra, bazı fatura ve başka banka ödemelerinde ekstra masraf alma uygulamalarını devreye sokuldu. Şimdi aynı uygulama, hesap ekstrelerinin gönderiminde gerçekleşiyor.
Ancak tüm bu işlemler bankalar için önemli bir gelir kaynağına dönüşmesine neden oluyor. Bu da, bankaların komisyon uygulamasını sürekli yaygınlaştırmasına yol açıyor. EFT’den havaleye, çekten kullandırılan krediye kadar birçok işlem için ek ücret talep eden bankalar, sadece hesap ekstrelerinden değil, aynı şube içinde ki hesap işlemlerinden bile ücret talep edebiliyor.
KOMİSYONU BDDK BELİRLEYECEK
Geçtiğimiz yılın ağustos ayından bu yana bankaların masraf adı altında uyguladığı komisyonların sayısı 31’den 60’a ulaşması, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın da ‘Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı’ üzerindeki çalışmalarını son aşamaya getirmesini sağladı. Bakanlık, ücret ve komisyon alımına ilişkin düzenlemeleri BDDK üzerinden gerçekleştirmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Bu ay içinde TBMM’ine gönderilmesi beklenen yeni yasa tasarısı, bankaların uyguladığı ücret ve komsiyonları tamamen kaldırılmayacak. Ancak bunlarla ilgili önemli sınırlamalar getirecek.
Merkez Bankası’nın bankaların uygulayacağı faiz oranlarıyla ilgili üstlendiği rolün bir benzeri de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), banka komisyonlarının belirlenmesinde yüklenecek. Bu uygulamaya göre, BDDK uygulanacak komisyon oranlarıyla ilgili bir tavan fiyat tarifesi açıklayacak. Bankalar da bu fiyatların üzerinde ücretlendirme yapamayacaklar. Ayrıca, kredi kartları da iki gruba ayrılacak. Herhangi bir ek hizmet içermeyen klasik kredi kartlarına aidat yansıtılmayacak. Alışverişleri taksitlendirme ya da uçuş mili, puan kazandırma özelliği bulunan kartlarda ise müşteriler kart aidatı ödeyebilecek. Bunun da ne kadar olacağını BDDK belirleyecek.