FİNANS

Bu sektörde işsiz kalmak zor

Yeni yatırımlarla büyümesini sürdüren sağlık sektöründe iş ilanları iki katına çıktı. Önümüzdeki dönemde 4 bin 500 kişi istihdam edilecek.

Bu sektörde işsiz kalmak zor

Başta hemşireler olmak üzere nitelikli eleman açığı yıllardır devam eden sağlık sektörü, TÜİK verilerine göre de işsizliğin en az olduğu sektörler arasında. Kurumun verilerine göre sektörle ilgili eğitim görmüş kişilerin yaklaşık yüzde 4’ü işsiz. Rakip kuruluşlara veya kamuya geçiş yapmak isteyen nitelikli çalışanlar, çalışan devir oranını artıran faktörler arasında. Devlet kurumlarının daha az iş yükü ve iş garantisi sunması ise çalışanlar için cezbedici nitelikte.

Hem ilanlar hem de başvurular arttı!
Sistem değişikliği yaşayan sektörde yaklaşık 700 bin kişi çalışıyor. Sağlık turizmi, yeni yatırımlar, kurumların Anadolu’daki büyüme politikaları istihdamı artırıyor. Yenibiris.com’da sektörle ilgili ilanlar ile 4500 kişi aranıyor. İş ilanları 2012’nin ilk 6 ayında, geçtiğimiz yılın son 6 aya göre yüzde 117 oranında arttı. En çok arananlar ise hemşireler ve hasta danışmanları. İş arayanların da sektöre ilgisi büyük oranda yükseldi. Bu yılın ilk 6 ayındaki başvurular, yine bir önceki 6 aylık dönemle kıyaslandığında yüzde 133 oranında arttı. Başvurularda en çok ilgi hasta danışmanı ve muhasebe elemanı pozisyonlarına oldu. En çok ilan yayınlanan iller ise İstanbul, Ankara ve Antalya.

En çok aranan pozisyonlar
- Hemşire
- Hasta Danışmanı
- Acil Tıp Teknisyeni
- Ameliyathane Hemşiresi
- Anestezi Teknisyeni

Sektörde parlayan yeni alanlar
- Sağlık İşletmeciliği
- Uluslararası Pazarlama Yöneticiliği
- Satış Temsilcisi
- Yurtdışına Yönelik İdari Pozisyonlar
- Proje Yöneticiliği
- Medikal Muhasebe
- Tıbbi Sekreterlik
- Destek Hizmetleri

“Ücretler iki katına çıktı”
Sektör, en fazla büyümesini 2000 ile 2007 arasında yaşasa da büyümesini sürdürüyor. Sektörde işe alım ve yerleştirme yapan HRH Kurumsal Gelişim Çözümleri Genel Müdürü Zeynep Doğan, sektörün bu yıl yaklaşık olarak yüzde 7-8 oranında büyüyeceğini ve 20 bin kişiye daha istihdam sağlayacağını söylüyor. Özel hastanelerin eleman bulmakta çektiği güçlüğe dikkati çeken Doğan, bunun sonucunda rekabetin çoğaldığını belirtiyor: “Çalışanları işte tutmak ve kuruma çekebilmek için ücret skalalarında son 2 yılda yüzde 100’lere varan artışlar oldu. Çalışanlar da ücret ve yan hakları daha yüksek olan kurumlara kolayca geçebiliyor. Özel hastanelerin, sağlık çalışanı bulmakta zorlanmalarının bir diğer nedeni ise kamudaki kadro açığı. Sağlık çalışanları, iş yükü daha az olduğu ve güvencesi daha yüksek olduğu için kamu hastanelerini tercih ediyor. Bir diğer istihdam sorunu ise yetkin sağlık yöneticisinin sayıca azlığı. Son dönemlerde sağlık kurumları, yönetici adayı yetiştirme programları ile gelecekteki yönetici ihtiyaçlarını kendileri karşılama yoluna gidiyor.”

“İş tanımları değişiyor”
Sağlıktaki hareketliliği birleşmelere, yeni yatırımlara ve kurumların organizasyonlarını yenilemesine bağlayan Akkariyer Genel Müdürü Uzman Dr. Aslı Akkor, sektördeki değişiklikleri şöyle özetliyor:“Hizmet veren sağlık kurumları çerçevesinde yaşanan farklılaşma yeni iş ve işletme çözümlerini de beraberinde getiriyor. Özellikle bazı pozisyonlara yönelik yeni iş tanımları oluşuyor ve organizasyon bazında yeni iş alanları yaratılıyor. Ortaya yeni pozisyonlar, yeni unvanlar çıkıyor. Özellikle orta kademe sağlık yöneticisi pozisyonları gereksiniminde artış söz konusu. Satış ve pazarlama temsilcileri, proje yöneticileri, uluslararası pazarlama yöneticileri, yurtdışı alanlara yönelik idari pozisyonlar ilk aklıma gelen örnekler. Sağlık sektörünün daha profesyonelleşerek geliştiği bir durumda farklı pozisyon ve görev tanımlarında yeni fırsatların daha da artacağı düşüncesindeyim.”

“Bir hastane daha açacağız”
Ümraniye Göz Başhekim ve Mesul Müdürü Op. Dr. Osman Dursun,sektörle ilgili değerlendirmelerini şöyle anlatıyor: “Bütün olumsuz politikalara rağmen sektör büyümeye devam ediyor. Biz de kurum olarak yetişmiş eleman bulmada zorlanıyoruz. Öte yandan uygulanan fiyat politikaları ile sektörde kazanç gittikçe azaldı. Oysa tam tersi olarak maliyetler gün geçtikçe artıyor. Kaliteli ve yetişmiş çalışanı kurumda tutmak da zorlaşıyor.” Dursun’un verdiği bilgiye göre, 60 kişinin çalıştığı hastanenin yanı sıra bu yıl bir göz hastanesi daha hizmete açılacak ve yaklaşık 70 kişi istihdam edilecek.

“600 kişi istihdam edeceğiz”
Ankara’da yeni açılacak hastane için 600 kişilik istihdam planlandığını söyleyen Kudret Göz Hastane Müdürü Pelin Yılık, yeni proje hakkında bilgi veriyor: “Ankara ve İstanbul hastaneleriyle hizmet veren sağlık grubumuzla aynı adı taşıyan Kudret Medikal de grup şirketlerimiz arasında. Bu yıl çok büyük bir proje ve yatırımla Ankara’da akıllı bina teknolojisi ile inşa edilmiş bir hastane daha açıyor. İş hayatına sağlık sektöründe başlayan bir genç aday birçok anlamda hem teorik hem de pratik olarak tecrübe ve yetkinlik kazanıyor. İşletmemizin insan kaynakları politikasına baktığımızda üst kadrolara olan atamaların hep içerden yetişen personel arasından gerçekleştiğini görmekteyiz.”

“Sağlık işletmeciliğine talep artacak”
Dentaworld Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nden Dr. Zuhal Oygur da nitelikli elemana ihtiyaçları olduğunu anlatıyor: “Ülkemizde yeterli sayıda ve seviyede yetişmiş yardımcı sağlık personeli olmadığı için biz de kurum olarak bu personellere ulaşmak konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Şirketimizde şu an 35 çalışanımız var. Bu yıl yeni şubeler oluşturmak da planlarımızın içinde. Gençler sağlık işletmeciliği, medikal muhasebe, tıbbi sekreterlik, sağlık destek hizmetleri gibi alanlarda eğitim alıp kendilerini geliştirebilirlerse daha çok talep görecekler.”

(Yenibiris.com)

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler