FİNANS

Bunu yapın kart aidatı ödemeyin

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, “Benzincideki pompacı sözleşmeye ‘aidat ödemeyeceğim’ diye yazmış, ödemiyormuş.

Bunu yapın kart aidatı ödemeyin

Bu kadar basit. Sözleşme geldiğinde bunu şart koyun, olmazsa başka bankaya gidersiniz” dedi. Aidatta yeni dönem başlayabilir

Bankalar ile kredi kartı kullananlar arasında aidat tartışması sürerken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin’den ilginç bir ‘tavsiye’ geldi. Bilgin, “Kredi kartı sözleşmesine el yazınızla ‘aidatı ödemeyeceğim’ yazın ve ödemeyin” dedi.Finans Derneği’nin Ankara’daki yemeğinde konuşan Bilgin, şunları söyledi:
“Cuma günü benzin almak için girdiğim istasyonda pompacı, kredi kartı aidatını ödemediğini söyledi.

‘Nasıl ödemiyorsun’ diye sorduğumda, ‘Sözleşme geldiğinde arkasına aidatı ödemeyeceğim diye not düşüp öyle imzaladım’ dedi. Bu kadar basit. Bankacı kredi kartı için geldiğinde bu notu ekleme şartı koyun. İzin vermiyorsa başka bankaya gidersiniz.”

Yargıtay kredi kartlarından alınan ücretin yasal olmadığı yönünde bir karar almıştı. Bankalar Birliği ise tüketicinin altında imzası bulunan sözleşmelere istinaden ücretlerin tahsil edildiğine dikkat çekerek, ‘yasal bir işlem yapıyoruz’ demişti. Bu açıklamayı tüketici derneklerinin ‘tepki olarak kart kullanmayın’ çağrısı izlemişti. Bilgin, “Gelişmeleri biz de yakından izliyoruz” diye konuştu. Cnbc-e’nin haberine göre Bilgin, bugünlerde en acil konulardan birinin de uzun, en az 2 - 3 yıl vadeli finansman ve kaynak bulma sorunu olduğunu söyledi.
Bilgin, “Bu konuda vergisel veya bize özel diğer avantajlar olabilir. Acil bir şeyler yapmak lazım” diye ekledi. Sektör rakamlarına da değinen Bilgin, bankacılık sektörünün 2012 Ocak’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18’lik kar artışı ile ilgili, “Bankalarımızın faiz marjlarında bir iyileşme oldu. Temel sebebi budur” diye konuştu.

''AŞIRI TEDBİR BÜYÜMEYE ENGEL''
Bilgin, bankaların temmettü dağıtmamasının ise sonsuza kadar devam etmeyeceğini, yeri geldiğinde bunun değiştirileceğini söyledi. Bilgin, sektöre yönelik düzenlemelerde ‘hassas dengenin’ iyi korunmaması gerektiğini belirterek, “Tedbir alınırken ölçü kaçmamalı. Bu, ülkenin büyümesini bile engelleyebilir” diye konuştu.“Biz icrai müdahale etmeyiz; bizim görevimiz, önceden kuralları koyup uyulup uyulmadığına bakmak” diyen Bilgin, BDDK teknik çalışanlarının banka şubeleri bazında da denetlemeler yaptığını söyledi.

BASEL'İN ETKİSİ HİSSEDİLECEK
Tevfik Bilgin, 1 Temmuz’da Basel II’ye geçişle birlikte sermaye yeterlilik rasyolarında ortalama 1.4 puan düşüş hesapladıklarını açıkladı. Bilgin, “Önümüzdeki dönem bankacılıkta önemli problemlerden biri de bu olacak” dedi. Bilgin, “Yaptığımız çalışmalara göre, Basel II’ye geçince SYR’ler ortalama 1.4 puan düşüyor. Önümüzdeki dönemde bankacılıkta önemli problemlerden biri de SYR’ler olacak, aşağı salınım var, Basel’in etkisi de söz konusu olacak. Kurumların becerisi de bu zamanlarda kendini gösterir” dedi.

''LİSANSTA TÜRKİYE'NİN ŞEREFİYESİ OLMALI''
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, yeni bankacılık lisansları ile ilgili de şöyle konuştu:
“Kuruluş izni alarak ilk aşamayı geçmiş bir bankamız var; faaliyet izni için gelmelerini bekliyoruz. Sair sıfır lisans talepleri var. Ama Türkiye’ye girişin bir şerefiyesi olmalı” dedi ve 300 milyar dolar ve reputasyonun ön koşul olduğunu vurguladı. Bilgin sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’ye öyle bir teveccüh var ki; önümüzdeki dönemlerde de yeni sinyaller olabilir... Bir bankayı soymanın en kolay yolu o bankaya sahip olmaktır. Bence, BDDK gibi kurumların topluma karşı ilk ve en büyük günahı lisans konusunda yapacakları hatadır. Bu konuda çok keskinim.”
BDDK’nın incelemesinde kaç başvuru olduğu sorusunu ise Bilgin, “Elimizde bir başvuru var” diye yanıtladı. Hafta başında basında, İtalyan Bankası Intesa’nın bankacılık lisansı almak için BDDK’ya başvurduğu bilgisi yer almıştı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler