Büyükşehir Belediye Yasa Tasarısı'nın kabul edilen maddelerine göre, yurttaşlardan yol, kanalizasyon ve su tesisleri harcamalarına katılım payı alınması öngörülürken belediyelerin tahsil ettiği otopark gelirleri büyükşehir belediyesine devredilecek. Vali ve büyükşehir belediye başkanlarına diplomatik pasaport verilecek.
Cumhuriyet'in haberine göre TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşmeleri süren Büyükşehir Belediye Yasa Tasarısı’nın kabul edilen maddelerine göre, yurttaşlardan yol, kanalizasyon ve su tesisleri harcamalarına “katılım payı’ alınabilecek. Büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyeleri arasındaki anlaşmazlıklarda büyükşehir belediyesinin dediği olacak. Belediyelerin tahsil ettiği otopark gelirleri büyükşehir belediyesine devredilecek. Vali ve büyükşehir belediye başkanlarına diplomatik pasaport verilecek. Tasarının kabul edilen 4. maddesiyle getirilen düzenlemeler şöyle:
- Amatör spor kulüplerine malzeme yardımının yanında nakdi yardım yapabilme imkânı sağlanacak, uluslararası alanda başarı gösteren sporcular ile onları yetiştiren teknik yönetici ve antrenörlerine ödül verilebilecek.
- Köyleri mahalleye dönüştürülen köylülerin, geçmişten beri kullandığı “mera, yaylak ve kışlak” gibi yerlerdeki hakları korunacak.
- Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorunda olacak.
- İnşa, tamir ve genişletmeye tabi tutulan yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması nedeniyle bu yoldan yararlanan konut sahiplerinden yol harcamalarına katılma payı, yapılan kanalizasyon tesisinden faydalanan konutların sahiplerinden de kanalizasyon harcamalarına katılma payı, su tesisi yapılan saha içindeki konutların sahiplerinden de su tesisleri harcamalarına katılma payı alınabilecek.
- Belediye ve bağlı idareler, meclis kararıyla mabetlere indirimli bedelle ya da ücretsiz olarak içme ve kullanma suyu verebilecek.
- Belediye sınırları içinde nüfusu 500’ün altında mahalle kurulamayacak.
- Büyükşehir belediyelerinin bulunduğu illerde, kamu kurum ve kuruluşlarının yatırım ve hizmetlerinin etkin olarak yapılması, izlenmesi ve koordinasyonu, ilin tanıtımı, temsil, tören, ödüllendirme ve protokol hizmetlerinin yürütülmesi, ildeki kamu kurum ve kuruluşlarına rehberlik edilmesi ve bunların denetlenmesini gerçekleştirmek üzere valiye bağlı olarak Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı kurulacak. Kamu kurumlarının araç alımı, valilik ve kaymakamlık konutlarının yapım, bakım ve onarımı ile emniyet hizmetlerinin gerektirdiği harcamalar başkanlıkça karşılanabilecek.
- Tüm acil çağrıları karşılamak üzere büyükşehirlerde başkanlık bünyesinde, diğer illerde ise valilikler bünyesinde 112 acil çağrı merkezleri kurulaca