FİNANS

Doğalgaz abonelerine müjde

İade edilecek ve şirketlere ceza kesilecek.

Doğalgaz abonelerine müjde

Habertürk'ün haberine göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bazı doğalgaz dağıtım şirketlerince abonelerden mevzuata aykırı olarak ‘iç tesisat kontrol, test ve onay' adı altında birden fazla tahsil edilen 22 TL'nin peşine düştü.

Konutuna ilk kez doğalgaz bağlantısı yaptıracak olan bir vatandaş, EPDK'nın ‘Doğalgaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre dairesine gerekli olan doğalgaz tesisatının projelendirilmesi ve yapımı için bu alanda sertifika sahibi firmalarla temas kuracak. Sertifika sahibi firma ile vatandaş, projeye ilişkin bir sözleşme imzalıyor (Bu sözleşmenin bir örneği, sertifika sahibinin projenin onayı için dağıtım şirketine vereceği başvuru dosyasında da yer alıyor).

DAĞITIM ŞİRKETİ 'ONAY'LIYOR
Sertifika sahibi firma, tesisatı kurduktan sonra devreye şehiriçi doğalgaz dağıtım şirketleri giriyor. Dağıtım şirketi, elemanlarını ya da kendi adına çalışan ekipleri göndererek, iç tesisatı ilgili mevzuat hükümlerine göre test ediyor, kontrolden geçiriyor. Uygun bulması halinde onaylıyor. Uygun bulmaması halinde ise saptanan hata ve eksiklikler giderildikten sonra kontrol ve testlere ilişkin işlemler yeniden yapılıyor. Daha sonra aboneye doğalgaz bağlantısı yapılıyor.

22 TL TAHSİL EDİLİYOR
Bu işlemlerle ilgili dağıtım şirketlerinin alacağı bedellerin hesaplanmasına ilişkin usul ve esaslar her yıl tarife önerisi ile birlikte dağıtım şirketince EPDK'ya öneriliyor. Kurum, önerileri de dikkate alarak bu bedelleri her yıl güncelliyor. EPDK kaynakları, bu bedelin 2013 yılı için 20-22 TL aralığında olduğunu söyledi.

İKİNCİ ÜÇÜNCÜ KEZ TAHSİLAT
EPDK, ‘iç tesisat kontrol, test onay' işlemiyle ilgili tahsil edilen bedellere yönelik değişik kaynaklardan gelen şikayet ve alınan duyumlar üzerine alarma geçti. EPDK'ya ulaşan bilgilere göre bazı dağıtım şirketleri, abonelere 'iç tesisat proje onay, kontrolörlük, test ve işletmeye alma işlemi' karşılığında 22 TL bedel fatura ediyor. Ancak, projeye ‘onay' verilmemesi, alt yapının kontrolden ya da testten geçmemesi halinde bu bedel yeniden yansıtılıyor.

FAZLA TAHSİL EDİLEN BEDELLER İADE EDİLECEK
EPDK, bu şikayet ve duyumlar üzerine doğalgaz şirketlerine bir yazı yazarak, bu bedelin bir kez tahsil edilebileceğini, ikinci ya da üçüncü kez tahsilatın yapılamayacağı konusunda uyarıda bulundu. Dağıtım şirketlerinden uygulamalarıyla ilgili bilgi de isteyen Kurum, "Bu bilgiler ve araştırmalar sonunda duyumlarımız doğruysa ilgili dağıtım şirketleri hakkında soruşturma açılacak. Bu çerçevede abonelere, haksız yere tahsil edilen bu bedeller iade edilecek. Mevzuata aykırı işlem yapan dağıtım şirketlerine para cezası kesilecek" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler