Yılda ortalama 40 bin ton nar üretimi yapılan Ortaca'da nar fiyatları 60 kuruştan 30 kuruşa kadar düşmesine üreticiler tepki gösterdi.
İlçede 10 yıl önce limon ve portakal ağaçlarını sökerek nar diken üreticiler, satamadıkları çatlak ve küçük narları tarlada çürümeye terk ediyor.
Muğla Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ, Ortaca'da nar hasadının başladığını ama üreticilerin ürünlerini istedikleri fiyattan satamadıklarını söyledi.
Herkesin mahsulünü iyi bir fiyattan satmak istediğini kaydeden Baştuğ, "İl koordinasyon kurulunda nar üreticisinin sorunları ele alınacak ve Türkiye Ziraat Odaları Birliğine sıkıntıları ileteceğiz. Genel merkezimiz de bu konuda değerlendirme yapacak" dedi.
Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü ise son 2 yıldan bu yana bölgede üretilen narın değerinde satılamadığını ifade etti. Narın maliyetinin kilo başına 30 kuruşu bulduğunu anlatan Çöllü, şöyle konuştu:
"30 kuruş zaten ürünün maliyeti. Bunun üzerine en az 45-50 kuruş daha koyularak satılmalı. Narın hasat dönemi de çok önemli. Bir ay içinde hasat edilmediği zaman yüzde 70'i çatlıyor ve değerini kaybediyor. Geriye kalanı suluğa gidiyor. Bu da tabi maliyetlerin altında ancak üreticiye gübre, mazot parası bir şey gibi geliyor. O da tatmin etmiyor."
"Çatlak narın kilosunu 10 kuruşa alıyorlar"
Ortaca'ya bağlı Dalyan beldesinde nar üretimi yapan Mustafa Aydın, alıcı bulamadıkları için narın zamanında toplanamadığını, ürününün yarısının çatladığını söyledi.
Çatlak narın meyve suyu olarak değerlendirilmek üzere alındığını ifade eden Aydın, "Zamanında toplanmadığı için ürünümün yaklaşık 15 tonu çatladı. Şu anda çatlak narın kilosunu 10 kuruşa alıyorlar. 10 kuruştan ben bunu ne toplatabilirim ne de satabilirim. Bu narların hepsi yerde kalacak ve çürüyecek" diye konuştu.
Aydın, 10 yıl önce diktikleri nardan para kazandıklarını, herkesin limon, portakal ağaçlarını sökerek nar diktiklerini, şimdi ise narları sökerek mısır ekmeye başladıklarını anlattı.