Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Göktaş, erik üretiminin Göksu Vadisi köyleri olan Keben başta olmak üzere Sabak, Bükdeğirmeni, Karakaya, Karahacılı, Evkafçiftliği, Kargıcak, İmambekirli, Ortaören ile Silifke'nin Kabasakallı Mahallesi ve Atayurt, Atakent, Taşucu Beldeleri'nde yapıldığını söyledi.
Geçen ay örtü altında ilk hasadı yapılan eriğin 200 TL'den satıldığını ifade eden Göktaş, artık sahile yakın kesimlerdeki açıkta eriğin hasadına da başlandığını vurguladı.
Açıktaki bahçelerdeki ürünün hasat edilmeye başlanmasıyla eriğin kilogram fiyatının 40 TL'ye düştüğünü anlatan Göktaş, 15 Nisan'dan sonra fiyatların daha da düşeceğini belirtti.
“Çilek diyarındaki” erik üretimi
Silifke'nin “çilek diyarı” diye hafızalarda yer edindiği anlatan Göktaş, ilçenin erik üretiminde de önemli bir potansiyele sahip olduğunu bildirdi.
İlçe genelindeki 800 dönüm bahçeden bu yıl 8 bin ton civarında erik hasadı beklendiğini vurgulayan Göktaş, şu an erik hasadı yapılan Göksu Vadisi'nin Türkiye'nin adeta doğal klima özelliğine sahip nadir mekanlarından birisi olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Göksu Vadisi köylerinin en önemli özelliği iklimler içerisinde mikro klima özelliğe sahip olmasıdır. Mikro klima özelliğinden dolayı burada yetişen ürünlerin ayrı bir damak tadı ve görünümü var. Bu bölgenin en önemli özelliklerinden birisi de meyve turfandacılığıdır. Türkiye'nin ilk turfanda can eriği Silifke'nin Göksu Vadisi köylerinde hasat edilmekte ve Silifke'deki üretimin de yüzde 70'i Keben ve Sabak köylerinde gerçekleştirilmektedir.”
Atayurt beldesindeki hal komisyoncuları da, üreticiden kilogramını 40 TL'den aldıkları eriği İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlere gönderdiklerini kaydettiler.