3 yıl içinde uygulamaya konulacak plana göre, devlet ev ortamında yaşlısına bakan aile üyesine ekonomik destek verecek. Çalışabilir ve çalışmak isteyen yaşlılar için iş kanununda “emekliliğe kademeli geçiş” ve “esnek çalışma” gibi yeni düzenlemeler yapılacak. Yaşlılara karşı her türlü ihmal, istismar ve şiddetin ortadan kaldırılması amacı ile yasal düzenlemeler hayata geçirilecek.
Bakanlık, yaşlılıkta sağlık ve refahın artırılması ve yaşlılıkta olanaklar sunan, destekleyici ortamların sağlanması amacıyla, “Türkiye’de yaşlıların durumu ve yaşlanma ulusal eylem planı” hazırladı. Planda dikkat çeken başlıklar özetle şöyle:
- Yaşlılara götürülecek tüm hizmetlerin planlanabilmesi için “Yaşlı Veri Tabanı” oluşturulacak.
- Ev ortamında yaşlıya bakan aile üyesine ekonomik destek verilecek. Ayrıca aile üyeleri eğitim ve danışmanlık hizmeti alacak.
- Kırsal kesimde yaşlılara, yaşa bağlı sağlık sorunları ile ilgili periyodik sağlık taramaları yapılacak.
İkaz sistemi kurulacak
- Evinde yaşayan yaşlılara yönelik elektronik ikaz ya da yardım cihazları ile istedikleri hizmetlere ulaşabilecekleri acil çağrı merkezleri oluşturulacak.
- Çalışabilir ve çalışmak isteyen yaşlıların teşvik edilmesi ile ilgili olarak çalışma hayatında emekliliğe kademeli geçiş ve esnek çalışma gibi yeni düzenlemeler yapılacak.
- Yaşlıların kalacağı konutların fiziki koşullarının ve çevre düzenlemelerinin gündelik hayatlarını kolaylaştıracak şekilde yeniden planlanması için mevzuat düzenlemeleri yapılacak.
- Yaşlılara karşı her türlü ihmal, istismar ve şiddetin ortadan kaldırılması için düzenlemeler yapılacak.
Yaşlılık müfredata giriyor
- Kuşaklar arası dayanışmanın ve yaşlıya saygı bilincinin geliştirilmesi için yaşlanma, yaşlılık psikolojisi, yaşlılığın endişe dönemi olmadığı ve yaşlı istismarı gibi konular, milli eğitim müfredatına girecek.
- Yaşlının otorite, bilge, üretken özelliklerinin ve diğer önemli katkılarının toplum tarafından tanınmasının sağlanması amacı ile “Ulusal Yaşlanma Enstitüsü” kurulacak. (Milliyet)