Mahkemeler, kimi zaman işçiyi, kimi zaman ise işvereni haklı bulur, hükmü verir. Ancak bu davalarda hem mahkemenin, hem de işçi ve işveren arasındaki ilişkilerin koordinasyonundan sorumlu olan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun "tarafsızlığı" esastır.
TOPLANTIDA ŞOK KONUŞMACILAR
Ancak İstanbul'da 9 Mayıs'ta düzenlenecek bir toplantıda yer alacak konuşmacılar, bu tarafsızlığın "işçi aleyhine olacak şekilde" zedelenme ihtimalini ortaya çıkardı.
İstanbul'da 9 Mayıs'ta İndense danışmanlık şirketi tarafından düzenlenecek olan "İşe iade davalarını önleyici tedbirler ve kazanma stratejileri zirvesi" başlıklı toplantıya, hem yargıdan, hem de işveren-işçi-emekli ilişkilerinin koordinasyonundan sorumlu kurumdan birer temsilci katılıyor. Konuşmacılar arasında, Yargıtay 9. Daire Hukuk Dairesi Onursal Başkanı Dr. Mustafa Kılıçoğlu ile SGK Başmüfettişi İsa Karakaş da bulunuyor.
SGK: "BAŞMÜFETTİŞ KATILAMAZ"
Konuyla ilgili olarak Hürriyet'in sorusunu yanıtlayan SGK'dan üst düzey bir yetkili, SGK'nın "işçi, işveren, emekli ve tüm hak sahipleri arasında, tümüne eşit duran mesafede duran bir kurum olduğunu" vurgulayarak, işçi hakları aleyhine böyle bir toplantıya SGK'dan bir katılımın "kabul edilemeyeceğini" söyledi. Yetkili, "Biz kurum olarak böyle bir toplantı düzenlemeyiz. Böyle bir toplantıda da yer almayız" dedi.
SGK'da görevli bir kişinin böyle bir toplantıya katılması için Kurum'dan izin almasının gerekli olduğunu da vurgulayan aynı yetkili, "böyle bir izin talebi söz konusu olmadı" diye konuştu.
SGK Başmüfettişinin böyle bir toplantıya "kurum adına katılmasının mümkün olamayacağını" vurgulayan SGK yetkilisi, "kendisini katılmaması konusunda uyarırız. Ancak herşeye rağmen katılırsa da, hakkında disiplin hükümlerini uygularız. SGK, işçi, işveren, emekli ya da hak sahiplerinden herhangi bir sosyal tarafı incitecek hiçbir faaliyetle yer almaz" diye konuştu.
İŞÇİ KESİMİ: TEPKİLİYİZ
İşçilerin açacakları işe iade davalarının engellenmesine ilişkin taktiklerin ele alınacağı böyle bir toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı SGK'dan ya da bağımsız yargıdan katılıma, işçi kesimi de tepkili. Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın da, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "böyle bir toplantıda bakanlık ya da yargı mensuplarının katılımı, şık değil" dedi.
Nisan ayı sonunda da işçileri işten çıkarma stratejileri konusunda bir toplantı yapılmasının sözkonusu olduğunu, buna işçi kesiminin büyük tepki gösterdiğini hatırlatan Öztaşkın, "böyle bir toplantıya Yargıtay Daire Başkanı ya da bir Bakanlık yetkilisinin katılmasının şık olmayacağına inanıyoruz. Çünkü bu toplantılar, işçinin dava açmasının önü nasıl kesilir, işveren nasıl tedbirler alabilir konularındaki arayış toplantıları. Haksız yere işten çıkarılan, iş akti feshedilen işçinin dava açma hakkı vardır. Bu hak Anayasa ile de güvence altına alınmıştır. Buna karşı taktikler verilmesi niteliğindeki toplantılarda yargı mensuplarının ya da bakanlık yetkililerinin yer alması şık olmaz. Böyle bir katılıma tepki duyarız" dedi. (Zeynep GÜRCANLI-HÜRRİYET)