Ulaştırma Bakanı Yıldırım, devam eden Avrasya geçişi, Marmaray, hızlı tren, 3'üncü Boğaz Köprüsü, İstanbul'a 3'üncü havaalanı, İzmir-İstanbul Otoyolu ve Kanal İstanbul'un toplam maliyetinin 32 milyar dolar olduğunu kaydetti.
Star'dan Mustafa Kartoğlu'nun haberine göre, İzmir otoyolu kapsamında İzmit Körfezi'ne yapılacak olan asma köprünün rüzgar testleri için İtalya'nın Milano kentinde bulunan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, toplam maliyeti 32 milyar dolar olan İstanbul'u ilgilendiren 7 projenin devam ettiğini söyledi. Yıldırım'ın açıklamaları şöyle:
10 milyar doları özkaynaklardan Halen İstanbul için süren 7 büyük projemiz var. Avrasya geçişi, Marmaray, Ankara-İstanbul Hızlı Treni, 3'üncü Boğaz Köprüsü, 3'üncü Havalimanı, İzmir-İstanbul otoyolu ve Kanal İstanbul. Toplam yatırım 32 milyar dolar. Bunun 10 milyar dolarını öz kaynaklardan kalanını da yap işlet devret ile yapacağız.
3. Boğaz Köprüsü ile İzmit Körfez Geçişi'ni önümüzdeki 3 yıl içinde aynı anda bitirmeyi planlıyoruz. Yani 2015'te iki köprümüz daha olacak. İstanbul'a 3'üncü Havalimanı için hazırlıklar son aşamaya geldi. Yerini belirledik. 150 milyon yolcu kapasiteli olacak. 5 pisti ile aynı anda iniş ve kalkışa uygun olacak. İlk bölümünü 3 yıl içinde bitireceğiz. Terminal pistlerin arasında olacak. İkinci bölümünü hizmete girdikten sonra bitireceğiz. Atatürk Havalimanı kapasitesinin 2 katı çalışıyor. Böylesi dünyanın hiçbir yerinde yok. Gecikmelerin olduğu ortada, yok sayamayız. Arkadaşlarımız olağanüstü çalışıyorlar. 2003'te 8 milyon olan yolcu sayısı 2011'de 38 milyona çıktı. Havalimanı aynı ama artış inanılmaz. Günde 1100 uçuş yapılıyor. Havalimanını büyütmek mümkün değil. İlave pist yapmak çok maliyetli. Çünkü 5 bin konut yıkmanız lazım. Kot farkı çok fazla. 5 milyar dolar ve çok zaman harcamak lazım. Fizibl değil.
Emniyet asla müzakere edilemez
Peki 3 yıl ne yapacağız? Bir dizi adım attık. Seyrüsefer alt yapısını yeniledik. Uçuşlarla ilgili bir takım çalışmalarımız var. Kontrolörlerden pilotlara kadar herkesi daha yoğun havalimanlarına eğitime yolladık. Daha fazla park alanı yapıyoruz. 760 dönümlük askeri alanı da devralıp uçaklar için park yeri yapıyoruz. Atatürk havalimanında rötarları bitirmek mümkün değil. Ama en azından katlanılabilir düzeye getirmeye çalışıyoruz. Kimse suçu havalimanına ya da DHMİ'ye atmasın. Havacılıkta emniyet asla müzakere konusu olmaz.
Hatalı karar veren yargı mensubu cezasını çekmeli
- Olmadı torun bakarız
3 dönem kuralı partinin kuralı. Türkiye tarihinin en uzun süreli ulaştırma bakanıyım. Ortalama 8.5 ay. 10. yıldayız. Kalıcı işler yaptık. Ulaştırmanın ve iletişimde çağ atladık. Biz görev adamıyız. Başbakanımız görev verdi yaptık. Yarın ne olur bilemem. Allah bir kapıyı kapatırken başkasını açar. Hiçbir şey olmazsa torunlarımız büyüyor. Onlarla ilgileniriz.
- 28 Şubat'ta herkesi alet ettiler
28 Şubat olması gereken yere geldi. Bir çok insanı mağdur etmişti o süreç. Darbe desen darbe değil. Zamana yayılmış demokratik tavır adı altında bir baskı rejimiydi. Darbeciler herkesi alet ettiler o sürece. Medyayı, yargıyı, iş dünyasını ve sivil toplumu. Özel yetkili mahkemelerle ilgili bir rahatsızlık olduğu ortada. CMK 250. maddede düzenleme yapacağız. Bu konuda karar aldık. Adalet Bakanlığımız çalışıyor. Yetkilerini daraltan ve kötüye kullanımı engelleyecek düzenleme olacak. Ayrıca kamu adına yetki kullananların layusel olması mümkün değil. Yargı mensupları da hatalı karar verirse cezasını çekmeli.
- Aday göstermek meydan okuma
Tutuklu vekiller konusunda Başbakan olması gerekeni söyledi. CHPdokunulmazlıkların kaldırılmasını istiyordu. Ama şimdi vekiller için ayrıcalık istiyor. Bu çelişkidir. Yargıyı eleştirebiliriz, ama sanıkları aday göstermek yargıya meydan okumaktır. Türkiye'nin kurumlarını yok saymaktır. Neyle yargılandıkları belli olan isimleri aday göstermek yargıya meydan okumaktır. Hükümetle inatlaşmaktır.