Türkiye'nin İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne olan altın ihracatı son aylarda sıcak tartışmalara neden olurken son gelen ihracat rakamlarında İran ile BAE'nin yerini İsviçre'nin almasıyla Türkiye'nin altın ihracatı yeniden gündeme geldi.
Çin, Hindistan ve ABD'nin ardından dünyanın en büyük altın ithalatçısı ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin dış dengelenme sürecinde altın ihracatının rolü sorgulanır hale geldi.
Goldman Sachs'ın ''Altın Gerçeği'' başlıklı raporunda, Türkiye'de altının önemli bir bölümünün yastık altında saklanmaya devam ederken, 100-200 milyar dolar arasında olduğu tahmin edilen rakamın kesin olarak bilinmediği belirtildi.
Merkez Bankası’nın geçtiğimiz ay yayınladığı “Finansal İstikrar Raporu”nda yer alan bilgilere göre, 2012 yılı ağustos ayı itibariyle Türkiye’nin altın stokunun 2 bin 819 ton, bunun parasal karşılığının ise 115 milyar dolara tekabül ettiği bilgisine yer verildi.
Dünya altın rezervlerinin 1950-1960'lı yıllarda önemli bir artış kaydettiğinden yola çıkarak, Türkiye'de benzer bir örneğin görülmesinin mümkün olduğunun dile getirildiği raporda, altın stokunun Merkez Bankası'nın tahminlerinin iki katı üzerinde olmasının mümkün olduğu belirtildi.
Muhazakar olarak tahminde bulunup yüzde 50 düşük hesaplansa dahi stokların 175 milyar dolar seviyesinde olduğu görüşüne yer verildi. Türkiye'de toplam mevduatın 390 milyar dolar civarında olduğu, yerleşiklerin gizli servetlerinin resmi depozitoların yüzde 40'ı civarında olabileceği bildilrildi.
Türkiye'nin aylık İran'a ortalama ihracatının 2011 yılında 300 milyon dolar civarında olduğu, söz konusu trendin Mart 2012'den sonra değişerek hızlandığı ve Ocak-Ekim ayı arasındaki süreçte İran'a 6.5 milyar dolarlık altın ihracatı yapıldığı belirtildi.
Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan toplam altın ihracatının 3.2 milyar dolar seviyesinde olduğu tahminine yer verilen raporda, bu bağlamda, Türkiye'nin aylık ortalama altın ihracatının 13 milyar dolar seviyesine yaklaştığı kaydedildi.
Türkiye'nin altın ihracatında yakın zamanda hızlı bir normalleşme görüleceği görüşüne yer verilen raporda, altın ihracatının, dış ticaret açığını aylık bazda olduğundan düşük gösterse de makro bazda büyük resimde önemli bir değişimin olmadığı ifade edildi.(THE LİRA)