Bankalarla ilgili şikâyetlere her geçen gün bir yenisi ekleniyor.
O.A.'nın, Türkiye’nin önemli bankalarından biriyle yaşadığı sorun talep etmediği halde kendisine gönderilen kredi kartı nedeniyle yaşanıyor.
Banka, O.A’ya talep etmediği halde kredi kartı gönderiyor. Bu karta ihtiyacı olmadığını ve bu nedenle kartı kullanmamak üzere kaldırdığını anlatan O.A mektubunda, banka ile yaşadığı sorunu şöyle aktarıyor: “Aradan üç ay geçti. Kartın varlığını bile unutmuştum. Birden bire banka avukatından ve noterden ‘borcunuzu ödemezseniz icra takibine geçilecek’ diye uyarı yazısı aldım. Yazıda, ‘kredi kartı ürününden kaynaklanan 263.75 lira borcunuz için icra takibine geçmeden önce ödeme yapmak için ihbar mektubu elinize ulaştığı tarihten itibaren üç iş günü içinde 0212 296...nolu telefondan aramanız gerekmektedir’ yazılı. Uyarıyı da bankanın danışmanı olan avukatlık bürosu gönderiyor.
Böylece bankanın anlaşmalı avukatlık bürosu talep etmediğiniz ve hiç kullanmadığınız kredi kartı için, banka ve kart ücreti olarak 263.75 lira ile ayrıca avukat ve noter masraflarını sizden talep ediyor. Üç gün içinde ödemezseniz bu defa icraya veriliyorsunuz. Böylece icra masaraflarıyla birilikte durup dururken ödeyeceğiniz tutar bin lirayı aşabiliyor. Banka, avukat, noter üçlüsü karşınızda, szi çıplak vatandaş olarak zayıf durumdasınız.”.
O.A'nın sorununa ilişkin başvurduğumuz banka ise “Talep bulunmayan müşterilerimize kredi kartı tahsisi yapılmamamaktadır” açıklaması geldi.
TÜKETİCİLER BİRLİĞİ: BU BİR SUÇ
Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, Taraf’a yaptığı açıklamada, bankanın gönderdiği borç bilgisi, kredi kartı aidatı, faizi ve icra masrafları olabileceği gibi, kredi kartına bağlı bir hesap tanımlanması yapılmış ve hesaba da hesap işletim ücreti tahakkuk ettirilmiş olabileceğini söyledi.
Son 3 yıldır banka hizmetlerinden dolayı gelen tüketici şikayetlerinin Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri ve tüketici örgütlerine başvurularda ilk sırada yer aldığını aktaran Kaya, bu durumun özellikle maaşların banka yoluyla ödenmesi zorunluluğu ile birlikte artış gösterdiğini ifade etti.
Kaya, kredi kartı talep etmediği halde kart gönderilenlerin ise kartın tahsisine itiraz vaya kart aidatı alınacağı söylendiyse aidata itiraz ve BDDK’ya şikayet edebilceğini söyledi. Kaya, 5464 sayılı yasanın sekizinci maddesi gereği talep olmaksızın kart verilmesinin suç olduğunu söyledi. Kaya, “BDDK’ya şikayetin yanında Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne dilekçe ile başvurarak borcunun olmadığını, aidat bilgisinin verilmediğini beyan etmesi gereken tüketici, yine icra müdürlüğüne 7 gün içinde yapacağı itirazda da aidat bilgisi verilmediği bildirir ve bugüne kadfar ekstre gönderilmediğini beyan ederse icrai işlemden kurtulabilir” dedi. (Taraf)