FİNANS

Şanlıurfa'ya robot fabrikası kuruyor

Tonlarca ağırlıktaki çelik ruloları ya da kolileri yerleştirmekte sıkıntı yaşayan firmalar için çözüm Türk mühendislerden geldi.

Şanlıurfa'ya robot fabrikası kuruyor

Firmalara özel yapay zekâlı iş robotları ürettiklerini belirten Robast Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Demirbaş, "Ortadoğu'dan ve Türk cumhuriyetlerinden gelen siparişler için Şanlıurfa'ya fabrika kuracağız." dedi.

Yerli firma Robast, yaklaşık 15 yıllık Ar-Ge çalışması sonucunda depolama sistemlerinde maliyeti minimuma indiren yapay zekâlı robotlar geliştirdi. Şimdiye kadar Amerika ve Almanya'dan alınan söz konusu robotların aksine şirketlere özel butik üretim gerçekleştiren firmanın başarısı yabancı şirketlerin gözünden kaçmadı. Birkaç gün öncesine kadar lojistik sektörünün devlerinden İsveçli bir firmadan ortaklık teklifi aldıklarını belirten Robast Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Demirbaş, şimdilik herhangi bir ortaklığa ya da satın almaya sıcak bakmadıklarını belirterek, yeni yatırımların sinyalini verdi. Son açıklanan teşvik paketiyle doğuya yatırım kararı aldıklarını kaydeden Demirbaş, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yer satın aldıklarını söyledi. Çok yakında temelleri atılacak fabrika ile Ortadoğu'ya ihracat hedefleniyor. "Türk cumhuriyetleri, Ortadoğu'dan ve Suudi Arabistan'dan çok ciddi talepler alıyoruz. Ulaşım ve gelişmişlik açısından Şanlıurfa çok iyi bir konumda. Diyarbakır OSB ile de görüşmelerimiz var." diyen Demirbaş, asıl fabrikanın Kocaeli'nin Körfez bölgesinde yer aldığını ifade ediyor.

40 Türk mühendis ile birlikte 120 kişilik bir ekip tarafından geliştirilen robotlar, herhangi bir insan kaynağına ihtiyaç duymadan çalışıyor. Tüm depolama ve sevkiyat işlemleri tam otomatik yapılıyor. Akşamdan verilen komutla sabaha depolama ya da sevkiyat tamamlanmış oluyor. Yapay zeka ile çalışan robotlar birbiri ile iletişim halinde. Hangi bölümde boşluk var ve ürünün nereye konulması gerektiğini kendi içlerinde komutlarla anlaşarak hallediyorlar. Demirbaş, "Bizim robotlar Japonların Asimo'sundan bile daha akıllı." diyor. "Normalde 5 bin metrekare depo gerektiren bir malzeme için bu sistemle 120 metrekare yeterli olabiliyor. Bizim farkımız robotlarımızın ağrılık kaldırma konusundaki gücünde gizli. 16 ton çelik ruloyu kaldırıp rafa koyacak robotlarımız dahi mevcut." Akıllı robotlar, küçük ilaç kutusundan devasa çelik rulolara kadar her şeyi raflara yerleştirebiliyor. Firma, Sağlık Bakanlığı'nın ilaç depolama ile ilgili çalışmasında da yer almaya hazırlanıyor. Yine Adalet Bakanlığı'nın ıslak imzalı tüm dosyaları depolama görevini de üstlenmiş. Akıllı robotlar tarafından yerleştirilen dava dosyaları sayesinde artık hiçbir dava uzamayacağı gibi avukatlar da aradıkları bilgilere anında ulaşabilecekler. Bunun yanı sıra bir gıda firmasının -35 derecedeki soğuk hava deposunda da firmanın geliştirdiği robotlar çalışıyor. Elektronik ve beyaz eşya pazarının büyük oyuncularından bir firmanın depolama işini de Robast'ın yapay zekalı robotları yapıyor.

Amerika ve Almanya'nın tekelinde bulunan depolama robotlarının çok daha iyisini başaran yerli firmanın üzüntüsü müşterilerin karşılaştırabileceği bir rakipleri olmaması. Bu arada, bu robotlara para veren firmalar iki yılda kendilerini amorti ediyor, üç yıl içinde de kâra geçiyor. Teknik bakım ve arıza durumunda ise çoğunlukla merkezden ve anında müdahale ediliyor. Ayrıca, firmanın geliştirdiği bu çözüm, Türkiye'de ve dünyanın 80 ülkesinde patentle korumaya alındı.(ZAMAN)

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler