İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının (İSMMMO) “Türkiye’de Tatil ve Çalışma İstatistikleri” raporuna göre, 34 OECD ülkesi arasında yılda ortalama 25 gün ile tatil günü az olan 3. ülke Türkiye oldu
OECD ülkelerinin, resmi tatiller ve yıllık ücretli izin günleri verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre sıralamada en çok tatil hakkı olan birinci ülke 38 gün ile Malta olurken Fransa ve Slovenya ise 36’şar gün ile ikinci ve üçüncü sırayı paylaştı. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan: “Resmi tatiller açısından Türkiye 34 ülke arasında 11 gün ile en çok resmi iznin olduğu 5 ülkeden biri ancak buna ücretli izin hakkı eklendiğinde Türkiye gerilere düşüyor” dedi.
11 GÜN RESMİ TATİL
“Türkiye’de kimler tatil yapıyor?”, “Tatilimizi nerede, ne kadar süre ile geçiriyoruz?”, “Tatil için ne kadar bütçe ayırıyoruz?” gibi sorulara da yanıt verilen Working Time Around The World ile Uluslararası Çalışma Örgütü verilerinden de yararlanılan “Türkiye’de Tatil ve Çalışma İstatistikleri” adlı rapora göre ücretli izin hakkı ve resmi tatiller toplamı hesap edildiğinde Türkiye’de yılda toplam 25 gün tatil günü bulunuyor. Kanada ve Güney Kore ise Türkiye’den daha az tatil yapan ülkeler konumunda. Resmi tatil özelinde 16 gün ile Slovenya en çok tatil yapan ülke. Slovenya’yı, 15’er günle Kıbrıs ve Japonya izliyor. Türkiye de 8 ülkeden sonra 11 gün ile en çok resmi izinin olduğu 5 ülkeden biri. Diğer ülkeler Fransa, İspanya, Polonya ve Letonya. En az resmi tatil yapan ülke ise 6 gün ile Macaristan, bu ülkeyi 7 gün ile Romanya takip ediyor. Raporda ülkelerin yıllık ücretli izin hakları da karşılaştırıldı. En düşük minimum yıllık ücretli izin süresi Güney Kore, Kanada ve Japonya’dan sonra Türkiye’de iken en yüksek minimum ücretli izin süresi 25 gün ile Fransa, Lüksemburg, Avusturya, İsveç ve Danimarka olarak belirlendi.