FİNANS

Tekstilde bahar havası

Uzakdoğu ülkelerinin rekabeti ve küresel kriz sebebiyle zor günler geçiren tekstil sektöründe yeniden bahar havası esiyor.

Tekstilde bahar havası

Çinli üreticilerin düşük hacimli siparişleri geri çevirmesi sebebiyle pek çok giyim firması siparişlerini Türkiye'ye kaydırdı. Giyim atölyelerinde yaza kadar kapasite dolarken, sektör krizde çıkardığı personeli yeniden işbaşı yaptırmaya başladı.

Küresel ekonomik kriz sebebiyle siparişlerin azalması ve TL'nin değerlenmesi sonucu iki yıldır sıkıntı yaşayan tekstil ve hazırgiyim sektöründe yüzler gülmeye başladı. Uzakdoğulu üreticilerin son dönemde belli bir hacmin altındaki siparişleri kabul etmemesinden dolayı Batılı giyim markaları rotayı Türkiye'ye çevirdi. Pek çok hazır giyim firmasında 6 aylık siparişler doldu. Krizde işini kaybeden 250 bin tekstil işçisinden 200 bininin yeniden işbaşı yaptığı, sektörde 3-4 ay içinde 100 bin kişinin daha istihdam edileceği belirtiliyor.

Türkiye Giyim Sanayicileri Der- neği Başkanı Cem Negrin, Çinli tekstilcilerin son dönemde kendi iç pazarlarına daha fazla mal verdikleri için siparişleri geri çevirdiklerini söyledi. Negrin, bu yüzden siparişlerin Türkiye'ye yönelmeye başladığını ifade etti.

Geçen yıl Türkiye'nin 14,6 milyar dolarlık hazırgiyim ihracatı yaptığını ifade eden Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Cem Negrin, "Bu yıl ise 16 milyar doları bulmasını bekliyoruz. Eğer son dönemdeki bu yönelişi sürekli hale getirebilirsek ve kârlılığımızı da artırabilirsek ihracattaki büyümeyi yüzde 20-25'e kadar çıkarabiliriz." diye konuştu. İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle de, "Son dönemde başta pamuk olmak üzere hammadde fiyatlarında yaşanan artış sebebiyle Batılı markalar siparişlerini, Çin yerine Türkiye'ye kaydırıyor. Biz hem üretimde hem de istihdamda en az yüzde 10'luk artış bekliyoruz." dedi.

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Tarık Bozbey ise küresel ekonomik krizde yeni alım yapmayan Batılı firmaların depolarının boşalmaya başladığını, bu sebeple son aylarda yeniden alıma başladıklarını aktardı. Bu süreçte firmaların Uzakdoğu yerine Türk üreticileri tercih etme yoluna gittiklerini dile getiren Bozbey, bu sayede tekstil ve hazır giyim sektöründe ikinci bahar havasının yaşandığını bildirdi. Hatta alım gücü yükselen Uzakdoğulu tüketicilerin bile Türk malı giyim ürünlerine rağbet etmeye başladığını anlattı.

Birçok firmanın, müşterilerinin dışında yeni sipariş kabul etmediğine dikkat çeken Bozbey, "Sektörde yoğun talepten dolayı fiyatlar arttı. Pamuk fiyatları 1,5 dolardan 4 dolara çıkınca dikiş fiyatları yüzde 30-40 civarında yükseldi. Ancak, buna rağmen 6 aylık sipariş var. Sektördeki bahar havası önümüzdeki yıllarda da devam edecek." açıklamasını yaptı.

Sektörde kriz döneminde işten çıkartılan 250 bin çalışandan 200 bininin yeniden işbaşı yaptığını anlatan Bozbey, "Halen 100 bin kişilik daha işçi açığı var. Önümüzdeki 3-4 ay içerisinde bunlar da işgüç sahibi olacak. Tekstil ve konfeksiyon sektöründe 2,5 milyon kişi istihdam ediliyor. Ülkeye hem döviz kazandırıyor, hem de istihdama katkı sağlıyoruz." değerlendirmesini yaptı. Adana'da kurulu tekstil sektörünün önde gelen kuruluşlarından Bilici Group'un Finans Grup Başkanı Tamer Bilici de, Pakistan, Hindistan ve Çin'e olan talebin azalmasının ardından Türkiye'nin yeniden gözde ülkeler arasında yer almaya başladığını kaydetti. Bilici şöyle konuştu: "Yüzde 100 kapasiteyle çalışıyoruz. Müşterilerimiz dışında kimseye mal satmıyoruz. Mart ayına kadar da siparişlerimizi doldurduk." dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler