FİNANS

Türk banklarının büyük başarısı

Bankacılıkta zor dönemler yavaş yavaş geçiyor. Eski güce kavuşmak için zamana ihtiyaç olsa da Türk bankaları dikkat çekiyor.

Türk banklarının büyük başarısı

Küresel bankacılıkta kârlar 2007 krizi öncesindeki tepe seviyelere yaklaşıyor fakat kriz sonrası dönemde büyüyen ve durgun piyasalar arasındaki makas git gide açılıyor.

Banker dergisinin geleneksel 1000 banka seçiminde bu ayrışmanın izleri daha da net gözlenebiliyor.

Güzel günler geri geliyor fakat herkes için değil. Banker’ın bu yılki Dünyanın en büyük bin bankası sıralamasında kaldıraçların azaltılması sonrasında banka aktifleri bir yılda yüzde 6,4 büyüyerek 100 trilyon doları işaret ediyor.

Bankaların 2010’a göre karlılığı ise yüzde 77 artışla 709 milyar dolara yükseldi 2007’de bu rakam 80 milyar dolardı. Bankalar aynı zamanda sermayelerini de arttırdı. Total Tier 1 sermayesi 1000 büyük bankada 5,433 milyar dolar olup yüzde 10.5 yükseldi. Bu rakamlar yükseliş trendinin sermaye varlık oranları tarafında hız kesmeden dünyada devam ettiği anlamına geliyor. Geçen yıl zara yazan 105 bankanın bu yıl kara döndüğü görülüyor.

EURO BÖLGESİ KASVETİ
Avrupa’da yaşanan borçluluk sorunu ile gündeme gelen en önemli soru büyük bankaların performanslarının uzun vadede devam ettirip ettiremeyecekleri. Euro bölgesinin profiline bakıldığında yüzde 48 karlarını attırdıkları görülürken, aynı dönemde ABD bankalarında karlar yüzde 194 artış yaşadı.

KÂRLILIKTA TÜRKİYE DİKKAT ÇEKİYOR
Geniş alanda bakıldığında Asya bankaları pek çok gelişmiş ülke bankasın göre iyi performans çizerken 2010 yılında aktif büyüme yönünde bakıldığında iyi profil çizen 10 bankadan 4’ü Asya Pasifik’ten çıktı. Bankers listesinde bakıldığında varlıkların artması açısından 25 bankalık listenin 17’sini Çin Vietnam ve Avustralya oluşturuyor.

Karlılık büyümesi olarak bakıldığında ise 25 ülkeden 8’i Asya’dan geliyor. Penatrosyon bağlamında bakıldığında listenin ilk sırası Pakistan’a ait. 175 milyonluk nüfusu ile Pakistan listeye 4 banka sokabilmiş durumda.

Bu noktada Türkiye’de Avrupa cephesinden devreye girdi. Bankers’ın listesine karlılık cephesinde bakıldığında 25 ülkelik listede Türkiye ve Macaristan Avrupa bölgesinde sıraya giren iki ülke. Türkiye listede 13’üncü sırada yer alıyor. Macar banklarının başı vergiler ile dertteyken Türkiye cephesinde daha pozitif bir hava dikkat çekiyor.

Türkiye bankacılık sektöründe bakıldığında yerellerin hepsinin kârlı olduğu belirtilirken sermaye getirisi açısından bakıldığında Türk bankalarının Batı Avrupa bankaları arasında ilk üç sırayı alması Bankers’da detaylandırılan bir diğer nokta. Türkiye’yi ise Hollanda ve Rusya takip ediyor.(GAZATEPORT)

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler